Magický rozmarýn
Rozmarýnu se někdy říká mořská rosa, a to podle barvy jeho květů. Je součástí nejen provensálského koření, ale patří také do lékárny. Upravuje trávení a podporuje činnost jater, proto se jím ochucují tučné a masité […]
Rozmarýnu se někdy říká mořská rosa, a to podle barvy jeho květů. Je součástí nejen provensálského koření, ale patří také do lékárny. Upravuje trávení a podporuje činnost jater, proto se jím ochucují tučné a masité pokrmy.
Rozmarýn (Rosmarinus officinalis) patří do široké čeledi hluchavkovitých stejně jako další aromatické bylinky do kuchyně – máta, yzop, šalvěj nebo levandule. Pochází ze Středomoří a místo původu také ovlivňuje jeho nároky na pěstování, potřebuje teplo. Rozmarýn poznáte podle drobných jehlicových lístků se silnou, pryskyřici podobnou vůní. Ty jsou svrchu tmavě zelené a lesklé, zespodu šedavé. Drobné květy se objevují na přelomu jara a léta. Mohou být nejen modré, ale i narůžovělé nebo bílé. Netvoří výrazná květenství, jaká znáte třeba u levandule nebo šalvěje, je jich ale velké množství.
Provensálské koření
Rozmarýn má jako většina bylin všestranný účinek. Uplatňuje se v kuchyni, která využívá jeho výrazné chuti i vůně připomínající kadidlo nebo pryskyřici. Toto aroma svědčí o přítomnosti nejrůznějších esenciálních olejů, hořčin a flavonoidů, kterým se někdy říká také vitamin P a mají výrazné antioxidační účinky. Rozmarýn je součástí takzvaného provensálského koření a slouží k dochucení skopového, drůbežího a rybího masa, neobejdou se bez něj různé jihoevropské speciality jako sušená rajčata nebo aromatický olivový olej či ocet. I v gastronomii funguje trochu jako léčivo, napomáhá totiž lepšímu trávení. S jeho dávkování buďte opatrní, ve velkém množství může škodit zdraví.
Kdy ještě pomáhá
Při potížích s trávením posiluje rozmarýn hlavně činnost žlučníku a jater, ale přináší úlevu i při bolestech hlavy a nervovém vypětí, usnadňuje klidné usínání. Má dezinfekční, potopudné a močopudné účinky, pomáhá při ženských obtížích. Celkově posiluje imunitu – doporučuje se proto po rekonvalescenci i pro stárnoucí organismus. Je také jednou z mála bylin, které posilují a zvyšují napětí v cévách, a tak zvyšuje krevní tlak. Jeho pravidelným užíváním se prokrvují chladné končetiny. Zevně se používá také k čistění mastné pleti a k omývání ekzémů. Ve formě masážních mastí nebo přidáním snítek do koupele se prokrví svaly a pokožka a tak dojde k odstranění únavy a celkovému povzbuzení.
Nároky na pěstování
Rozmarýn se pěstuje jako sezonní bylina, na péči náročný není. Svědčí mu propustný lehký substrát, naopak nesnáší zamokření a přelévání. Proto se pro něj příliš nehodí samozavlažovací truhlíky, vhodnější jsou klasické květináče z pálené hlíny. Větší rostliny lze i s nádobou zapustit přes léto do záhonu. Místo pro rozmarýn by mělo být slunné, teplé a světlé. Pěstuje buď ze semen, nebo je možné i řízkování pomocí odtržených řízků s patkou ze vzrostlých rostlin.
Sice se o rozmarýnu tvrdí, že nepřežije venku tuzemské zimy, ale teplé počasí posledních let to vyvrací. Vzrostlé keře dožijí jara bez velké úhony i na záhonu. Lepší šanci mají u budov, stěn domů nebo třeba podezdívky plotů, které je chrání před větrem, umí také akumulovat teplo, a tak zlepšují mikroklima kolem vysazených keřů. Pokud nechcete o rostlinu přijít, raději ji přeneste po sezoně do domu. Tady snižte zálivku na minimum, teplota by měla být nízká, klidně jen kolem pěti stupňů. Nejlépe těmto rostlinám vyhovuje chladná světlá místnost nebo chodba, ochrání je ale i zateplený skleník, kde nemrzne.
Magické účinky
Ač není rozmarýna původní rostlinou, na našem území se v nádobách pěstovala odedávna. O tom svědčí nejen lidové písně, ale i staré zvyky. Ty připisovaly rozmarýnu – častěji se používal tvar ženského rodu rozmarýna – vlastnosti, které nositele chránily před uhranutím a zlými silami, snítky se vkládaly pod lůžko pro dobrý spánek, větvička kvetoucího rozmarýnu nesměla chybět v kytkách pro mládence i nevěsty, ale i pro odvedence, byl symbolem lásky, manželství i stálosti.
Léčivé přípravky
Rozmarýnové víno
Hrst čerstvých najemno nasekaných lístků rozmarýnu nasypte do nádoby, přilijte červené víno a uzavřete. Poměr surovin by měl být jedna ku třem. Vždy dejte přednost čerstvým listům, sušené používejte jen v nouzi. Připravenou směs nechte asi čtyři týdny stát, obsah každý den protřepejte. Poté víno přeceďte přes jemné plátno. Užívá se pro povzbuzení organismu vždy ráno a večer nalačno.
Rozmarýnové tonikum
Dvě polévkové lžíce sušených nebo jednu lžíci čerstvých rozmarýnových lístků přelijte zhruba čtvrt litrem vroucí vody a nechte vychladnout. Odvar přeceďte přes filtrační papír nebo buničinu a nalijte do malé lahvičky. Používejte pro čištění mastné nebo ekzémem postižené pleti, tímto tonikem se mohou ošetřovat i pohmožděniny a drobné odřeniny.
Domácí repelent
Jeden sáček koření nebo malý šálek nadrcených čerstvých listů rozmarýnu přelijte litrem vody a nechte krátce povařit, směs odstavte a nechte vychladnout. K pečlivě přefiltrovanému odvaru přidejte dvě lžíce vinného octa. Nalijte do lahvičky s rozprašovačem a používejte jako repelent k ošetření kůže.
Dagmar Cvrčková, foto profimedia.cz a Shutterstock