Návod na stavbu pařeniště
Pokud si nyní postavíte pařeniště, zvládnete v něm ještě předpěstovat sazenice rané zeleniny, celoročně odtud budete sklízet salát a zimu v něm přežijí dvouletky. Pařeniště si lze samozřejmě koupit a smontovat podle návodu výrobce, ale […]
Pokud si nyní postavíte pařeniště, zvládnete v něm ještě předpěstovat sazenice rané zeleniny, celoročně odtud budete sklízet salát a zimu v něm přežijí dvouletky.
Pařeniště si lze samozřejmě koupit a smontovat podle návodu výrobce, ale dá se vyrobit i z obyčejných dřevěných fošen, nejrůznějších obrubníků nebo také recyklovaných plastových desek. Na zakrytí, abyste zabránili úniku tepla z pěstebního prostoru, použijte skleněný nebo polykarbonátový kryt, ten druhý však musí být opatřený filtrem proti UV záření.
Nejprve vykopejte zeminu do hloubky zhruba třicet centimetrů a dno srovnejte. Zcela naspod je vhodné položit králičí pletivo, sloužící jako zábrana proti vnikání krtků, myší a hryzců. Jen pozor, jeho životnost není neomezená. A také ho nesmíte prorazit rýčem.
Obvodový rám je smontovaný z recyklovaných plastů. Šedé desky o rozměrech 150 x 80 a silné 1,5 centimetru, které běžně koupíte ve stavebninách, určily i velikost pařeniště. To musí být vždy násobkem metru a půl, výška zadní stěny maximálně osmdesát centimetrů. Na nižší přední rám je lze seříznout, jak potřebujete.
Okna pařeniště tvoří polykarbonátové desky. Protože tento materiál vlivem tepla pracuje, je vmontován pod horní okraj nosný ocelový rámeček, na kterém desky volně leží. Jejich délka proto musí být o centimetr až dva kratší než je velikost pařeniště. Tím, že jsou desky částečně zapuštěné pod horním okrajem, vítr je nepodfoukne ani neodvane. Vně pařeniště jsou vodorovně přišroubované vzpěry svařené z vyřazených topenářských trubek, které stabilizují delší strany proti případnému vyboulení.
K plnění pařeniště můžete použít koňský hnůj nebo veškerou organickou hmotu – například pokosenou trávu, staré vlhké seno, natě zeleniny a podobně – co se vyskytuje na zahradě. Vše je třeba řádně ušlapat a opět doplnit tak, aby nebyly vidět vnitřní vzpěry.
Takto připravený základ zakryjte a on se začne v průběhu tří dnů pomocí bakterií rozkládat. Při tomto procesu vzniká teplo, které prostor zahřeje až na 65 stupňů. Takové podmínky dokážou zničit různé plísňových patogenů, semena plevelů a také vajíčka slimáků a plžů. Po několika dnech se začne prostor postupně ochlazovat, až zde vzniknou stabilní podmínky vhodné k pěstování zeleniny. Pak do pařeniště navezte asi dvacet centimetrů kvalitní zeminy smíchanou s pískem.
Tip redakce
Kdo chce mít přesný přehled o teplotách v jádru a v prostoru nad navezenou zeminou, si může dovnitř instalovat teplotní čidla. Ta lze napojit na automatické větrání pařeniště.
Ledové saláty po celý rok
Ledové saláty, zvláště odrůda ´Ledano´, jsou vhodné pro celoroční pěstování, a to včetně zimních měsíců. Mají tu schopnost, že přirůstají i v období, kdy jsou teploty kolem nuly a ani mráz je nezničí. Abyste sklízeli úrodu pravidelně týden co týden, je třeba si správně načasovat jeho setí či vsázení. Jen pozor v zimním období na nedostatek světla. Pokud napadne sníh, je třeba ho z oken pravidelně uklízet, aby nebránil vstupu slunečních paprsků k sazenicím.
Lucie Dvořáková, foto autorka
Více informací se nachází v dubnovém vydání z roku 2017.