Nová sadba jahod
Frigo sadba neboli chlazené sazenice jahodníku se vysazují již od časného jara. Je proto nejvyšší čas připravit záhony. Chlazené sazenice Frigo sazenice jahod se v poslední době stávají nejčastějším a nejspolehlivějším způsobem vysazování jahod. Jedná […]
Frigo sadba neboli chlazené sazenice jahodníku se vysazují již od časného jara. Je proto nejvyšší čas připravit záhony.
Chlazené sazenice
Frigo sazenice jahod se v poslední době stávají nejčastějším a nejspolehlivějším způsobem vysazování jahod. Jedná se o na podzim vyorané, silné jahodníkové sazenice, které jsou zbavené listí a uskladněné v chladírnách při teplotě okolo -2 °C (zůstává pouze srdíčko a kořeny). Tyto sazenice je možné v našich podmínkách vysazovat od konce března až do konce června, případně i později.
[xyz-ips snippet=“garlo-024″]
Vhodné podmínky
Pro výsadbu jahodníků volte vždy slunné místo. Čím více slunce, tím lépe. Stín pod stromy jahodám nesvědčí, výnosy jsou výrazně nižší, jahodník častěji trpí například plísní šedou a kořeny stromů navíc odebírají sazenicím živiny a vláhu. Půda vyhovuje jahodníku lehčí až středně těžká a bohatě zásobená humusem a živinami. Měla by být také záhřevná a propustná, s mírně kyselou reakcí. Vysloveně těžké půdy většina jahodníkových odrůd nesnáší. V příliš kyselé nebo alkalické půdě dojde k zablokování příjmu některých živin a jahodník bude špatně prospívat. Rovněž se nedoporučuje vysazovat jahodník na pozemek, kde byly jahody již pěstovány. Hrozí zde totiž nahromadění škůdců a zárodků chorob.
Příprava půdy
Vlastní příprava půdy spočívá v zapravení pěti až deseti kilogramů hnoje nebo kompostu na metr čtvereční. Dobře uzrálý kompost můžete do půdy dodat dva týdny před výsadbou, ale hnůj by měl být v půdě alespoň půl roku. Čím více je hnůj slamnatý, tím delší odstup mezi zapravením do půdy a výsadbou je třeba dodržet. Nerozložený hnůj dodaný do půdy těsně před výsadbou popálí totiž jemné kořínky rostlin, což minimálně zbrzdí jejich růst nebo rovnou způsobí odumření. Při zakládání záhonu lze použít také rašelinový substrát s pH 5–7. U mladých výsadeb je důležité udržet bezplevelný stav, proto při přípravě půdy odstraňte vytrvalé plevele. Po výsadbě do čerstvě zryté půdy se půda slehává a může dojít k potrhání kořínků jahodníku, proto ji zryjte dva až tři týdny předem. Zrytí postačí do hloubky 20–30 centimetrů, kde se nachází převážná část kořenového systému jahodníku. Vysazené jahody se proto nedoporučuje následně kypřit.
S fólií a hrůbky
Jahodníky můžete vysadit na rovný záhon nebo do hrůbků. Klasický způsob pěstování je náročný na pletí a okopávání a plody se bez použití černé fólie snadno znečistí a rychle podléhají hnilobě. Praktičtější jsou hrůbky pokryté černou fólií. Černá fólie půdu zahřívá a udržuje pod ní vlhko, takže snižuje potřebu zálivky. Záhon není třeba odplevelovat a v případě hrůbků voda steče do rýhy mezi nimi, čímž klesá i riziko houbových infekcí. Při hrůbkovém pěstování se navíc kořeny jahodníků lépe vyvíjejí. Podle tloušťky a odolnosti vůči UV záření vydrží fólie na záhonu dva až tři roky. Při jejím použití však jahodníkové odnože samy nezakoření. Řešením je zasadit je do kelímku s půdou a nechat zakořenit.
Vlastní výsadba
Frigo sadba jahod je pro jarní výsadbu nejvhodnější. Sazenice se snadno ujímají, protože jsou vyzrálé a s vysokým obsahem zásobních látek. Pokud rostliny nemůžete ihned po zakoupení vysadit, lze je na několik dní uskladnit v ledničce. Před výsadbou sazenice na dvě hodiny namočte do vody a kořeny asi o třetinu zkraťte. Jamka pro výsadbu by měla být hluboká 10–15 centimetrů a srdíčko jahodníku nesmí být pod půdou utopené. Každá sazenice potřebuje kolem sebe prostor 25–30 centimetrů. Po zasazení rostliny pořádně zalijte, přihnojit je můžete po měsíci od výsadby. Plodit začnou už za několik týdnů.
FOTO: SHUTTERSTOCK A ARCHIV FIRMY SUBTROPICKÉ ZAHRADNICTVÍ KRUH
WWW.ZAHRADNICTVIKRUH.CZ