Ovocné druhy pro výrobu pečeného čaje
Každá zahrada pro nás skýtá neskutečné možnosti v pěstování ovocných dřevin. V posledních letech se zvětšuje zájem o drobné druhy ovoce. To je skvělé v čerstvém stavu jako antioxidant, ale své uplatnění nachází v marmeládách, […]
Každá zahrada pro nás skýtá neskutečné možnosti v pěstování ovocných dřevin. V posledních letech se zvětšuje zájem o drobné druhy ovoce. To je skvělé v čerstvém stavu jako antioxidant, ale své uplatnění nachází v marmeládách, sirupech, želé i v sušené podobě. Jednou z možností využití těchto zdravých plodů je také pečený čaj, který si snadno připravíte doma.
Ačkoliv je nyní doba spíše pro konzumaci v létě připraveného pečeného čaje, můžete si již nyní naplánovat výsadbu vhodných ovocných dřevin. Postupem času můžete experimentovat a směsi skládat z ovoce s určitými vlastnostmi. Výroba směsi vás bude bavit již při sklizni a samotné přípravě. Kdy hotový čaj konzumovat? Správně připravené čaje vydrží i několik let a horký nápoj si můžete připravit prakticky kdykoliv. Zvláště vhodné je podzimní a zimní období, protože právě v této době jsme ohrožováni chřipkou. Pečený čaj skvěle zahřeje a navíc dodá celou škálu vitamínů a minerálů. Drobné ovoce můžete doplnit také jablky, hruškami a dalšími běžně dostupnými druhy.Pečený čaj s borůvkami Příprava je poměrně nenáročná a výsledek stojí za to. Na výrobu čaje potřebujeme přibližně 2 kg čerstvého umytého ovoce. K hlavnímu podílu borůvek přidáme libovolné množství malin a ostružin, přidat můžete také muchovník nebo jablka. Ovocnou směs prosypeme 1 kg cukru, přidáme 4 hřebíčky a 4 nakrájené plátky citrónu nebo limetky. Promíchanou směs vložíme na pekáči na 30 minut asi na 200 °C do trouby. Po vyndání necháme směs zhoustnout a poté plníme do menších sklenic, které pak pro delší trvanlivost zavaříme. Šálek horkého pečeného čaje připravíte rychle a snadno. 4 lžičky ovocné směsi zalijete horkou vodou. Pro výraznější aroma můžete přidat kapku rumu.FOTO: SHUTTERSTOCKOvocné druhy pro výrobu pečeného čaje
Kategorie:
Zahrada
Sdílejte článek