Zapeceny-caj_2.jpg

Ovocné druhy pro výrobu pečeného čaje

06. 12. 2014
Diskuze (0)
Sdílet

Každá zahrada pro nás skýtá neskutečné možnosti v pěstování ovocných dřevin. V posledních letech se zvětšuje zájem o drobné druhy ovoce. To je skvělé v čerstvém stavu jako antioxidant, ale své uplatnění nachází v marmeládách, […]

Každá zahrada pro nás skýtá neskutečné možnosti v pěstování ovocných dřevin. V posledních letech se zvětšuje zájem o drobné druhy ovoce. To je skvělé v čerstvém stavu jako antioxidant, ale své uplatnění nachází v marmeládách, sirupech, želé i v sušené podobě. Jednou z možností využití těchto zdravých plodů je také pečený čaj, který si snadno připravíte doma.

Pečený čaj je pastvou nejen pro oči, ale také pro chuťové buňky.

Pečený čaj je pastvou nejen pro oči, ale také pro chuťové buňky.

Ačkoliv je nyní doba spíše pro konzumaci v létě připraveného pečeného čaje, můžete si již nyní naplánovat výsadbu vhodných ovocných dřevin. Postupem času můžete experimentovat a směsi skládat z ovoce s určitými vlastnostmi. Výroba směsi vás bude bavit již při sklizni a samotné přípravě. Kdy hotový čaj konzumovat? Správně připravené čaje vydrží i několik let a horký nápoj si můžete připravit prakticky kdykoliv. Zvláště vhodné je podzimní a zimní období, protože právě v této době jsme ohrožováni chřipkou. Pečený čaj skvěle zahřeje a navíc dodá celou škálu vitamínů a minerálů. Drobné ovoce můžete doplnit také jablky, hruškami a dalšími běžně dostupnými druhy.Pečený čaj s borůvkami
Muchovník je nenáročný a jeho plody se dají v domácích podmínkách skvěle zpracovat.

Muchovník je nenáročný a jeho plody se dají v domácích podmínkách skvěle zpracovat.

Příprava je poměrně nenáročná a výsledek stojí za to. Na výrobu čaje potřebujeme přibližně 2 kg čerstvého umytého ovoce. K hlavnímu podílu borůvek přidáme libovolné množství malin a ostružin, přidat můžete také muchovník nebo jablka. Ovocnou směs prosypeme 1 kg cukru, přidáme 4 hřebíčky a 4 nakrájené plátky citrónu nebo limetky. Promíchanou směs vložíme na pekáči na 30 minut asi na 200 °C do trouby. Po vyndání necháme směs zhoustnout a poté plníme do menších sklenic, které pak pro delší trvanlivost zavaříme. Šálek horkého pečeného čaje připravíte rychle a snadno. 4 lžičky ovocné směsi zalijete horkou vodou. Pro výraznější aroma můžete přidat kapku rumu.FOTO: SHUTTERSTOCK

Ovocné druhy pro výrobu pečeného čaje

Kategorie: Zahrada
Tagy: borůvka čaj Flóra na zahradě maliny mišpule ostružiny ovoce Rychlovka
Sdílejte článek

Diskuze