Připravte si křížaly
Zavařování a zamrazování patří k nejčastějším způsobům zpracování úrody. Pokud hledáte i jiné možnosti, nezatracujte sušení. Kdysi se běžně používala pracharanda, což byla sladká posypka z mletých sušených hrušek, z jablek se dělaly křížaly. Není to nic […]
Zavařování a zamrazování patří k nejčastějším způsobům zpracování úrody. Pokud hledáte i jiné možnosti, nezatracujte sušení. Kdysi se běžně používala pracharanda, což byla sladká posypka z mletých sušených hrušek, z jablek se dělaly křížaly. Není to nic těžkého. Plody omyjete, zbavíte jádřinců a natlučených částí a i se slupkou je krájíte na měsíčky silné asi tři milimetry. Nejlepší je použít sušičku, ale stejně dobře vám poslouží teplá trouba na hřející topení. Pokud chcete, aby kousky nezhnědly a zůstaly světlé, namočte je do vody s citronem nebo s kyselinou citronové. Hotové křížaly zůstávají trochu pružné, neměly by chrastit. Uchovávají se v uzavřené nádobce, aby nenasávaly vlhkost.
Více informací se nachází v listopadovém vydání z roku 2016, které si můžete zakoupit za zvýhodněnou cenu zde.