
Prořezávání ovocných stromů a keřů – Jak správně řezat jabloně, hrušně, rybízy a angrešty pro bohatou úrodu
Pamatujete si, jak jste poprvé stáli před neupravovanou jabloní s novými zahradnickými nůžkami v ruce? Málokdo si uvědomuje zásadní význam správného prořezávání pro zdraví stromů a bohatost sklizně. Po letech zkoušení, povedených i méně povedených zásahů dnes víme, že právě řez je tím hlavním tajemstvím pro získání šťavnatého ovoce a vitální rostliny.
Správné načasování je polovina úspěchu
Možná vám přijde, že pustit se do stromů v listopadu je dobrý nápad. To je ale chyba. Nejlepší čas na řezání jabloní a hrušní je pozdní zima – řežte v únoru či březnu, těsně než se pupeny začnou probouzet. Stromy jsou v tu dobu ještě v zimním spánku, ale zároveň už nehrozí kruté mrazy, které by mohly ublížit čerstvým řezům na větvích.
U drobného ovoce to chce jiný přístup. Černý rybíz prořezávejte vždy až po sklizni, obvykle v srpnu. Červený a bílý rybíz stejně jako angrešt stříhejte v době vegetačního klidu, podobně jako jabloně.
Nezkoušejte prořezávat během vlhkého podzimního dne – výsledkem bude houbová infekce, která vás bude stát skoro celou úrodu. Pamatujte si tedy, že nikdy neprořezávat za vlhka nebo během mrazu. Ideální je suchý, bezvětrný den.
Jablko nepadá daleko od stromu – ale padá lépe ze správně prořezaného
U jabloní a hrušní je zásadní udržovat vzdušnou, prosvětlenou korunu. Odstraňujte:
- Všechny větve rostoucí do středu koruny
- Ty, které se kříží s jinými (vždy odstraňte tu slabší)
- Výhony rostoucí přímo vzhůru (tzv. vlky)
- Nemocné nebo poškozené větve
Může se stát, že podlehnete pokušení odstranit příliš mnoho větví najednou. Strom na to sice bude reagovat bujným růstem nových výhonů, ale minimem plodů. Pamatujte si, že u dospělých stromů je lepší odstraňovat maximálně 20 % koruny ročně.
U starších jabloní je dobré používat metodu postupného zmlazování – každý rok prořežte jen část stromu a celkovou obnovu rozložte do tří let. Funguje to skvěle a strom není tolik stresován.
Rybíz – tajemství v rozdílném přístupu
Babičky vždy říkaly, že „na rybíz se musí jinak než na angrešt“, a měly pravdu. My vám prozradíme, v čem je rozdíl:
Černý rybíz plodí nejlépe na jednoletých výhonech. Proto každoročně odstraňte asi třetinu nejstarších větví úplně u země. Poznáte je podle tmavší, téměř šedé kůry. Výsledkem jsou silné nové výhony, které příští rok přinesou spoustu velkých bobulí.
U červeného a bílého rybízu naopak platí, že plodí dobře i na starším dřevě (2-3 roky). Tady je řez mírnější – odstraňte jen slabé nebo poškozené větve a keř udržujte s 8-12 hlavními větvemi různého stáří.
Jakmile to zkusíte, uvidíte, že se vaše úroda obou typů rybízu zdvojnásobí prakticky přes noc!
Angrešt – nepoddajný trnitý keř s velkým potenciálem
S angreštem může být zpočátku trápení – může se stát, že ho napadne padlí a úroda bude díky tomu mizerná.
Klíčem k úspěchu je důkladné prosvětlení:
Vytvořte keř s 6-8 hlavními větvemi v pohárové formě, s otevřeným středem. Tím zajistíte dobrou cirkulaci vzduchu, která brání houbovým chorobám. Staré větve poznáte podle velkého množství trnů a tmavé barvy – ty postupně nahrazujte mladšími.
U angreštu je lepší více zkrátit nové výhony – podpoří to větvení a vytvoření více plodonosných trnů.
Nástroje a technika – ostré nůžky, čistý řez
Pokud používáte levné nůžky z hobby marketu, je to velká chyba. Investice do kvalitních zahradnických nůžek a pilky se vám vrátí stonásobně v podobě čistých řezů, které se rychleji hojí.
Naučte se řezat vždy:
- Těsně nad pupenem (1-2 mm)
- U silnějších větví zachovat „límeček“ – nezařezávat příliš blízko kmene
- U rybízů a angreštů řezat větve až u země, neponechávat pahýly
Na větší rány používejte stromový balzám, který brání infekci a pomáhá hojení.
Trpělivost přináší (sladké) ovoce
Až se budete procházet mezi stromy obtěžkanými jablky a hruškami nebo sklízet misky rybízu, poznáte, že právě pravidelný a správný řez byl tím, co proměnilo vaši zanedbanou zahradu v malý ráj. Není to práce na jeden víkend – je to vztah, který budujete se svými stromy rok za rokem. Ale výsledky za to skutečně stojí!
Text: Claudie Kornelová
Foto: Shutterstock
Zdroj: časopis HOME