Čerstvé bylinky i v zimě? Přesuňte je ze zahrady do kuchyně!

Jste zvyklí pěstovat na zahradě bylinky? Nemusíte je nechat zmrznout. Přemístěte je ze zahrady rovnou do kuchyně, kde vám osvěží vzduch a budou vždy po ruce na přípravu chutných pokrmů.
Reklama

Bazalka

Používáme ji na těstoviny, do omáček, chutná je i v masových a rajčatových jídlech. Při pěstování v zahrádce je před zimou třeba zkrátit její nadzemní část. Pak ji jednoduše vyjmete ze země, zasadíte do květináče a umístěte do kuchyně. Vonící lístečky postupně otrhávejte a používejte dle potřeby do jídel. Pokud máte spoustu bazalky a nespotřebovali byste ji, vyzkoušejte si udělat bazalkové pesto se sýrem a piniovými oříšky (můžete zkusit i tento recept.)

Foto: istockphoto.com

Foto: istockphoto.com

Majoránka zahradní

Nesmí chybět v guláši, fazolové omáčce, zabijačkových specialitách, ale chutná je také ve vegetariánských jídlech. Navíc podporuje trávení. Opět ze zahrádky vyjměte přiměřeně velký trs, přesaďte ho do květináče a můžete jej přemístit do kuchyně. Také nezapomeňte zkrátit nať, pak vám rostlinka rychleji vyžene nové, svěží a voňavé výhonky. Do květináčů si můžete zasadit i dopředu vypěstované a zesílené sazenice. Problémem je, že majoránka má velmi drobná semínka i rostlinky, proto s ní musíte velmi opatrně manipulovat. Odborníci nedoporučují sít ji přímo do květináčů, lepší je předpěstování venku na zahrádce a přemístění již silnější sazenice do květináče a do interiéru.

Foto: istockphoto.com

Foto: istockphoto.com

Tymián

Tuto voňavou bylinku, vhodnou do pečeného a dušeného masa, zvěřiny, ale i masového vývaru a různých omáček můžeme pěstovat více let – je víceletá. Avšak i u tymiánu je vhodné předpěstování v zahrádce a následné přemístění na zimu do květináče do interiéru. Tedy, předem si venku vysaďte sazenice tymiánu, abyste je před zimou mohli přesadit do interiérových květináčů. Ve vaší kuchyni se pěkně rozkošatí. Má rád sušší půdu a slunné místo. Nejlepší vůni a chuť dosahuje před květem.

Foto: istockphoto.com

Foto: istockphoto.com

Proč používat bylinky?

Bylinky se vyplatí používat i ve studené kuchyni, obsahují množství minerálů a vitamínů.

Tymián obsahuje vápník, draslík, hořčík, fosfor, železo, sodík, zinek, měď, mangan, vitamíny A, B1, B2, B3, C, kyselina listovou a kyselina pantotenovou.

Majoránka dokáže neutralizovat jedy, pomáhá při křečích a otocích. Tuto rostlinu Řekové nazývali „horou radosti“ a používala se při sňatcích. Do jídla se přidávala, aby podpořila zdvořilost a lásku. Prokazatelně obsahuje vitaminy C, A a betakaroten, z minerálů je to vápník a železo. Kromě toho obsahuje třísloviny, silice a omega-3 a omega-6 kyseliny.

A jaké živiny nabízí bazalka? Esenciální oleje, fytochemikálie, vitamíny a minerální látky. Má protizánětlivé a antibakteriální vlastnosti. Také obsahuje vitamíny K, A, B6, C a minerální látky, jako jsou železo, vápník, mangan, měď a hořčík. Mimochodem, víte o tom, že kromě množství výhod pro zdraví bazalka odpuzuje mouchy? Stačí ji v létě umístit na okno.

Sabína Zavarská
Foto: istockphoto.com

Reklama
Reklama

Komentovat