Grilujte jako profesionálové

S hezkým počasím přichází chuť na oblíbené grilované speciality. Příjemně strávený čas s našimi blízkými můžeme využít k přípravě jídla, které všem chutná, přináší radost a pohodu. Pro správné potěšení z grilování je důležité vědět, čeho se při přípravě vyvarovat a na co naopak dávat pozor pro dosažení chutného a zdravého výsledku?
Reklama

Základem pro skvělý gastronomický zážitek je kvalitní gril. Na balkon nebo terasu je ideální elektrický gril, který nevytváří kouř. Oblíbené jsou i plynové grily – zejména pro rychlé roztopení. Popularitu neztrácejí ani grily na dřevěné uhlí, které garantují výbornou chuť i aroma připravovaných surovin. Gurmáni si tak mohou vychutnat úžasnou chuť masa, která vznikne pouze na žáru z dřevěného uhlí, ale příprava k jejich rozpálení trvá déle. Použitím speciálních briket lze u grilů na dřevěné uhlí docílit i velmi vysokých teplot, což je ideální například pro zapékání.

zdroj Hornbach

zdroj Hornbach

Jak docílit lahodné chuti

Chuť masa může ovlivnit i rošt, na kterém se maso opéká. Oblíbené pro svoji odolnost jsou litinové rošty. Grilování může usnadnit vícedílný rošt, na kterém můžete najednou připravovat více druhů masa a zeleniny, aniž by se chutě navzájem mísily. Aby se maso nevysušilo nebo nespálilo, mělo by být možné opékací rošt podle potřeby přiblížit či oddálit od zdroje tepla. Jídlo byste neměli nechávat na roštu příliš dlouho a otáčet byste ho měli pouze jednou.

Milovníci grilování ocení pojízdný gril na dřevěné uhlí Tenneker TC-Barrel s třídílným litinovým roštem, na kterém připravíte až 19 steaků najednou. Je vyrobený nejmodernějšími technologiemi a jeho zdravotní nezávadnost je ověřována přísnými testy. Tomu odpovídá i desetiletá záruka, která se na něj vztahuje.

zdroj Hornbach

zdroj Hornbach

Zdravá úprava pokrmů

Grilované jídlo je umístěno přímo nad žhavými uhlíky, proto je důležité hlídat čas i teplotu. Pokrmy jako například steaky, klobásy, ryby nebo zelenina by se měly opékat bez poklopu. Tento proces probíhá relativně krátkou dobu, zato však při vysokých teplotách od 250 °C. Pro nepřímé grilování, tedy s použitím příklopu, jsou vhodné suroviny s delší dobou přípravy, jako jsou celá kuřata nebo vepřová žebírka. Příprava s poklopem zajišťuje rovnoměrné propečení většího množství masa i bez jeho obracení. Zároveň je vhodná i pro ochranu před nepříznivým počasím. Praktickým tipem pro kontrolu správné teploty jsou ovladače přívodu vzduchu a zabudovaný teploměr přímo v poklopu grilu.

zdroj Hornbach

Gril Tenneker TC Smoker XL zdroj Hornbach

Pojízdný gril na dřevěné uhlí Tenneker TC Smoker XL je vhodný nejen k přímému a nepřímému grilování, ale také uzení. Jeho velkou výhodou jsou dvě oddělené komory s ocelovými rošty na současnou přípravu až 36 steaků. Při uzení se malé topeniště používá k hoření dřevěného uhlí, kouř proudí do velkého topeniště a odtud nakonec uniká komínem. Ohniště a poklop jsou vyrobené z vysoce žáruvzdorného smaltu do teploty 600°C. Teploměr zabudovaný v poklopu a ventilační štěrbiny zajistí vždy snadno kontrolovatelnou optimální teplotu připravovaného jídla.

Gril Tenneker TC Barrel zdroj Hornbach

Gril Tenneker TC Barrel zdroj Hornbach

Návody na grilování naleznete ZDE.

Bezpečnost na prvním místě

Opatrnosti při grilování není nikdy dost. Grilovací uhlí byste nikdy neměli polévat petrolejem nebo benzínem, protože tím můžete zásadně ovlivnit chuť připravovaného jídla. Používejte pouze speciální podpalovače, velmi šetrným řešením k životnímu prostředí je ekologický podpalovač z přírodní dřevité vlny značky Tenneker. Gril by měl být umístěný v bezpečné vzdálenosti od všech hořlavých látek. Po ukončení používání byste měli uhlí v grilu nechat dohořet, než zcela vychladne, a zlikvidovat až po 12 hodinách. Důležité je pravidelné čištění a vysypávání popela.

zdroj Hornbach

Dřevěné brigety Tenneker zdroj Hornbach

Víte, že nyní můžete mít z HORNBACH eshopu více než 20.000 produktů s dopravou zdarma? Více zde

 

ZDROJ: PR článek společnosti Hornbach

Reklama

Komentovat