Jedlé květy: Zahrada ke snědení

Květiny pěstujeme hlavně kvůli jejich příjemné vůni, krásným tvarům a barvám. Ale nabízejí mnohem víc. Věděli jste, že mnohé z nich jsou jedlé? Do jídla se přidávají nejen kvůli svému vzhledu, ale i kvůli chuťovým a aromatickým vlastnostem.
Reklama

Květy se používaly na kulinářské účely již ve starověkém Řecku, Římě a Egyptě. V gastronomii se používají nejen na výrobu čajů a tinktur, ale také v kuchyni od polévek až po koláče. Musíte být však opatrní – ne každá květina, se kterou se setkáte, je jedlá. Je nutné přesně vědět, které květy sbírat a jakým způsobem.

Jak a kdy je sbírat

Květy určené na dekoraci jídla nebo na přímou konzumaci sbírejte vždy během nejchladnější části dne. Může to být brzy ráno nebo pozdě večer, když už slunce tak nepálí. Vybírejte si květy, které jsou v rozkvětu. Vyhněte se těm, které mají jen poupata nebo naopak už začínají odkvétat, protože se tím obíráte o intenzivní květinovou chuť. Květy jsou jako bylinky – na vrcholu kvetení obsahují největší množství éterických olejů a cukru, proto se musí sbírat dřív, než to fotosyntéza a horko přemění ve škrob. V ideálním stavu by měly být kvítky plné vody, avšak ne lepkavé ani ohřáté sluncem. Měly by být dostatečně vlhké a před opylováním, což prodlouží jejich trvanlivost. Posbírané květy vložte jemně do košíku nebo krabice a umístěte je na chladné a stinné místo. Doma je opatrně očistěte od nečistot a hmyzu, a než nadejte jejich čas, skladujte je v chladničce. Před použitím odstraňte reprodukční části květů. Tím je zbavíte pylu, který ovlivňuje chuť a alergikům může způsobit nepříjemné reakce.

jedlé kvety

Foto Sophie Mackenzie

Zdraví skryté uvnitř

Květy však nejsou jen krásné, ale i zdravé. Mají nejen protizánětlivé vlastnosti, ale jsou vynikajícím zdrojem vitamínu A, vitamínu C a karotenu. Obsahují lecitin, flavonoidy, karotenoidy, silice. Jejich přírodními pigmenty jsou většinou polyfenoly, které stejně jako jejich rostlinné esence mají ochranné účinky na buňkové úrovni. Takovéto koncentrované živiny, které se přirozeně nacházejí v syrových rostlinách a zeleninách, stimulují imunitní systém, podporují absorpci železa a pomáhají zpomalovat stárnutí buněk. To znamená, že jíst květy je nejkrásnější způsob, jak minimalizovat účinky stárnutí.

Náš TIP

Na výrobu takovýchto sušenek vám stačí jen čtyři přísady: mouka, máslo, cukr a jedlé květy. Neobávejte se, že by vám květy shořely, sušenky jsou hotové za deset minut.

jedlé kvety

Foto shutterstock

Pro začátečníky

Pokud se chcete s jedlými květy seznámit, nejjednodušší způsob je přidat do salátů barevné lupínky, nasypat trochu čerstvé levandule a plátky citrónu. Nebo si vyrobte z malých kvítků kostky ledu. Ty během veder vložte do sklenic a zalijte domácí limonádou. Pokud však máte sennou rýmu, astma nebo jiné alergie, jedlé květy nezkoušejte.

jedlé kvety

Foto shutterstock

Rychlé akátové lívance

Květy akátu jsou velmi chutné i syrové. V některých zemích z nich připravují sladké lívance. Květy se smaží na oleji v hladkém pivním těstíčku. Na těstíčko pro 10–12 čerstvých akátových květů potřebujete 1/2 hrnku obyčejné mouky, 1/2 lžičky práškového cukru (volitelné), 1/2 hrnku piva (nealko/alko), 1 lžíci hnědého cukru, 1/2 citrónu a rostlinný olej na smažení. Smažené do křupava si je můžete ještě posypat cukrem nebo polít javorovým sirupem.

náš TIP

Sladké lívance nabízejí i v restauracích. V Itálii jsou známé jako frittelle di acacia a ve Francii je nazývají beignets d’acacia.

jedlé kvety

Foto Kylie Mazon-Chambers

Jedlé, no ne zcela

Mějte na paměti, že ne vždy jsou všechny části květin jedlé. Například zimolez a fialky jsou jedlé celé, avšak růže, měsíčky, tulipány, chryzantémy, juka a levandule mají jedlé pouze okvětní lístky. U těchto květin použijte na vaření jen lupínky, zbytek rostliny zlikvidujte. Růže, jakož i karafiáty, anglické sedmikrásky, měsíček lékařský a chryzantémy mají na spodní části okvětních lístků bílou plochu, kde se připojují ke stonku. Tuto část z nich odstraňte, protože má nepříjemnou hořkou chuť.

náš TIP

Květy cukety můžete plnit a dát zapéct v troubě, smažit, přidat do polévek či na pizzu, úžasně chutnají hlavně v kombinaci se sýrem (ricotta, parmezán) a bazalkou.

jedlé kvety

Foto Moira Kuhn

Na co si dát pozor?

Ne všechny květy jsou bezpečné a ani na všechny způsoby, jakými se k nim můžete dostat, se nedá spolehnout.

1. Květy ve volné přírodě

V přírodě je těžké rozeznat, které květy jsou jedlé a které ne. Musíte být zvlášť opatrní, protože listy a stonky květů mohou být jedovaté. Mějte na paměti, že neexistují žádné specifické vlastnosti, které by naznačovaly, že se jedná o jedovaté květy nebo rostliny. Zásada zní: Pokud to neznáte, nejezte to. Pro jistotu neochutnávejte květy ve tvaru deštníku (např. bolehlav skvrnitý) nebo zvonu (náprstník, durman). Pokud si všimnete, že vám rostlina způsobila podráždění pokožky, můžete si být jisti, že stejně (pokud ne víc) podráždí i vaše střeva.

2. Sběr ve městě

Nesbírejte květy, které kvetou v městských parcích nebo vedle silnice. Vyhnout byste se měli všem rostlinám, které by mohly být postříkané insekticidem, fungicidem nebo herbicidem.

3. Koupené v obchodě

Nikdy nezkoušejte jíst květy v kyticích zakoupených v květinářství či zahradních centrech, které by mohly obsahovat pesticidy!

4. Inspirace na internetu

Nedejte se oklamat obrázky z Instagramu nebo Pinterestu. Může se stát, že narazíte na koláč posetý půvabnými narcisy, jehož konzumace může způsobit zvracení, průjmy, slabost a apatii. Nebo na smoothie s katarantem, který obsahuje toxické alkaloidy používané při chemoterapii, či na lahodný dezert zdobený hromadou rododendronů, jejichž konzumace by ohrozila váš život. Takovéto a mnohé jiné fotky se, bohužel, často objevují právě na blozích, které se věnují zdravým jídlům bez použití cukru, lepku či laktózy. Zbývá nám jen doufat, že tito foodblogeři nikdy nejedí své vlastní výtvory.

Které květy vyzkoušet a kterým se obloukem vyhnout?

Jedlých květů je v přírodě víc než sto druhů. Mnohé jsou však i jedovaté.

Bezpečně jedlé:

květ bazalky, brokolice, akátu, juky, cukety, dále bez, begónie, brutnák, měsíček, heřmánek, čekanka, jetel, pažitka, pampeliška, denivka, karafiát, šalvěj, sedmikráska, fenykl, ibišek, proskurník, levandule, máta, kapucínka, maceška, prvosenka, růže, fialka, fuchsie, karafiát zahradní.

Těmto se vyhněte:

bolehlav skvrnitý, alpská růže, oleandr, konvalinka, olověnec, kosatec, hortenzie, hyacint, bolševník obrovský, turan, náprstník, kopr, rododendron, narcis, durman, barvínkovec, pryskyřník, astra, bršlice kozí noha, kokarda, květ rajčete.

Připravila: Katarína Paukeje
Foto: shutterstock, archiv firem
Zdroj: časopis HOME

Reklama

Komentovat