Riziko časných výsevů
V lednu se už rozbíhá nejen kalendářní, ale i zahradnický rok. Jak prakticky přispět k jeho úspěšnému startu?Některé zahrádkáře motivuje prodlužující se den k prvním pokusům s výsevy. Určité druhy zeleniny, ale i letniček se […]
V lednu se už rozbíhá nejen kalendářní, ale i zahradnický rok. Jak prakticky přispět k jeho úspěšnému startu?
Některé zahrádkáře motivuje prodlužující se den k prvním pokusům s výsevy. Určité druhy zeleniny, ale i letniček se skutečně vysévají už v lednu, ale jen za určitých podmínek. Pokud máte možnosti je splnit a dodržíte je, budete úspěšní. V opačném případě si ušetřete zbytečnou práci a ještě pár týdnů počkejte. Co tedy musíte vzít při lednových výsevech v úvahu?
1. Krátký den Třebaže se den ve srovnání s obdobím Vánoc už prodlužuje, je pro mladé rostliny stále málo světla. Truhlíčky s výsevy a mladými rostlinami je proto nutné mít přímo na okně, klidně i na jižním. V lednu vzešlé rostlinky slunce určitě nepopálí. |
2. Kvalita světla
Slunce je v lednu nízko nad obzorem a na Zemi dopadají paprsky pod jiným úhlem než třeba v dubnu. Tento jev popisuje známý slovní obrat „slunce nemá sílu“. Abyste světlu trochu pomohli, využijte umělé přisvětlení nebo odraz světla zachycený kartonem potaženým alobalem, který nasměrujte do truhlíku. |
3. Vysoká teplota
My lidé jsme v zimě doslova lační po teplu, pro rostliny je ale vysoká teplota zkázou. Vyšší teplotu potřebují jen semena k vyklíčení, potom je třeba ji snížit. Přetrvávající vysoká teplota nutí rostlinky rychle růst, k čemuž nemají dost světla a ani silné kořeny. Výsledkem jsou slabé neduživé rostliny. Snažte se proto udržovat teplotu co nejnižší, v zahradnických provozech bývá 8–10 °C. Taková teplota sice není při domácím pěstování reálná, její snížení z 22 °C na 18 °C možné ale je. Pro pěstování mladých rostlin je proto rozhodně lepší třeba světlá chodba či veranda než parapet v kuchyni. |
4. Správná zálivka
Nikdy mladé rostlinky neroste! Obstarejte si konvičku s dlouhou úzkou hubičkou a zalévejte jen ke kořenům. Rosení zvyšuje vlhkost vzduchu a možnost hnilob listů a kořenových krčků je výrazně vyšší. |
5. Maximální hygiena
Pořádně vyčistit sadbovače horkou vodou a opláchnout v roztoku Sava či hypermanganu přepichovací kolíček není nic složitého. Je třeba si ale uvědomit i takové drobnosti, jako je třeba plesnivé ovoce ponechané v kuchyni vedle truhlíčku. Profesionální zahradníci se obávanému padání klíčních rostlin brání zálivkou speciálními přípravky, což se ale vyplatí jen při pěstování sadby ve velkém a hlavně v odděleném skleníku či pařníku. A navíc – ochranné přípravky v kuchyni nikdy nepoužívejte. Dobrou prevencí proti padání rostlin je i pečlivý řídký výsev semínek. |
6. Přiměřené přihnojování
Pokud jsou rostlinky přepíchané, je třeba je trochu povzbudit v růstu a přihnojit. S tím se začíná asi za dva až tři týdny po přesazení, kdy už jsou sazenice zakořeněné. Přihnojování se řídí i velikostí květináčků, do kterých se rostlinky přesazují. Větší mají více substrátu a rostlina tak má k dispozici více živin, hnojte je proto v delších intervalech. Malé květináčky nebo sadbovače s malými hnízdy přihnojujte klidně častěji, např. jednou týdně. |
Druhy pro časné výsevy
- Zelenina: celer bulvový, celer řapíkatý, zelenina určená k rychlení – rané kedlubny a salát
- Letničky: kraspédie, nestařec, begonie, voskovka, pelargonie z výsevů (více o těchto druzích na str. 40)
FOTO: THINKSTOCK