Image004-7.jpg

Salát trochu jinak

19. 05. 2019
Diskuze (0)
Sdílet

Stejně jako saláty lze ve studené kuchyni používat i další druhy listové zeleniny. Víte které?   Salát hlávkový Hlávkový salát patří k nejrozšířenějším a nejoblíbenějším, nabízí desítky odrůd – pro rychlení ve sklenících a fóliovnících, […]

Stejně jako saláty lze ve studené kuchyni používat i další druhy listové zeleniny. Víte které?

 

Salát hlávkový

Hlávkový salát patří k nejrozšířenějším a nejoblíbenějším, nabízí desítky odrůd – pro rychlení ve sklenících a fóliovnících, ozimý, pro polní nebo celoroční pěstování. Do zahrad vybírejte odrůdy s jemnými listy a většími hlávkami. Vyžadují sice více péče, ale u jednoho či dvou záhonů jim ji dopřát zvládnete.

 


Salát římský

Tento salát trochu připomíná pekingské zelí. Silnější hutné listy vydrží v chladničce opravdu dlouho. Pěstuje se jen přes léto. Velmi oblíbená je jeho forma ‚Little Gem‘ s menšími hlávkami, protože ty klasické váží i kilogram a většinou je nevyužijete najednou.

 

Salát listový

Tento salát nemá hlávku ani klasické srdéčko, listy jsou jen volně spojené. Častěji se sklízí celý, ale lze ho otrhávat i postupně. V nabídce najdete tři variety – dubolistý, lolo a fire. První tvoří listy laločnaté, lolo jemně a fire hrubě zkadeřené. Jednotlivé odrůdy se mohou lišit barvou – od zelené přes červenou po zlatavou.

 

Polníček kozlíček

Polníček kozlíček se vysévá koncem léta a na podzim, sklízí se od března do dubna. Nemá klasickou hlávku, ale odřezáváte u něj jednotlivé listy.

 

Roketa setá

Roketa patří mezi brukvovitou zeleninu, rychle roste a může se vysévat několikrát za sezonu. Dlouhé kopinaté listy se specifickou kořeněnou chutí se používají na saláty, ale také ke zdobení a doplnění teplých pokrmů, například těstovin nebo ryb.

 

Čekanka listová

Listy čekanky jsou zavinuté do soudkovité hlavy, u typy Pan di Zucchero je zelené a u druhu Palla rossa červená. Chuť mají hořkou až mírně pálivou, hodí se proto k masu. Čekanka se vysévá na konci jara do prohřáté půdy. Pokud pěstujete červenou, potřebuje výrazný rozdíl mezi denními a nočními teplotami, aby se dobře vybarvila.

 

Endivie kadeřavá

Hořká endivie kadeřavá neboli štěrbák povzbuzuje chuť k jídlu. Vysévá se počátkem prázdnin, aby nevybíhala do květu. Kadeřavé listy tvoří volnou velkou hlávku, která stále přirůstá. Typ frisée má listy výrazně stříhané a kadeřavé.

 

 

Dagmar Cvrčková, foto Shuttestock

Kategorie: Zahrada
Tagy: Flóra na zahradě
Sdílejte článek

Diskuze