Začínáme vysévat
Vypěstovat si vlastní sadbu zeleniny i okrasných rostlin ze semen se vzhledem k nízkým nákladům i širokému výběru druhů a odrůd vyplatí. Poradíme vám, jak si osivo vybrat, jak ho skladovat a vysévat.Většina rostlin, které […]
Vypěstovat si vlastní sadbu zeleniny i okrasných rostlin ze semen se vzhledem k nízkým nákladům i širokému výběru druhů a odrůd vyplatí. Poradíme vám, jak si osivo vybrat, jak ho skladovat a vysévat.
Většina rostlin, které kvetou, vytváří po opylení semena určená k rozmnožování. Jejich tvar a velikost se u různých rostlin více nebo méně liší. Ve všech semenech je ale pod ochrannými vrstvami ukrytý zárodek a zásobní látky, ze kterých rostlina při klíčení získává energii. Na první pohled semeno nedělá nic. Přesto v něm probíhají určité životní pochody a při životě ho udržuje dýchání. Za určitých podmínek se tyto procesy uskutečňují pozvolna, za jiných rychle. Při vyšší vlhkosti a hlavně teplotě vzduchu se metabolismus semen zrychluje a ta mají tendenci klíčit. Spotřebovávají však přitom zásobní látky, čímž se snižuje procento jejich klíčivosti. Příliš vysoká vlhkost může způsobit, že semena zplesniví.Nákup a klíčivostSemena určená k výsevu by měla být co nejkvalitnější. Pokud je to možné, nakupujte je proto od zavedených firem, které se jejich distribucí zabývají již delší dobu. Osivo musí být v neporušeném obalu s označením druhu, odrůdy, s adresou výrobce, datem použitelnosti či doporučenou dobou výsevu a dalšími informacemi. Vitalitu semen ovlivňují podmínky, během nichž se na mateřské rostlině vyvíjela a kolik zásobních látek si vytvořila. Semena by neměla být starší než jeden rok, pak se totiž jejich klíčivost výrazně snižuje. U starších semen je vhodné si udělat test klíčivosti. Zhruba 25–50 semen vysejte na buničitou vatu, zakryjte sklem nebo průhledným sáčkem a udržujte stálou vlhkost. Do týdne by měla většina druhů začít klíčit. V případě, že většina semen vůbec nevzejde, zvažte nákup nových. Klíčivost závisí nejen na jakosti a stáří semen, ale i na druhu rostliny. Při stejné jakosti osiva může být u některých rostlin klíčivost 95 %, zatímco u jiných pouze 30 %. Stejně rozdílná je i doba klíčivosti. Semena některých tykvovitých si uchovávají klíčivost až osm let, ostatní zeleniny si určitou úroveň klíčivosti udržují zpravidla tři až pět let, ale např. semena okrasných stromů jsou klíčivá pouze jeden či dva roky.SkladováníV jednom sáčku bývá někdy tolik semen, že je nespotřebujete najednou. Jelikož výrobci dnes poskytují záruku klíčivosti a druhy náchylné k chorobám chrání mořením, stačí zbytek semen odložit k použití v příští sezoně. Klíčivost těchto semen bude ale záviset také na správném uskladnění. To platí i pro semena nakoupená s předstihem. Podmínky skladování semen se sice druh od druhu liší, aby si ale udržela klíčivost, vždy je uchovávejte v chladu a s omezeným přístupem vzduchu. Zakoupené osivo má vlhkost 7–9 % a neprodyšné obaly ho ochrání před vlhkostí, která by jej probudila z vegetačního klidu. Po odběru semen sáček proto ihned uzavřete, aby nenavlhla. Skladujte je v suchu a při teplotě 5–10 °C. Nízká teplota zpomalí životní pochody probíhající uvnitř semen a díky tomu si osivo udrží schopnost klíčit po delší dobu. Ke skladování semen jsou ideální uzavíratelné nádoby uložené do ledničky nebo studeného sklepa. Do nádob můžete vložit ještě látku absorbující vzdušnou vlhkost, např. silica gel.Podmínky výsevuPro předpěstování sadby se k výsevu nejčastěji používají rašelinové květináčky, z kterých nemusíte rostliny při přesazování vyjmout. Použít můžete ale i jiné nádoby. Na jejich dno nasypte drenáž, např. hrubý štěrk, a na ni pak kvalitní zeminu. Nejvhodnější je substrát pro výsevy, který si můžete připravit tak, že smícháte kvalitní zeminu s rašelinou a pískem a přidáte menší množství perlitu. Před výsevem ho můžete i propařit, předejdete tak plísňovým onemocněním rostlin. Ani ta nejkvalitnější semena však nevyklíčí, pokud jim k tomu nepřipravíte vhodné prostředí, tj. přiměřenou teplotu a vlhkost vzduchu a půdy. Oseté nádoby proto umístěte do mírně vytápěné místnosti na světlé místo s vyšší vzdušnou vlhkostí, např. na parapet okna, nebo využijte prodávané vytápěné sadbovače či průhledné plastové boxy s vlastním osvětlením. Květináčky také můžete zakrýt dírkovanou fólií. Vytvoříte tak klíčícím rostlinám příznivé mikroklima a substrát nebude rychle vysychat. Rychlejšímu klíčení napomůže i namočení semen na 12–24 hodin do vlažné vody. Při výsevu dbejte pokynů na sáčcích se semeny.Bioosivo Na trhu se setkáte i s osivy, která nesou označení bio. Čím se tato semena liší od ostatních? Bioosiva se získávají z rostlin, které jsou pěstovány za podmínek ekologického zemědělství, tzn. bez umělých hnojiv a použití herbicidů a insekticidů. To se samozřejmě odrazí v kvalitě a ceně semen.Co vysévatV zimě se vysévají plodiny s dlouhou vegetační dobou, jako jsou celer bulvový nebo řapíkatý, i zeleniny určené k dřívější sklizni, které jsou odolné vůči chladu, např. salát hlávkový, rané zelí, kapusta, kedlubny a květák. V lednu se začíná s předpěstováním papriky, v únoru s celerem a začátkem března s rajčaty a skleníkovými okurkami.FOTO: SHUTTERSTOCK A THINKSTOCKZačínáme vysévat
Kategorie:
Zahrada
Sdílejte článek