Zeleninové záhony postaru, nebo ekologicky?
Záhony se zeleninou doslova překypují vitalitou a všechno roste, jak se na začínající léto sluší a patří. Možná jste ale při zakládání záhonů trochu váhali, jak postupovat.V posledních letech se totiž objevilo mnoho teorií o […]
Záhony se zeleninou doslova překypují vitalitou a všechno roste, jak se na začínající léto sluší a patří. Možná jste ale při zakládání záhonů trochu váhali, jak postupovat.
V posledních letech se totiž objevilo mnoho teorií o novém způsobu „přírodního“ hospodaření, které při zakládání záhonu nespoléhá na přesné řádky monokultury, jak to dělávali staří zahradníci, ale na volně rozhozenou směs semen. Výklad tohoto postupu je takový, že si jednotlivé rostlinky samy vymohou své místo na slunci, lépe využijí prostor, porost bude zdravější a sklizeň bohatá. Tuto metodu samozřejmě můžete vyzkoušet, pro pravidelné zásobování rodiny byste ale potřebovali asi opravdu velký prostor a sklizeň by se podobala spíše houbaření, při němž byste v porostu hledali optimálně vyvinutou zeleninu. Takový záhon se navíc i těžko dosazuje novými sazenicemi. Mnohem lepší je vzít si z obou přístupů něco. Budoucnost užitkového zahradničení patří společnému pěstování druhů, které si navzájem vyhovují nebo se i podporují.Druh |
+ |
– |
fazole | okurky, brambory, košťáloviny, ředkvičky, saláty, špenát, červená řepa | hrášek, česnek, pór, cibule |
hrášek | okurky, košťáloviny, kedlubny, salát, kukuřice, mrkev, cukety | fazole, brambory, česnek, cibule, pór, rajčata |
okurky | fazole, kopr, hrášek, česnek, salát, košťáloviny, pór, cibule, celer, červená řepa | brambory, ředkvičky, rajčata |
košťáloviny | fazole, kopr, hrášek, okurky, mangold, salát, červená řepa, celer, ředkvičky, špenát, rajčata | česnek, pór, cibule |
kedlubny | hrášek, brambory, salát, pór, ředkvičky, červená řepa, celer, špenát | pekingské zelí |
saláty | hrášek, okurky, košťáloviny, kedlubny, mrkev, pastinák, ředkvičky, rajčata, cibule | petržel |
pór | polníček, okurky, kedlubny, mrkev, celer, rajčata | fazole, hrášek, pekingské zelí, košťáloviny, červená řepa |
mrkev | hrášek, česnek, salát, mangold, pór, ředkvičky, červená řepa, rajčata, cibule | žádné druhy |
červená řepa | fazole, okurky, česnek, kedlubny, cukety, cibule | kukuřice, pór, brambory |
celer | fazole, okurky, košťáloviny, kedlubny, pórek, špenát, rajčata | brambory, kukuřice, saláty |
špenát | fazole, brambory, košťáloviny, kedlubny, ředkvičky, celer, rajčata | žádné druhy |
rajčata | fazole, salát, česnek, pór, kukuřice, mrkev, petržel, ředkvičky, celer, špenát, cibule | okurky, brambory |
cibule | okurky, salát, mrkev, červená řepa, rajčata, cukety | fazole, ředkvičky, košťáloviny, hrášek |
Z uvedeného přehledu vyplývá, že některé plodiny jsou velice tolerantní, proto se vyplatí mít zásobu jejich semen pro dosévání na místa uvolněná postupnou sklizní. Naprostým „diplomatem“ je v tomto ohledu špenát a chybu skoro nikdy neuděláte ani se salátem. Tolerantní je i mrkev, ale ta má dlouhou dobu pěstování, a pro dosévání se tedy příliš nehodí. Sazeničky raných odrůd salátu můžete mít připravené někde stranou doslova po celou sezonu, semena po troškách vysévejte postupně třeba ve 14denních intervalech. Dosévání a dosazování je aktuální od června až do září.Vztahy mezi rostlinamiDůvody, proč se některé rostliny k sobě hodí a jiné ne, jsou složité a i botanici trochu tápou. Velkou roli hrají výměšky kořenů a další organické látky, které rostliny do svého okolí vylučují. Tyto jevy jsou ale neměřitelné, zahradníci se řídí jen vlastní letitou zkušeností. Nezbývá tedy než se k nim připojit a vyzkoušet, zda mají pravdu.FOTO: SHUTTERSTOCK