Topinambur_1.jpg

Zimní zelenina, topinambur

06. 01. 2015
Diskuze (0)
Sdílet

Židovské brambory či jeruzalémské artyčoky. Pod těmito a mnoha dalšími označeními najdeme dnes znovu objevenou rostlinu s jedlými hlízami, topinambur. Tato dva až tři metry vysoká rostlina patří do rodu slunečnic, o čemž svědčí také rodový […]

Židovské brambory či jeruzalémské artyčoky. Pod těmito a mnoha dalšími označeními najdeme dnes znovu objevenou rostlinu s jedlými hlízami, topinambur. Tato dva až tři metry vysoká rostlina patří do rodu slunečnic, o čemž svědčí také rodový název slunečnice topinambur (Helianthus tuberosus).

Hlízy topinamburu můžete sklízet až do jara.

Hlízy topinamburu můžete sklízet až do jara.

S topinamburem jste se již možná setkali také na poli ve volné krajině, rádi ho totiž jako krmivo pro černou zvěř využívají myslivci. Hlízy této zajímavé rostliny jsou oblíbené hlavně diabetiky, protože obsahují inulin. Kromě této látky jsou bohaté také na vitamín C, železo, křemík a draslík. Zdravé hlízy znají mnozí pouze z prodejních pultů obchodů se zeleninou, ale jednoduchým způsobem si můžeme vypěstovat vlastní zdravou sklizeň. Na výsadbu nám stačí pouze několik málo hlízek, které seženeme v mnoha kultivarech. Běžné jsou odrůdy s bílou slupkou, které se vyznačují jemnou oříškovou chutí nebo načervenalé odrůdy. Topinamburu se dobře daří v kypré v na živiny bohaté zahradní půdě nejlépe na slunci, ale poradí si i s polostínem. Během sezony rostliny narostou do výšky několika metrů, proto jim ke stonkům přihrňte půdu. Zamezíte tak vývratu rostlin i s hlízami. Sklízet můžete již od října až do konce března, což topinambur řadí do kategorie zimní zeleniny. Pokud chcete topinambur na své zahradě zachovat, stačí vždy ponechat několik hlízek v zemi, mnohdy vyrostou nové rostliny i z pozůstatků kořenů.

Jasně žluté úbory rod slunečnic nezapřou.

Jasně žluté úbory rod slunečnic nezapřou.

Chutné hlízy se dají konzumovat za čerstva ve formě salátů, ve kterých vynikne jejich oříšková chuť. Ve vařené formě se chuť výrazně změní a zesládne. Z vařených topinamburů připravíte skvělou polévku bohatou na vitamíny nebo přílohu k masu. Malé doporučení – topinambury vařte se slupkou, kterou pak po uvaření lehce sloupnete. Hlízy se nadají příliš dlouho skladovat, proto vždy sklízejte jen potřebné množství. Pokud jste přesto sklidili více, než potřebujete, uložte nadbytečné hlízky do mírně vlhké půdy třeba ve sklepě, kde takto vydrží několik týdnů.

FOTO: SHUTTERSTOCK

Zimní zelenina, topinambur

Kategorie: Zahrada
Tagy: Flóra na zahradě Rychlovka zahrada zelenina
Sdílejte článek

Diskuze