Díky spojení dvou bytů vznikl otevřený prostor tvořící harmonický celek

Rodina se dvěma dětmi se rozhodla zainvestovat a pořídit si hned dva byty. Architekti následně dostali za úkol propojit je tak, aby z nich vznikl otevřený prostor poskytující soukromí každému členovi rodiny a zároveň tvořící jeden harmonický celek.
Reklama

Rodina o čtyřech členech hodně cestuje, proto si chtěli vytvořit zázemí, které by při delším pobytu ve městě poskytovalo prostor pro všechny. Koupě dvou bytů a jejich plánované spojení byly dobrým předpokladem, že ho každý bude mít opravdu dostatek.

šedá pohovka

Téměř v celém interiéru jsou použity jasné, teplé zemité barvy. V části obývacího pokoje vytváří kontrast s bílými závěsy a světle šedou pohovkou textilie v podobě polštářů a tmavší konferenční stolek. Foto Assen Amilov

Výzvou pro architekty však bylo důmyslné propojení dvou bytů takovým způsobem, aby celková dispozice brala v potaz přítomnost dvou menších dětí, které chtěli mít rodiče na dohled, a zároveň umožňovala zachování velké míry soukromí. K tomu bylo navíc dalším důležitým požadavkem na architekty, aby do bytu pronikalo co nejvíce přirozeného světla, jak je možné.

Architektům situaci neulehčovaly ani původní stavba a dispozice bytů. Vrásky na čele jim přidalo zejména vodovodní potrubí, kvůli kterému musely koupelny zůstat na svém původním místě a zbytek musel být vyřešený s ohledem na to.

Při pohledu na dokončený byt je jasné, že architekti vsadili zejména na rozměrově štědré společné prostory v podobě otevřeného obývacího pokoje spojeného s jídelnou a kuchyní. Právě tyto prostory slouží k tomu, aby rodina mohla trávit čas spolu, i když se každý věnuje jiné aktivitě. A tak jednotliví členové domácnosti mohou v této místnosti vařit večeři, hrát na klavír, číst si a dívat se na televizi – všechno bez toho, aby si vzájemně překáželi.

společenský prostor

Světlo pronikající přes velkoformátová okna dodává černo-bílému elegantně laděnému interiéru efekt dramatičnosti. Foto Assen Amilov

Společné prostory jsou laděny v jednoduchém a elegantním stylu a díky velkým oknům sem navíc dopadá dostatek přirozeného světla. „Protože kuchyně je součástí otevřeného prostoru,“ vysvětluje architektka, „bylo nezbytné, aby byla estetická i funkční. Přestože jsme se zde snažili maximalizovat využití světla a otevřenosti, klient také chtěl, aby sousední dětský pokoj na hraní měl dostatek soukromí. Proto jsme do levého rohu kuchyně dali skleněný panel, díky kterému není do herny úplně vidět a zároveň do ní dopadá přirozené světlo.“

jídelní stůl

Rodina často cestuje, proto se při delším pobytu ve městě ráda setkává se svými přáteli. Aby se jich vešlo co nejvíce, pořídili si majitelé velký jídelní stůl, za který může zasednout až 10 lidí, a kuchynský ostrůvek, který poslouží dalším hostům. Foto Assen Amilov

„Při zařizování interiéru se vždy snažím využít každý dostupný prostor a přirozeně do něj začlenit nábytek, s důrazem na každý detail.”

Na kuchyni navazuje jídelna, ve které dominuje velký jídelní stůl pro 10 lidí. Nad něj architekti zvolili výrazné závěsné svítidlo, které dodává prostoru dramatický efekt, zjemněný volbou bílé barvy. Bílá pak prostupuje do další funkční části prostoru, sloužící k relaxaci a zábavě, a to v podobě bílého klavíru, který pořídila majitelka jednak pro sebe, a jednak pro děti, aby mohly kdykoli trénovat.

ložnice

V hlavní ložnici volili designéři materiály v uklidňujících šedých a přírodních krémových tónech, kde vynikají doplňky v jemné korálově růžové barvě. Foto Assen Amilov

Všechny funkční části prostoru jsou kromě elegantního stylu propojeny i jednoduchým barevným schématem. Výraznější barvy je možné najít jen v dětských pokojích, které poskytují svým malým obyvatelům dostatek prostoru pro kreativní vyžití. Růžovou barvu si majitelka zvolila v podobě různých akcentů i do hlavní ložnice a své koupelny. Ano, v takhle rozlehlém bytě si majitelé mohou dovolit i oddělené koupelny a dopřát navíc jednu i hostům.

detský pokoj

I když milujete světlé a elegantní interiéry, k dětem patří barvy. Mysleli na to i majitelé a architekti a do dětských pokojů zařadili mnohem více barev, než je možné vidět ve zbytku bytu. V dětské televizní místnosti hraje prim zejména velkoformátový barevný koberec. Foto Assen Amilov

Splnili tedy architekti zadání, které dostali od svých klientů? Za nás zní odpověď jednoznačně ano. Co myslíte vy?

„Abychom si byli jistí, že byt bude mít charakter, použili jsme výrazné a kontrastní barvy, zejména v dětských ložnicích a herně, a na kontrastu jsme vystavěli i barevné schéma hlavních koupelen.“

koupelna

Oddělené koupelny – podle mnoha designérů klíč ke šťastnému manželství. Obě koupelny v tomto bytě spojuje jejich elegantní styl a odlišuje zase typicky ženská a mužská volba barev. Foto Assen Amilov

Profil

Majitelé

Rodina se dvěma dětmi

Lokalita

Sofia, Bulharsko

Autoři projektu

KNOF design

Text: Lucia Blažiová, v2com
Foto: Assen Amilov
Zdroj: časopis HOME

Reklama

Komentovat