Industriální pánský dvoupokojový byt v centru města

Příjemný dvoupokojový byt získal díky kompletní rekonstrukci úplně nový výraz. Jeho srdce tvoří netradiční kovová konstrukce, která nápaditě nahradila část stěn.
Reklama

Více světla i prostoru

Za svůj nový domov si Michal vybral starší dvoupokojový byt v centru města, jenž však nutně potřeboval rekonstrukci. Obrátil se proto na dva různé architekty, kteří mu v prvním kole představili, jak by prostor s nevyhovující dispozicí upravili.

Reklama

Sedačku v obývací části už stihl majitel vyměnit za jinou – větší. Na míru mu ji vyrobila firma Kemart.

Sedačku v obývací části už stihl majitel vyměnit za jinou – větší. Na míru mu ji
vyrobila firma Kemart.

Nízký paletový stolek se skleněnou deskou podporuje „syrový“ vzhled interiéru. Paleta, z níž ho vyrobily, původně sloužila Českým drahám.

Nízký paletový stolek se skleněnou deskou podporuje „syrový“ vzhled interiéru. Paleta, z níž ho vyrobily, původně sloužila Českým drahám.

Z dvojice návrhů se poměrně rychle rozhodl pro architektky z ateliéru Kivvi architects, jejichž řešení mu bylo bližší. „Od začátku jsem chtěl mít v bytě i dostatečně velkou pracovnu,“ objasňuje mladý majitel. A právě návrh architektek, které pracovní části vyhradily adekvátní prostor, a ne jen menší stůl včleněný mezi obývací pokoj a kuchyň, ho přesvědčil. Nemalým bonusem další spolupráce bylo i to, že si dost vyhovovali i lidsky, což celý proces zpříjemnilo. „V prvé řadě jsme půdorys vyčistily a zbavily ho všech nadbytečných příček. Účel byl jasný – získat více přirozeného světla a prostoru,“ vysvětluje architektka Kristína. Aby byt co nejvíce prosvětlily, vsadily na převážně světlé barvy, které doplnily tmavšími akcenty.

Realizaci interiéru si Michal pokryl ve vlastní režii. Kovová konstrukce se skleněnou výplní majitele i řemeslníky, kteří ji vyráběli, pořádně potrápila. „Nakonec se ale vše vydařilo,“ raduje se.

Realizaci interiéru si Michal pokryl ve vlastní režii. Kovová konstrukce se skleněnou výplní majitele i řemeslníky, kteří ji vyráběli, pořádně potrápila. „Nakonec se ale vše vydařilo,“ raduje se.

Veškerý nábytek, včetně kuchyňské linky, poliček a stolů, vyhotovil jeden truhlář.

Do obývací části chtěl majitel doplnit ještě křesílko. Nakonec se zde však zabydlelo kolo Yooniq, které Michal sám navrhl a dnes se dá koupit v prodejnách Kellys Bicycles.

Do obývací části chtěl majitel doplnit ještě křesílko. Nakonec se zde však zabydlelo kolo Yooniq, které Michal sám navrhl a dnes se dá koupit v prodejnách Kellys Bicycles.

Bez zbytečností

Srdcem celého řešení je kovová konstrukce se skleněnými výplněmi, která oživila do té doby málo využívané části bytu a přispěla k jeho prosvětlení. V bytě vyčleňuje pracovnu a zároveň odděluje vstupní prostory od denní části. „Pracovní kout tak mohla nahradit plnohodnotná místnost, která je opticky oddělena od obývacího pokoje. Bez problémů se do ní vešel velký pracovní stůl i skříň na dokumenty,“ přibližuje architektka. Týž prvek architektky použily i v ložnici, v níž kovová konstrukce tvoří šatnu. Interiér bytu je zařízen minimalisticky a klade důraz na čistotu řešení, což z velké části vychází z Michalova životního nastavení. Ačkoliv v něm bydlí už dva roky, nezahltil ho, jak bývá často zvykem.

dotváří houpací křesílko od značky Vitra, které pochází z prodejny KABINET.

dotváří houpací křesílko od značky Vitra, které pochází z prodejny KABINET.

Jedním z cílů rekonstrukce bylo vyčištění půdorysu, díky čemuž není prostor ve výsledku zatížen množstvím dveří. I ty do koupelny jsou posuvné, což chodbu odlehčuje.

Boxovací pytel Katsudo využívá Michal hlavně v zimě, když se toho venku nedá moc dělat. „Je to takové příjemné kardio,“ doplňuje. Své místo našel uprostřed dispozice, ale nijak tu nepřekáží. V případě potřeby ho lze manuálně přesunout i k oknu.

Boxovací pytel Katsudo využívá Michal hlavně v zimě, když se toho venku nedá moc dělat. „Je to takové příjemné kardio,“ doplňuje. Své místo našel uprostřed dispozice, ale nijak tu nepřekáží. V případě potřeby ho lze manuálně přesunout i k oknu.

„Do bytu jsem přišel jen s jednou taškou věcí a snažím se zachovat ho pocitově čistý, zbytečně ho nezaplňovat zbytečnostmi,“ vysvětluje. Aby byt nepůsobil stroze, dotvořil ho několika dekoracemi, včetně grafik od slovenských výtvarníků Daniely Olejníkové a Dávida Soboně. Výběr všech dalších dekorativních prvků a vzorovaných textilií předem konzultoval s dvojicí zkušených architektek.

Osvětlení u postele tvoří ze stropu spuštěná kovová svítidla. Vypínače jsou zapuštěny do čela postele.

Osvětlení u postele tvoří ze stropu spuštěná kovová svítidla. Vypínače jsou zapuštěny do čela postele.

TEXT: NATÁLIA ŽÁKOVÁ

FOTO: NORA A JAKUB ČAPRNKA

ZDROJ: Časopis HOME

Reklama
Reklama

Komentovat