Jak to vypadá, když byt stárne spolu s majiteli

V moderní architektuře se stále častěji mluví o domech, které stárnou spolu s majiteli. Věkem se mění jejich fasáda nebo poskytují flexibilní řešení interiéru. Slyšeli jste však už o bytě, který stárne spolu s domácími?
Reklama

Manželský pár je natolik zamilovaný do svého bytu na Petrském náměstí v Praze 1, že v něm chce zestárnout. Byt však potřeboval rekonstrukci. Hlavním přáním manželů byla originalita nového interiéru, použití přírodních materiálů, které nebudou působit uměle a budou spolu s majiteli stárnout.

presdín

foto: ZOAA

Eleganci a přímo uměleckou hodnotu interiéru architekti dodali kombinací béžové, ocelově modré barvy a mědi, která do celého bytu vnesla nádech luxusu. Tyto barvy sjednocují celý prostor.

Měděná kuchyně

Zaujala nás pracovní deska v kuchyni, která je včetně dřezu z mědi. Měď věkem pracuje, dostává patinu a kuchyně bude každý rok vypadat o trošku jinak. Majitelé jsou touto myšlenkou nadšeni, mají radost z každého otisku a šrámu, který na desce zůstane. Osvětlená nika a police jsou také z mědi.

kuchyne s pracovní deskou z medi

foto: ZOAA

Měď je použita i v ostatních pokojích v různých formách – měděná svítidla, hodiny, větrací šachty a menší detaily.

koupelna

foto: ZOAA

Co tvoří zbytek dispozice bytu?

Kromě kuchyně a ložnice byt disponuje další místností, kterou domácí používají jako relaxační, případně jako pokoj pro hosty. Koutek na čtení tvoří nika s lavicí a policemi na knihy. V chodbě je použita i přírodní kůže – na poličce na doplňky a na závěsu pro kabáty. V bytě se nacházejí dvě koupelny.

Osvětlená nika a police jsou také z mědi

foto: ZOAA

Detaily, které dotvářejí charakter bytu

Celý prostor působí vzdušně a svěže, harmonizují ho závěsy dlouhé po zem, koberečky, polštáře, přírodní textilie s výraznou texturou, nábytek na míru. Nechybí detaily zdůrazňující jedinečnost bytu v historické zóně Prahy.

Všimněte si hodin na stěně obývacího prostoru, sympatického i praktického okénka mezi obývacím pokojem a kuchyní, tapet v ložnici, které popisují historii hlavního města. Tapeta za postelí je vytvořená podle pohlednice staré Prahy. V koupelně najdete zajímavý způsob věšení ručníků – dřevěné kruhy.

pohled do obývacího pokoje

foto: ZOAA

Byt La Corte ve zkratce

architektonický ateliér: ZOAA

architekti: Jakub Zoula, Lenka Zoulová

realizace: 2015

užitková plocha: 81 m²

lokalita: Petrské náměstí, Praha 1

Sabína Zavarská
Zdroj a foto: ZOAA

Reklama

Komentovat