Krásný byt v činžovním domě aneb jak bydlí Jana Bernášková

Když stojíte před vršovickým činžákem, rozhodně vás nenapadne, že herečka Jana Bernášková bydlí se svým mužem a dvěma dětmi v tak krásném bytě. Je vám samozřejmě jasné, že vás čeká vkusné bydlení, ale když vstoupíte do prostorné haly, kde vás uvítá rozesmátá herečka plná energie, jste více než mile překvapeni.
Reklama

Byt, který se bránil

Když se Jana se svým manželem, producentem a scénáristou Rudolfem Merknerem rozhodli pro koupi bytu ve Vršovicích, rozhodující pro ně byla samozřejmě cena, za kterou získali dostatečně velký prostor, ale i to, že k domu patří příjemný zelený vnitroblok a žádná okna nejsou orientována přímo do rušné hlavní ulice.

Jana přiznává, že nový domov vznikal za velkého přispění intuice a skvělé spolupráce s interiérovou designérkou Monikou Gavulovou, která se už 13 let zabývá feng-šuej, ač původně vystudovala ekonomii, a která se poprala se ctí i s velmi náročnou rekonstrukcí, které se byt jakoby bránil a házel designérce i novým majitelům klacky pod nohy.

Stěnu nad rohovou pohovkou zdobí množství různých obrázků a rodinných fotek

Otevřený prostor skvěle funguje, ač je poměrně rozmanitý. Majitelé se nebáli experimentovat, zkoušet a měnit rozhodnutí, která se neosvědčila. Stěnu nad rohovou pohovkou zdobí množství různých obrázků a rodinných fotek. FOTO JIŘÍ HURT

Při rekonstrukci došlo k havárii, kdy například praskla voda a zaplavila nově položenou podlahu. Při zásazích do dispozice se Monika trápila s některými technickými řešeními a někdy musela udělat kompromisy, ke kterým přistupovala nerada. Kamínkem úrazu byla například kuchyně, která je nestandardně úzká, ale Jana si prosadila svou, a dokonce do prostoru k oknu propašovala i veselé křeslo, na kterém ráda popíjí kávičku a povídá si s manželem. Navzdory pravidlům je kuchyň praktická a pohodlná a Janě se v ní dobře vaří.

„Byli jsme nároční klienti, Monika to s námi neměla vůbec lehké,“ komentuje to Jana. Designérka je ale jiného názoru a pochvaluje si, že se jí s oběma manželi dobře pracovalo, ač se byt sám tak vzpouzel.

Rekonstrukce nakonec dospěla ke zdárnému konci a z ponurého zanedbaného bytu je elegantní, pozitivně naladěný, vzdušný a také zábavný interiér, kde se majitelé nebáli experimentovat, zkoušet a někdy i chybovat.

„Stalo se nám, že jsme se pro něco rozhodli, moc se nám to líbilo, ale pak to v interiéru, na konkrétním místě vůbec nefungovalo. To je třeba příklad lustru v hale, který byl původně určený do obývacího pokoje, ale nakonec se líp hodí právě sem, kde vynikne hra světla,“ doplňuje Jana, na které je vidět, že ji zařizování opravdu bavilo, i když někdy narážela na překážky i v podobě vyprodaných zařizovacích předmětů nebo vad, které bylo třeba reklamovat.

Policová knihovna sahá až do stropu

Policová knihovna sahá až do stropu a hezky rámuje televizi upevněnou na stěně a vchod do ložnice. FOTO JIŘÍ HURT

Energie, která nerušeně plyne

Monika Gavulová má s feng-šuej letité zkušenosti, takže pro ni nebylo těžké dohlédnout na to, aby Janina rodina žila v bytě, který má dobrou energii a kde má každý své místo. Když mluvily o jednotlivých zónách, smála se Jana, že jen kariéra je trochu v chaosu, protože právě v jejím sektoru se nachází malá nově vybudovaná místnost, která slouží jako technická, a odehrává se tam spousta různých činností od praní a sušení prádla až třeba po pečení chleba. Je ale vidět, že to v pracovním životě Jany a Rudolfa vlastně tolik nevadí, jen se jim občas jejich aktivity trošku rozeběhnou do jiných oborů.

Při zařizování bytu zabrousila Jana i její muž do designu a řemesla a šlo jim to moc dobře. Někdy byli ve finále překvapeni vlastním výběrem jako v případě velkého plakátu newyorského mrakodrapu, který Jana koupila po dohodě s manželem. Každý měl ale na mysli jinou fotku, a když se doma sešli u velkého obrazu, vypadalo to na výměnu.

Přečtěte si také:

Otevřený dům Lucie Benešové

Nakonec byla ale velkoformátová fotka Janina milovaného New Yorku pověšena na zeď a už zde právem zůstala. Rudolf zase přispěl do společného domova psacím stolem a policemi vlastní výroby, za které ho Jana velmi chválí a které v ložnici vytvořily šikovné pracovní místo. Hezkých věcí je v interiéru mnoho, ale ne tolik, aby bránily bytu a jeho majitelům volně dýchat a těšit se z nastolené harmonie.

vchod do obývacího pokoje ze vstupní haly

Skleněná plocha je využita i u vchodu do obývacího pokoje ze vstupní haly, z které se pak vchází i do obou dětských pokojů, koupelny a toalety. FOTO JIŘÍ HURT

Domov je místo, kde bychom se měli cítit víc než jen bezpečně. Měli bychom se tady cítit milovaně. Při budování našeho domova jsme makali, co to šlo, ale nezvládli bychom to bez Moniky Gavulové, která nám ho vyladila přímo na míru.

Jana Bernášková

koupelna s vanou i sprchovým koutem

Do koupelny se podařilo dostat vanu i sprchu, která je bezvaničková a odděluje ji skleněná stěna. Spolu s krásnou dlažbou a pastelově modrým obkladem působí koupelna velmi příjemným a malinko starosvětským dojmem. FOTO JIŘÍ HURT

Martinin pohled

Mám ráda zrekonstruované byty ve starých činžácích. Vždycky jsem zvědavá, jak si majitelé poradili s jeho proměnou a jak se jim podařilo do nového moderního interiéru začlenit původní prvky. Jana Bernášková nás uvítala mile a přátelsky a stejně tak na mě působil i byt, ve kterém žije se svou rodinou. Líbí se mi, jak je vzdušný, světlý a dobře dispozičně řešený. Je vidět, že se majitelé jeho zařizování pečlivě věnovali, dali na odborné rady designérky, ale zároveň měli jasnou představu a názor.

Proto byt nese i jejich jasný rukopis a je odrazem jejich charakterů. Je z něj cítit pohoda a příjemná, veselá energie. Kdybych ho měla přirovnat k některému z živlů, volila bych vodu – čistou bystřinu, chladivou, osvěžující, životadárnou, ve které se budete brouzdat a užívat si radosti ze života.

Ložnice rodičů je světlá, v kombinaci bílé, šedé a lila a nad postelí jsou opět černobílé fotografie.

Ložnice rodičů je opět světlá, v kombinaci bílé, šedé a lila a nad postelí jsou opět černobílé fotografie. Dlouhý psací stůl vyrobil Janin manžel a vyřešil tak pracovní místo. FOTO JIŘÍ HURT

Designér

Ing. Monika Gavulová se věnuje interiérovému a zahradnímu designu s využitím znalostí a dlouholetých zkušeností s učením feng-šuej.

www.inspiraceprirodou.com

Zrekonstruovaný byt v činžovním domě

plocha: 120 m²

dispozice: 4+kk

lokalita: Praha-Vršovice

TEXT. MARTINA PAULOVÁ
FOTO: JIŘÍ HURT
ZDROJ: časopis HOME

Reklama

Komentovat