Minimalistický byt v horách, který vás překvapí

V italském Meranu (městě květin), v druhém největším městě Jižního Tyrolska, které je obklopeno krásnou přírodou a vrchy vysokými až 3 300 metrů, stojí kamenná budova z roku 1898. V poslední době prošla několika renovacemi ve stylu 70. a 80. let. Nová podoba bytu v nejvyšším poschodí vás překvapí.
Reklama

V době, kdy byl tento byt naposledy upravovaný, vládla éra koberců a překrývání všeho, co se jen dalo. Architekti postupně byt čistili od starých nánosů, dokud neobjevili původní stavební prvky. Takto „našli“ původní dřevěné trámy pod střechou, dřevěné konstrukce dělicích stěn a části starých dveří.

Foto GRAF + BÄDER architects

Staré a nové vedle sebe

Základní myšlenkou rekonstrukce je kombinace starého a nového – místních tradičních materiálů a barev v kontrastu s moderními povrchy. Všimněte si kontrastu tradičních podlah z modřínového dřeva s šedým mikrocementem. Zvýrazněné dřevěné trámy tvoří protiklad k bezešvým dveřím a minimalistické černé kuchyni. Kousek od ní stojí klasická kachlová kamna se zeleným obkladem.

Základní koncept přeměny pokračuje i dále a najdete ho ve všech prostorech. Nejen v samotné architektuře, ale i v zařízení interiéru, osvětlení a vůbec v celkovém stylu osvěžené domácnosti.

jídelní stul

Foto GRAF + BÄDER architects

Dispozice bytu

Větší byt s rozlohou sto padesát metrů čtverečních se skládá z velké společenské části orientované na jihovýchod, noční zóny se dvěma ložnicemi orientovanými na severozápad. Hygienické a obslužné místnosti jsou v centrální části dispozice. Společenskou část tvoří spojená kuchyně, jídelna a obývací pokoj. Postel v hlavní ložnici má za záhlavím minimalistickou koupelnu. Charakterizuje ji bílá a čiré sklo.

koupelna s vanou

Foto GRAF + BÄDER architects

Hlavní materiály a barvy

Všimněte si, jen šedý mikrocement a dřevo. Všechno ostatní je neutrální – bílé. Minimalistické zařízení obohacují ikony designu a starožitného nábytku. Hliníková židle „Pressed Chair“ od místního designéra Harryho Thalera našla místo u starožitného kulatého dřevěného stolu. Tmavá abstraktní malba „N 31“ od Gianluca Arientiho se tu setkala s historickou tyrolskou komodou. A je toho podstatně více.

ložnice

Foto GRAF + BÄDER architects

Rekonstrukce bytu v Italských Alpách

architektonické studio: GRAF + BÄDER architects
realizace: 2020
lokalita: Jižní Tyrolsko, Itálie
plocha: 150 m2

Sabína Zavarská
zdroj a foto: GRAF + BÄDER architects

Reklama

Komentovat