Moderní podoba starého bytu, který si postupně zamilujete

Byt v historickém centru Barcelony, kousek od baziliky Sagrada Familia, patří Andreovi Serbolimu, jednomu ze zakladatelů architektonického ateliéru Casa. Zrekonstruoval ho tak, aby se mu v něm nejen dobře bydlelo, ale aby se stal jakousi vlajkovou lodí ateliéru, která bude prezentovat styl jeho práce.
Reklama
obývací pokoj

V ODPOČINKOVÉ ČÁSTI jednoduše zařízeného obývacího pokoje přitáhne pozornost pohodlná pohovka Mags od značky Hay, z které je vidět do kuchyně a na terasu, růžový puf Zig Zag od Kettal, který může sloužit i jako odkládací stolek, a obraz od Piera Serboliho zavěšený nad pohovkou. Umění je pro Andrea důležitou součástí života a velmi si na něm zakládá. FOTO ROBERTO RUIZ

Z šesti pokojů tři

Majitelem bytu a autorem rekonstrukce je v případě projektu ve staré barcelonské zástavbě v blízkosti jedinečné Gaudího architektury. Rekonstrukci tedy pojal jako dobrou příležitost k prezentaci své práce a svého ateliéru. Při hledání bytu měl několik podmínek: blízkost centra, velkorysý světlý prostor a minimálně dvě ložnice. Budova, ve které se byt nachází, byla postavena v roce 1914 v duchu katalánské secese.

Při koupi byl byt ve velmi zanedbaném stavu, zejména pro nezdařené a necitlivé rekonstrukce. Našli se v něm sice ještě nějaké dobové prvky, ale mnohé byly poškozeny. Původní dispozice byt příčkami rozdělovala na šest pokojů. Galerie s výhledem na vnitřní terasu byla zasklená plastovými okny. Andrea se proto snažil zachránit a obnovit původní vzácné prvky, a vedle toho zachovat určitý minimalismus a čistotu prostoru. Původní podlahy a dveře tak zůstaly v obou ložnicích, do zbývající části bytu musely být použity nové.

kuchynský ostrůvek s varnou deskou

KUCHYŇSKÁ ČÁST je tvořena pevnou stěnou a ostrůvkem s varnou deskou. Aby denní prostor nepůsobil až příliš uhlazeně či fádně, zvolil majitel u kuchyňských dvířek modrý dřevěný obklad, který dodá interiéru švih. FOTO ROBERTO RUIZ

„Důležitá pro mě byla nejen lokalita, ale i dispozice bytu. Potřeboval jsem mít dostatek místa na svoje obrazy a artefakty, které sbírám. A abych nezapomněl, měl jsem ještě jednu důležitou podmínku – byt musel mít alespoň dvě ložnice.“

mikrocement ve vanilkovém odstín

PODLAHA je většinou nová, protože ta původní se nedala zrekonstruovat. Byl použit litý mikrocement ve vanilkovém odstínu a do koncepce bytu se hodí mnohem více než cokoli jiného. Podtrhuje minimalismus, čistotu a jednoduchost celého prostoru a dovolí vyniknout jednotlivým solitérům a doplňkům. FOTO ROBERTO RUIZ

S oknem do kuchyně

Podlaha boxu, ve kterém se nachází koupelna, je kvůli kanalizaci zvýšená a z chodby vedou do denní i noční zóny dva nízké schůdky. Pokryta je mikrocementem ve světlém odstínu modré barvy a z jedné strany se napojuje na původní vzorovanou dlažbu, kterou se podařilo zachovat v obou ložnicích. Stěny v koupelně jsou vymalované teplým odstínem lososové, který má kontrastovat se studenější modrou na vnějším obkladu. Zároveň má navozovat pocit intimního místa, jakési svatyně bytu sloužící pro dokonalý odpočinek.

Čtvercová dlažba podlahy plynule pokračuje na předním čele vany, která slouží i jako sprchový kout. Vyspárovaná je – jak jinak – spárovací hmotou v lososovém odstínu. Černé baterie a lem zástěny pěkně kontrastují s teple působícím zařízením koupelny, která se stylově poměrně těžko definuje. Někdo by o ní řekl, že je retro, zatímco pro jiné je nanejvýš moderní. V každém případě je poměrně netradiční a rozhodně se může pochlubit dobrými nápady a originalitou.

Dlouhý jídelní stůl tvoří bílá deska a podstavce

Dlouhý jídelní stůl tvoří bílá deska a podstavce Lerberg zakoupené v Ikea. Černé tonetky s proutěnými sedadly, které zachránil majitel před vyhozením, doplnil menšími korkovými stoličkami. FOTO ROBERTO RUIZ

Nástěnné svítidlo Globe Fold Sconce vyrábí firma Metalware podle návrhu majitele bytu.

kouúelna

KOUPELNA ZA DVEŘMI SKŘÍNĚ. Koncepci rekonstrukce postavil Andrea spolu se svým kolegou z ateliéru na maximálním vykuchání celého bytu a na vytvoření nově definovaného centrálního boxu, ve kterém se nachází koupelna. Ta je navržena spíše jako relaxační a intimní část. Vchod do ní je skrytý a maskovaný mezi dveřmi skříně, která tvoří celou vnější fasádu boxu. FOTO ROBERTO RUIZ

Martinin pohled

Španělsko mě ve všech ohledech baví a tak není divu, že mám ráda i španělský design, který má mimochodem čím dál výraznější zastoupení v produkci zajímavého a kvalitního nábytku. Barcelonský byt je moc krásný, dobře promyšlený a zábavný. Odstranění příček mu bezesporu prospělo. Interiér působí vzdušně, čistě a přitom je zabydlený. K tomu samozřejmě přispívá i hojně zastoupené umění, ale vřelost do něj vnáší právě i barvy. Z mého pohledu krásně vystihuje španělskou, či přesněji katalánskou povahu. Je v něm vášeň, hrdost, elegance, hravost i uvolněnost.

míru vyrobené skříně

NA STĚNĚ VEDLE POSTELE jsou na míru vyrobené skříně, které slouží jako celoroční šatník. Na celkem obyčejných bílých dveřích jsou přilepené dřevěné drážkované panely natřené modře. FOTO ROBERTO RUIZ

KDO TU BYDLÍ

Andrea Serboli, architekt a interiérový designér, zakladatel a spolumajitel architektonického studia Colombo and Serboli Architecture. Studoval v Lisabonu a Buenos Aires a mimo jiné se věnuje i krajinné a městské architektuře. www.colomboserboli.com

AUTOŘI

Colombo and Serboli Architecture

Margherita Serboli Arquitectura

www.colomboserboli.com

historický byt

dispozice. 3 pokoje + terasa

lokalita: Barcelona

TEXT: KATARÍNA BAROŠOVÁ
FOTO: ROBERTO RUIZ
ZDROJ: časopis HOME

Reklama

Komentovat