Multifunkční řešení podkroví přeměněného v bydlení

Původně neobytná podkroví historických budov lákají mnoho mladých investorů. Ideální je, když se takovýto prostor podaří svépomocí přeměnit v bydlení.
Reklama

Samozřejmě, když chceme lepší výsledek, potřebujeme oslovit profesionály. Potom vznikne zajímavý projekt, jako například charizmatický „Viktorův byt“ z dílny Olivera Hacaje a ateliéru T.RAUM.

Podkroví, v němž vznikl moderní byt, je ve starém cihlovém domě z 50. let u trnavského fotbalového stadionu. Zobytněno bylo v 90. letech, kdy historické stavby necitlivými přeměnami získávaly mnoho nechtěných nánosů. Podobné to bylo i v podkroví na Kollárově ulici. Autoři přeměny zde spolu s investorem našli sádrokartonem zakryté krokve, podhledy, linoleum a různé obklady. Hned bylo jasné, že prvním krokem bude obnažování – zbavování se nechtěných nánosů, ačkoliv nevěděli, jaké překvapení je pod nimi čeká.

Viktorův byt

foto Sára Hacajová

Pryč s nánosy minulosti

„S investorem (mladou rodinou, která se v době rekonstrukce právě rozrůstala o prvního potomka) jsme se nakonec rozhodli, že demontujeme/shodíme/očistíme tyto nánosy, aniž bychom věděli, co se pod nimi nachází a v jakém to bude stavu. Jednotlivé trámy byly obroušeny od laku až na syrové dřevo, prázdná místa v podlaze po sádrokartonových stěnách zalita hlazeným betonem v kontrastu se světlou podlahou,“ popisuje společné rozhodnutí Oliver Hacaj.

Viktorův byt

foto Sára Hacajová

Ekologicky i ekonomicky

Základním cílem rekonstrukce bylo vytvořit současné bydlení pro mladou rodinu, a to i na nevelkém prostoru 65,2 m2. Cílů architekta při přeměně starého prostoru v moderní bylo však více: především ekologická rekonstrukce za co nejnižších finančních nákladů. Většinu bytu proto řešili svépomocí, s partou kamarádů a známých. Výsledkem je lehce modifikovatelný multifunkční prostor.

Viktorův byt

foto Sára Hacajová

V čem spočívá multifunkčnost tohoto bytu?

„Vytvořili jsme prostor, ve kterém může být obývací pokoj kuchyní i dětským hřištěm a kuchyň obývacím pokojem. Jednotlivé zóny jsou odděleny jen mírně, opticky – logickým původním uložením trámů a jejich zvýrazněním. Centrum prostoru vytváří multifunkční sedačka, propojuje prostor kuchyně, jídelny a obývacího pokoje,“ vysvětluje autor projektu.

Byt sjednocuje svislé laťování po celé délce stěny. Má i funkční rozměr, zakrývá nevkusné radiátory. Součástí podkroví je samostatná ložnice rodičů.

Viktorův byt

foto Sára Hacajová

Viktorův byt může jít příkladem

Trnava má mnoho historických staveb, mnohé jsou nádherně rekonstruované zvenčí i zevnitř, jiné stále chátrají, nejčastěji kvůli nevypořádaným vlastnictvím či jiným těžko řešitelným problémům. V poslední době zde však přibylo mnoho rekonstruovaných obytných prostorů, které nejenže odpovídají aktuálním požadavkům moderních vlastníků, ale mají i jedinečnou atmosféru. Viktorův byt je jedním z pozitivních případů.

Viktorův byt

foto Sára Hacajová

Viktorův byt

architektonický ateliér: T.RAUM
autor: Oliver Hacaj
lokalita: Kollárova, Trnava
podlahová plocha: 65,2 m2
projekt: 2018 – 2019
realizace: 2019 – 2020

Sabína Zavarská
foto: Sára Hacajová

Reklama

Komentovat