Nekonvenční proměna klasického bytu v panelovém domě

Nekonvenční přístup a jednoduché a funkční řešení úplně změnilo dispozici klasického bytu v panelovém domě.
Reklama

Za zajímavou proměnou klasického bytu v panelovém domě stojí tým z ateliéru Skvadra architekti. Konstrukční systém domu jim umožnil variabilní práci s vnitřními příčkami bytu, neboť nebyly nosné a bylo možné je úplně vynechat. Z původních vnitřních stěn musely zůstat jen ty, které vymezují prostory vedle sebe umístěných ložnic. Celá zbylá část bytu mohla zůstat volná a tak je zařízena truhlářskými konstrukcemi, které zábavně člení nově navržený prostor.

Reklama

Propojení prostor proměnilo klasické panelákové oddělené pokoje ve světlý a velkorysý prostor, který bude skvěle sloužit celé rodině.

Propojení prostor proměnilo klasické panelákové oddělené pokoje ve světlý a velkorysý prostor, který bude skvěle sloužit celé rodině.

Jídelní stůl je prakticky umístěný přímo proti kuchyňskému pultu.

Jídelní stůl je prakticky umístěný přímo proti kuchyňskému pultu.

Díky těmto stavebním možnostem mohla vzniknout pro panelák poměrně atypická dispozice, vycházející více z potřeb majitelů bytu. „Rodina se dvěma malými dětmi, která je zvyklá žít a trávit volný čas pohromadě, potřebovala velkou knihovnu a sklad na čtyři kola,“ komentují přání a požadavky klientů architekti.

Přečtěte si také:

Byt s rozlohou 38 metrů čtverečních nemusí být malý

Sklad na kola je praktickým řešením pro milovníky tohoto sportu.

Sklad na kola je praktickým řešením pro milovníky tohoto sportu.

Prostorná chodba s vestavěnou knihovnou přes celou stěnu.

Prostorná chodba s vestavěnou knihovnou přes celou stěnu.

Nově vložené šikmé stěny jsou vyrobeny z překližky a tak působí jako nábytek, který je v nich také začleněn. Tyto „nábytkové příčky“ svým materiálem potvrzují svou odlišnost od původních stěn. Dřevěné „nábytkové příčky“ tvoří kuchyňské skříňky, knihovnu, nebo také pracovní kout, který se nachází v obývací části propojené místnosti.

Půdorys – původní stav

Půdorys – původní stav

Půdorys – stávající dispozice

Půdorys – stávající dispozice

Zatímco původní stěny jsou k sobě kolmé, ty nové jsou mírně pootočené. Toto pootočení působí ve výkresu podstatně výrazněji, než ve skutečném prostoru. V něm naopak působí velice jemně a naprosto přirozeně.

Zatímco původní stěny jsou k sobě kolmé, ty nové jsou mírně pootočené. Toto pootočení působí ve výkresu podstatně výrazněji, než ve skutečném prostoru. V něm naopak působí velice jemně a naprosto přirozeně.

Prostory koupelny a kuchyně se mohly díky změně dispozice a především díky jejímu natočení zvětšit. Vznikl také klienty žádaný sklad na kola, před kterým je praktická šatna. Kuchyňský kout architekti propojili s jídelní a obývací částí, čímž vznikly velké obytné prostory. Původní tmavá chodba se proměnila a stala se centrem bytu, je velká a slouží i jako herna pro děti. Na ni navazují kuchyně s jídelnou.

Zatuchlý starý byt rekonstruovali 3 roky. Výsledek je inspirativní!
Přečtěte si také:

Zatuchlý starý byt rekonstruovali 3 roky. Výsledek je inspirativní!

Pracovní kout je začleněn do nábytkové stěny formou niky.

Pracovní kout je začleněn do nábytkové stěny formou niky.

Byt není nijak zvlášť velký (74,5 m2), ale na rozdíl od všem známého bytu v paneláku působí mnohem prostorněji.

Byt není nijak zvlášť velký (74,5 m2), ale na rozdíl od všem známého bytu v paneláku působí mnohem prostorněji.

Výrazným prvkem je sešikmení, které řeší obložení stěn i ohraničení celé kuchyňské desky.

Výrazným prvkem je sešikmení, které řeší obložení stěn i ohraničení celé kuchyňské desky.

Nově navržený interiér je živý, a to nejen tvarem, ale i svou otevřeností, která přispívá ke společně strávenému času.

Autoři: ateliér SKVADRA, Ing.arch.MgA. Milena Kubiszová, Ing.arch. Ondřej Volný
Realizace: 2012
Užitková plocha: 74,5 m²

www.skvadra.cz

Text: Renata Horová
Foto: Jana Labuťová

Reklama
Reklama

Komentovat