Jak zrekonstruovat garsonku, aby v ní mohli pohodlně žít dva lidé

Na panelákových garsonkách se výrazně odráží „styl“ socialistických architektů. Maličká kuchyňka, zcela nesmyslně umístěná hned u vchodu do bytu a vedle toalety, včetně dalších nuancí, které byly blízké i původní garsonce na Košické ulici v Bratislavě.
Reklama
Foto: Mgr. art. Richard Kilo, Ing. arch. Matej Honč

Foto: Mgr. art. Richard Kilo, Ing. arch. Matej Honč

Reklama

Naštěstí, proměna tohoto malého bytu padla do rukou dvěma mladým architektům, kteří si s ní vyhráli. Dnes v ní mohou reálně existovat dvě osoby bez pocitu tísně.

Foto: Mgr. art. Richard Kilo, Ing. arch. Matej Honč

Foto: Mgr. art. Richard Kilo, Ing. arch. Matej Honč

Ve smyslu multifunkčnosti

Základem úspěšného návrhu přeměny takového omezeného prostoru je jednoduchost a využití každého milimetru. V interiéru dominuje světlé dřevo a bílá barva. Prostor se podařilo provzdušnit a opticky zvětšit na míru vyrobeným vestavěným nábytkem a posuvnými dveřmi. Pokoj s balkonem architekti proměnili na kuchyň, ale funkce se v celém bytě prolínají – i zde najdete polici na knihy, či prostor na práci.

Foto: Mgr. art. Richard Kilo, Ing. arch. Matej Honč

Foto: Mgr. art. Richard Kilo, Ing. arch. Matej Honč

Neobvyklá kuchyňská linka

Překvapivou podobu pro tradiční lidi má i kuchyňská linka. Je řešena systémem otevřených bílých polic, zpoza kterých prosvítá šedá stěna připomínající obnažený beton. V rámci ní jsou umístěny pračka, sušička, sporák a dřez. Na konci kuchyňské linky je dokonce vytvořeno pracovní místo. Lodžie u kuchyňské části slouží k pěstování bylinek.

Foto: Mgr. art. Richard Kilo, Ing. arch. Matej Honč

Foto: Mgr. art. Richard Kilo, Ing. arch. Matej Honč

Ložnice a obývací pokoj v jednom

Část určená na spaní obsahuje vestavěnou knihovnu se skříňkami z moderní překližky, v rámci vytvoření co největšího množství úložných prostorů jsou umístěny i na stropě nad postelí. Najdete zde sedací vak i televizor. Obě části, obě multifunkční provozní zóny (ložnicová a kuchyňská), mohou fungovat odděleně, ale i spojeně – umožňují to posuvné dveře mezi nimi.

Foto: Mgr. art. Richard Kilo, Ing. arch. Matej Honč

Foto: Mgr. art. Richard Kilo, Ing. arch. Matej Honč

Pozitiva nového členění

„Celý byt je orientován na jihozápad, takže novým členěním prostoru vznikla prostorná, prosvětlená vstupní část s úložnými prostory, velkou otevřenou kuchyňskou linkou a jídelním stolem. Druhá – noční část slouží primárně jako ložnice, ale zároveň i obývací pokoj. Tyto prostory umějí fungovat spolu i odděleně přes posuvné dveře uprostřed dispozice, takže vzniká komfort denní a noční zóny ve velmi malém prostoru jednopokojového bytu,“ shrnují autoři proměny.

Foto: Mgr. art. Richard Kilo, Ing. arch. Matej Honč

Foto: Mgr. art. Richard Kilo, Ing. arch. Matej Honč

Není to o stylu, ale o pohledu a přístupu

I tento projekt je důkazem slov, která o své práci tvrdí architekti: „Architektonické myšlení studia se vyhýbá standardním řešením, je zaměřeno na zpochybňování postupů a přístupů k prostoru, k materiálu a samotné architektuře. Vytváří nová omezení a procesy. Není to o stylu, ale o pohledu a přístupu.“

Foto: Mgr. art. Richard Kilo, Ing. arch. Matej Honč

Foto: Mgr. art. Richard Kilo, Ing. arch. Matej Honč

Rekonstrukce garsonky Košická ve zkratce

architektonické studio: KILO HONČ

autoři: Mgr. art. Richard Kilo, Ing. arch. Matej Honč

lokalita: Bratislava

podlahová plocha: 29,8 m2

realizace: 2017

Sabína Zavarská
Foto: Mgr. art. Richard Kilo, Ing. arch. Matej Honč

Reklama
Reklama

Komentovat