Garsonka, která fascinuje i po 20 letech od rekonstrukce

Pojem garsonka je zejména v našich končinách spojen s dočasným, často nepohodlným řešením bydlení, které zvažujeme v případě nutnosti. Většinou je to startovní meta mladých lidí, kteří se chtějí osamostatnit od rodičů, nebo začátek společného bydlení mladého páru.

Dalo by se říci, že garsoniéra nepatří mezi vysněné obydlí žádného mladého Čecha či Češky. Jak je to v jiných zemích? Přinášíme vám pohled na netradičně prostornou garsonku ve švédském Göteborgu.

Reklama

Foto: Alvhem

Foto: Alvhem

Foto: Alvhem

Foto: Alvhem

Foto: Alvhem

Foto: Alvhem

Přesto, že byt má podlahovou plochu standardního dvoupokojového bytu v Čechách, jde o garsonku. Prostor obývacího pokoje, ložnice a kuchyně je totiž jednolitý. Ložnici odděluje poloviční příčka, není však zvlášť oddělena a uzavřená od ostatních prostor. Díky otevřenému plánu je byt maximálně vzdušný a světlý. Výborně umístěná velká okna nabízejí dostatek přirozeného světla přesto, že se nacházejí pouze na jedné straně bytu. Výhled na přístav a celkový charakter budovy, která původně sloužila jako továrna na výrobu lepenky, dodávají místu kouzelnou industriální atmosféru.

Otevřený denní prostor. Obývací pokoj, jídelna a kuchyň jsou zařízeny starým nábytkem, setkaly se však v moderně koncipovaném otevřeném prostoru.
Přečtěte si také:

Rekonstrukcí navrátili starému bytu půvab starých časů

Foto: Alvhem

Foto: Alvhem

Foto: Alvhem

Foto: Alvhem

Byt se nachází v podkroví (v osmém patře) historické budovy z roku 1912, díky čemuž disponuje vysokými třímetrovými stěnami. Díky podlahové ploše a otevřenému řešení hlavních místností zůstal dostatek místa pro koupelnu, která v jiných severských bytech bývá poměrně malá. V tomto případě je však dostatečně velká a komfortní. Zařízená v neutrálních odstínech šedé v kombinaci s bílou a černou působí elegantně a čistě. Chromové prvky a rozvody jí dodávají industriální nádech korespondující s lokalitou.

Foto: Alvhem

Foto: Alvhem

Byt prošel generální renovací v letech 1996 až 1998, avšak již tehdy majitelé evidentně měli cit pro nadčasové materiály a řešení, neboť i téměř 20 let po rekonstrukci toto obydlí působí mimořádně svěže a moderně.

Celý interiér architektka promýšlela do sebemenších detailů a dekorací od návrhu polštářů až po výběr zeleně, povlečení nebo ručníků. foto Jakub Skokan a Martin Tůma z BoysPlayNice
Přečtěte si také:

Interiér roku 2016: Loft s pštrosím torzem na pražských Hřebenkách

Foto: Alvhem

Foto: Alvhem

Foto: Alvhem

Foto: Alvhem

Hlavní prostor je zařízen typicky skandinávsky – podlaha v přírodním dekoru dřeva, sněhobílé stěny, nábytek a doplňky v tlumených tónech šedé, v černé a bílé, živé rostliny a výrazná barva v kuchyni. Konkrétně – barva kuchyňské zástěny, která je tvořena lesklou, krvavě rudou mozaikou. Mozaiku výborně doplňuje bílá kuchyňská linka a povrchy (kuchyňská deska a ostrůvek) v dřevěném dekoru.

Foto: Alvhem

Foto: Alvhem

Foto: Alvhem

Foto: Alvhem

Nechybějí ani dostatečné úložné prostory ve vstupní hale, které jsou zajištěny vysokými bílými skříněmi. Celý byt působí velmi jednoduše, funkčně a svěže s jemným industriálním nádechem. Je ideálním místem pro mladého dynamického člověka, který většinu svého dne tráví ve víru povinností mimo byt, a do svého příbytku chodí načerpat nové síly na další den. V případě, že pozve přátele, má k bytu úžasný bonus – společnou nádhernou terasu o rozloze 150 m².

Foto: Alvhem

Foto: Alvhem

Foto: Alvhem

Foto: Alvhem

Foto: Alvhem

Foto: Alvhem

FOTO NORA A JAKUB ČAPRNKOVI
Přečtěte si také:

Dvojice v sobě objevila nadšení pro svépomocnou výrobu nábytku. Takhle to vypadá u nich doma!

Text: Anna Martausová
Foto: Alvhem
Zdroj: Alvhem

Komentovat