Zdroj: Shai Epstein

Z běžného bytu dokázala vytvořit příjemný domov pro svou rodinu, který vzdává hold přírodním materiálům a dennímu světlu

26. 01. 2023
Diskuze (0)
Sdílet

I ti nejzkušenější architekti a interiéroví designéři uznají, že nejnáročnějším projektem, jaký kdy řešili, byla rekonstrukce vlastního domu či bytu. Před tímto úkolem se ocitla i izraelská interiérová designérka Adi Bergman Erel.

Aby designérka proměnila byt ve dvanáctileté novostavbě v příjemný domov pro svou rodinu – manžela a dvě děti ve věku sedmi a desíti let, navrhla významnou renovaci. Celý prostor detailně propracovala, a tak z běžného bytu vznikl útulný domov, který dokonale uspokojí potřeby rodiny, a navíc působí zasněně, uklidňujícím dojmem.

Jak charakterizuje práci na vlastním bydlení designérka?

„S odstupem času mohu říci, že plánování a renovace mé vlastní nemovitosti, se kterou jsem přirozeně citově spjata, byl náročný proces. Všichni jsme však nadšeni výsledkem. Změn bylo mnoho.

Nejpozoruhodnější byla proměna nedostatečně využívané skladovací místnosti v domácí kancelář pro mého manžela. Kancelář přirozeně vyčnívá z obývacího pokoje a je neoddělitelnou součástí jeho designu. Použití belgického profilu a průhledných dveří opticky zvětšilo otevřený obytný prostor,“ konkretizuje změny Adi Bergman Erel.

Denní zóna - Vysněný byt architektky v Izraeli

Rekonstrukce proměnila kuchyň v mnohem praktičtější prostor. Zdroj: Shai Epstein

Omezený rozpočet určoval priority: vylepšená kuchyň a tichá pracovna

Kvůli omezenému rozpočtu designérka řešila úpravy podle důležitosti. Hlavním záměrem bylo vylepšení kuchyně a výměna nábytku v domácí kanceláři. Týden před začátkem prací se však manželé rozhodli zrekonstruovat i koupelny, což zvýšilo náklady projektu a též zdvojnásobilo jeho trvání – z jednoho měsíce na dva.

Pracovna v obýváku - Vysněný byt architektky v Izraeli

Kancelář přirozeně vyčnívá z obývacího pokoje a je neoddělitelnou součástí jeho designu. Zdroj: Shai Epstein

„I když prvořadým cílem mého manžela bylo mít tichou a funkční domácí kancelář, bylo důležité, aby tento nový prostor harmonicky ladil se zbytkem rodinného prostoru. Vytvořila jsem cihlovou stěnu bílé barvy, která dodává pocit podkroví, přidala velký a pohodlný anglický stůl a jemné, uklidňující barevné schéma, které ladí s obývacím pokojem a kuchyní. Kromě toho jsem vylepšila osvětlení tak, aby prostor vypadal profesionálně na setkáních online,“ upřesňuje designérka.

Designérka má pracovnu v obývacím pokoji

Protože i autorka proměny bytu potřebuje pracovat doma, vlastní pracovní stanici umístila do obývacího pokoje. Zapadá do celkového designu. Tvoří ji v rohu místnosti ukrytá elektrická stěna obložená dřevěnými panely, které prostor harmonizují a vizuálně vytvářejí dojem velké výšky, a pracovní stůl s kancelářskou židlí. Úložný prostor na techniku a šanony je pod psacím stolem ukryt za dřevěnými lamelami.

Přečtěte si také:
Jak si správně zařídit pracovnu nebo pracovní koutek

Otevřená kuchyň s výhledem na balkon

Před rekonstrukcí nebyl v kuchyni dostatečný prostor na běžné aktivity, navíc jídelní stůl se většinou používal jako pracovní stůl a zřídka jako místo pro rodinné stolování. Rekonstrukce proměnila kuchyň v mnohem praktičtější prostor. Skříňky kuchyňské linky sahají téměř po strop a multifunkční kuchyňský ostrůvek obsahuje místo pro vaření i zábavu. Pokračováním ostrůvku se třemi vysokými židlemi je dřevěný jídelní stůl, který se dá v případě potřeby snadno přenést na jiné místo.

Kuchyň s ostrovem a jídelním stolem - Vysněný byt architektky v Izraeli

Pokračováním ostrůvku se třemi vysokými židlemi je dřevěný jídelní stůl. Zdroj: Shai Epstein

Nadčasová, uklidňující barevnost

Designérka zvolila pro rodinné bydlení nadčasovou klasickou barevnou kombinaci neutrální bílé, šedé a dřeva. Rozhodla se pro bílou kuchyňskou linku, kterou v případě potřeby může snadno proměnit jednoduchými prvky. Pracovní deska je z žuly. I když byla dražší než jiné vhodné alternativy, designérka v tomto rozhodnutí nepolevila – kvůli praktickým i estetickým výhodám.

Vysněný domov architektky

interiérová designérka: Adi Bergman Erel
lokalita: Izrael
realizace: 2022

Sabína Zavarská
Foto: Shai Epstein

Kategorie: Design interiérů
Tagy: domácí pracovny kuchynské ostrovy moderní byty neutrální barvy rekonstrukce bytu
Sdílejte článek

Diskuze