06. 06. 2017
Diskuze (0)
Sdílet

I když byt vypadá na první pohled jako v původním stavu, zdání klame. Téměř 50 let se v něm nic neměnilo, v průběhu rekonstrukce proto museli předělat všechny rozvody a povrchy, nevyhnuli se ani bourání příček. To vše završili kabátem ve stylu vintage.

Byt pod střechou nenápadného domu v centru Piešťan byl dlouhá léta popelkou. Naštěstí, jeho potenciál nezůstal nepovšimnut navěky. Noví majitelé – mladí manželé – se s vervou (a „po hlavě“) pustili do předělávání… až dokud jejich entuziasmus nezbrzdila první překážka.

A tak zavolali kamarádovi – designérovi. „Tak to většinou chodí, že si lidé vzpomenou na architekta nebo interiérového designéra, až když se u rekonstrukce nebo zařizování vyskytne nějaký problém,“ usměje se designér Michal Staško.

Přišel jsem tedy do prostoru plného řemeslníků, kteří zaměřovali kuchyňskou linku, a okamžitě jsem se u nich špatně zapsal. Jakmile mi majitelé vysvětlili své plány, viděl jsem totiž hned chyby a špatná řešení, takže jsem doporučoval práci co nejdříve zastavit. A majitele jsem přesvědčil, abychom začali znovu a pořádně – kreslením a plánováním,“ vzpomíná designér.

Moderní krbová kamna záměrně kontrastují s interiérem ve stylu vintage.

Moderní krbová kamna záměrně kontrastují s interiérem ve stylu vintage.

Slavnostní kolo zavěsili na řetězy v obývacím pokoji a povýšili ho na estetický objekt, při slavnostních příležitostech však slouží k původnímu účelu. Našli mu místo na zdi, která je skutečně neobvykle

Slavnostní kolo zavěsili na řetězy v obývacím pokoji a povýšili ho na estetický objekt, při slavnostních příležitostech však slouží k původnímu účelu. Našli mu místo na zdi, která je skutečně neobvykle

Běh na dlouhou trať

Daniel a Alena naštěstí pochopili, že rekonstrukce starého bytu je běh na dlouhou trať. Pod vedením zkušeného designéra tedy začali tak, jak je třeba – přemýšlením, nákresy… Nakonec vzniklo to nejlepší řešení a i život ukázal, že změny domysleli a dotáhli perfektně. Samotnou přestavbu začali zdlouhavým čištěním starého interiéru od různých nánosů a vyhazováním nadbytečných příček. Mladá dvojice sice nebyla nadšena bouráním, když se však začala rýsovat nová dispozice, jejich nespokojenost mizela. Nových příček nebylo mnoho, měly však logické umístění – ve velké, atypické chodbě vytvořily praktický šatník a rodičovskou ložnici, jasně vymezily dětský pokoj. Denní prostor zůstal otevřený.

Přečtěte si také:
Jak si mladý manažer zařídil svůj retro byt
Půvab starých časů. Touhou mladých manželů bylo vrátit starému bytu poetiku zašlých časů, rozhodli se tedy zařídit jej ve stylu vintage. V průběhu rekonstrukce postupně shromažďovali starý nábytek z druhé ruky, který nechali opravit a očalounit.

Půvab starých časů. Touhou mladých manželů bylo vrátit starému bytu poetiku zašlých časů, rozhodli se tedy zařídit jej ve stylu vintage. V průběhu rekonstrukce postupně shromažďovali starý nábytek z druhé ruky, který nechali opravit a očalounit.

Motiv obnažené cihlové zdi z obývací části se opakuje i v kuchyni, v kombinaci s bílou linkou a doplňky působí romanticky.

Motiv obnažené cihlové zdi z obývací části se opakuje i v kuchyni, v kombinaci s bílou linkou a doplňky působí romanticky.

Dlažba ve stylu vintage. Ke klasickým parketám vybrali dlažbu se vzhledem dřevěných špalků, která vypadá jako původní. Jelikož hezky ladí s parketami a na pohled působí příjemně, položili ji do všech užitkových pokojů.

Dlažba ve stylu vintage. Ke klasickým parketám vybrali dlažbu se vzhledem dřevěných špalků, která vypadá jako původní. Jelikož hezky ladí s parketami a na pohled působí příjemně, položili ji do všech užitkových pokojů.

Strop nářků a zeď v utajení

Hned při první návštěvě mě na bytě zaujala atypická, trochu záhadná dispozice šikmo řezaných zdí, velký vstupní prostor a krásný balkón obrácený do dvora,“ říká Michal Staško. Na designéra zapůsobila výška pokojů: „Později jsem zjistil, že kromě hezkého vysokého prostoru je tu i krásná dřevěná konstrukce trámového stropu, která byla předtím skrytá pod omítkou. Obnažili jsme ji a i majitele zcela okouzlila. Strop jsme očistili, do prostoru mezi trámy vložili tepelnou izolaci a tu nově podbili. Na nových deskách jsme pak vytvořili patinu, aby se nelišily od původních starých trámů.“

Přečtěte si také:
Zařizujete první bydlení? Máme pro vás několik praktických tipů

Dalším výrazným staronovým prvkem denního prostoru je cihlová zeď: „Vlastně tady také byla už dávno, my jsme jenom odkryli její krásu,“ vysvětluje designér. „Cihly jsou očištěné a nově vyspárované, kazové kusy jsme nahradili, zapustili elektrické rozvody,“ vyjmenovává designér.

Balkón orientovaný do dvora je velkou devizou bytu. Domácí ho využívají skutečně intenzivně – je jakýmsi jejich druhým obývacím pokojem.

Balkón orientovaný do dvora je velkou devizou bytu. Domácí ho využívají skutečně intenzivně – je jakýmsi jejich druhým obývacím pokojem.

Atypická koupelna. V malém prostoru jsou „nepravé úhly“ mnohem zřetelnější. „Dlouho jsme hledali vhodnou vanu. Naštěstí je dnes nabídka široká, takže jsme nakonec našli takovou, která sem přesně sedla,“ vypráví designér.

Atypická koupelna. V malém prostoru jsou „nepravé úhly“ mnohem zřetelnější. „Dlouho jsme hledali vhodnou vanu. Naštěstí je dnes nabídka široká, takže jsme nakonec našli takovou, která sem přesně sedla,“ vypráví designér.

Mladá rodina bydlí ve zrekonstruovaném bytě asi rok a od počátku se tu cítili skvěle. Michal Staško však nepokládá byt za definitivně dokončený. „Mnoho lidí chce mít hned na počátku všechno napevno, vyřešeno navždy,“ říká. „To je ale chyba – život přece přináší změny, kterým se musí bydlení přizpůsobovat.“

Pokoj malého Daniela je zařízen jednoduše, tak, aby měl dostatek místa na hraní na zemi. Nechybí praktický šatník s nenápadnými bílými lamelovými dveřmi, univerzální bílý nábytek oživují pestré textilní hračky a doplňky.

Pokoj malého Daniela je zařízen jednoduše, tak, aby měl dostatek místa na hraní na zemi. Nechybí praktický šatník s nenápadnými bílými lamelovými dveřmi, univerzální bílý nábytek oživují pestré textilní hračky a doplňky.

Otevřený denní prostor. Obývací pokoj, jídelna a kuchyň jsou zařízeny starým nábytkem, setkaly se však v moderně koncipovaném otevřeném prostoru.

Otevřený denní prostor. Obývací pokoj, jídelna a kuchyň jsou zařízeny starým nábytkem, setkaly se však v moderně koncipovaném otevřeném prostoru.

TEXT: Erika Kuhnová
FOTO: Dano Veselský
ODPOVĚDNÁ REDAKTORKA: Dominika Záveská
ZDROJ: Časopis HOME

Kategorie: Design interiérů Použitý nábytek Rekonstrukce bytu Starožitný nábytek Starý nábytek Vintage nábytek
Tagy: byt cihlová zeď interier rekonstrukce rozvody vody
Sdílejte článek

Diskuze