Neoklasicistní byt se proměnil v moderní vzdušný prostor, kde se daří rostlinám

Neoklasicistní byt v ekonomickém centru Latinské Ameriky São Paulu se proměnil v moderní vzdušný prostor, kde se daří rostlinám, umění i mladému páru, který sdílí vášeň pro obojí.
Reklama
Pracovna je součástí velkého otevřeného prostoru, ale dá se snadno odclonit pomocí posuvné stěny. I zde je dominantní masivní dřevo. FOTO RUI TEIXEIRA

Pracovna je součástí velkého otevřeného prostoru, ale dá se snadno odclonit pomocí posuvné stěny. I zde je dominantní masivní dřevo. FOTO RUI TEIXEIRA

Ohromný prostor je rozdělen na jednotlivé zóny, které se dají díky posuvné stěně od sebe snadno oddělit. Praktické je to právě v případě televizní místnosti. FOTO RUI TEIXEIRA

Ohromný prostor je rozdělen na jednotlivé zóny, které se dají díky posuvné stěně od sebe snadno oddělit. Praktické je to právě v případě televizní místnosti. FOTO RUI TEIXEIRA

Reklama
Pojítkem je dřevěný strop. Nad jídelním stolem jsou v něm instalovány oblíbené skleněné koule od značky Bocci.. FOTO RUI TEIXEIRA

Pojítkem je dřevěný strop. Nad jídelním stolem jsou v něm instalovány oblíbené skleněné koule od značky Bocci.. FOTO RUI TEIXEIRA

Novátorsky minimalistický

Když se Cesar a Daniela Coppola z architektonického studia Coletivo Arquitetos pustili do rekonstrukce, rozhodli se strhnout zdi a kompletně změnit dispozici, aby dali prostoru větší integritu a plynulost průchodu mezi jednotlivými zónami. Z původního řešení zachovali pouze dvě ložnice. Jinak byl prostor nově promyšlen tak, aby dostál požadavkům mladého páru. Pro majitele byla důležitá jak jeho otevřenost, tak zároveň možnost ho v případě potřeby rozčlenit na menší zóny.

Ohromným bonusem je terasová zahrada, jejíž ovocné stromy vyvolávají pocit bydlení v domě uprostřed ovocného sadu a zároveň vytvářejí zelenou hranici dělící interiér od velkoměsta a jeho spěchu a hluku. Uprostřed zeleně navrhli architekti půvabné patio, které v noci osvětlují skleněné koule od značky Bocci a vytvářejí z terasy magické místo. Rozlehlý moderní apartmán bezesporu patří k projektům, které redefinují přístup k bydlení. Architektům se podařilo zachovat minimalistickou čistotu stylu a přesto se nechytit do pasti v podobě přílišné sterilnosti a studenosti interiéru, který působí spíše jako galerie. Dosáhli toho i volbou dřeva na téměř celé ploše stropů.

Dřevo tlumí chlad leštěného betonu na podlahách a stěnách. Dalším faktorem, který přispěl k pozitivnímu vnímání bytu, je absence stěn. Otevřenost prostoru dovoluje slunci a dennímu světlu prostupovat celým bytem a dodávat mu vřelost. Noční osvětlení pak zajišťují stejné lustry Bocci, které zdobí zahradní terasu a které zaujaly manžele natolik, že je využili v prostoru celého bytu.

Televizní místnost je vybavena dokonalou technikou a pohodlným jednoduchým nábytkem. FOTO RUI TEIXEIRA

Televizní místnost je vybavena dokonalou technikou a pohodlným jednoduchým nábytkem. FOTO RUI TEIXEIRA

Rekonstrukce bytu znamela kompletní změnu dispozice. Stržení dělicích příček vneslo do prostoru požadované množství světla a dřevěný strop mu dodal přes velkou rozlohu na útulnosti.

Cesar a Daniela Coppola, architekti

Terasa nabízí dostatek místa pro relaxaci a příjemný odpočinek uprostřed bujné zeleně. Mezi rostlinami jsou zavěšeny skleněné světelné koule od značky Bocci. FOTO RUI TEIXEIRA

Terasa nabízí dostatek místa pro relaxaci a příjemný odpočinek uprostřed bujné zeleně. Mezi rostlinami jsou zavěšeny skleněné světelné koule od značky Bocci. FOTO RUI TEIXEIRA

Martinin pohled

Ohromnou výhodou bytu je samozřejmě jeho rozloha. Prostor, který má 500 m², už je sám o sobě atraktivní. Je skvělé, že se architekti rozhodli strhnout vnitřní příčky a prostor propojit. Díky tomuto kroku je byt nádherně světlý a díky volbě nábytku a instalaci posuvné stěny je zároveň možno vnímat kompaktní prostor jako množinu autonomních zón splňujících veškeré požadavky na provoz domácnosti, ve které mohou její jednotliví členové cítit potřebu vlastního intimního místa. Dřevěný strop vypadá v kombinaci s leštěným betonem a nerezem naprosto skvěle. Díky němu působí celý byt lákavým dojmem. Člověk by se rád prošel po měkkém koberci, uvelebil se na pohovce a koukal na změť citrusovníků a přes ně pak na horizont tepajícího velkoměsta. Jen by tak seděl a nemyslel na nic.

Stejně jako uvnitř bytu je i nábytek na terase vybírán v minimalistickém stylu, který odolá módním trendům a nechá vyniknout umění a rostlinám. FOTO RUI TEIXEIRA

Stejně jako uvnitř bytu je i nábytek na terase vybírán v minimalistickém stylu, který odolá módním trendům a nechá vyniknout umění a rostlinám. FOTO RUI TEIXEIRA

rekonstrukce bytu

užitná plocha: 550 m2

bytový dům

São Paulo

TEXT: MARTINA PAULOVÁ
FOTO: RUI TEIXEIRA
ZDROJ: časopis HOME

Reklama
Reklama

Komentovat