Panelákový byt s moderním nádechem Provence

Co se vám vybaví nejdřív, když uslyšíte slovo Provence? Příjemný domek, bylinky, francouzský venkov..., ale určitě ne panelákový byt.
Reklama
obývací pokoj v tyrkysové barvé

foto: ZOAA

A přece, architekti ze studia ZOAA setřeli stigma bytů v paneláku a jeden takový, výrazně poznamenaný stylem Provence, vytvořili.

detail kuchyné

foto: ZOAA

Nebylo třeba mnoha úprav

Ještě větším překvapením bylo, že přeměna si nevyžádala takových změn, jaké bychom mohli předpokládat. Stačilo jen několik stavebních zásahů a z tmavého bytu se stal světlý a vzdušný prostor.

Majitelé jsou už v důchodu a jejich vkus ovlivnilo i mnoho cestovatelských zážitků. Odstíny běleného dřeva na podlaze prostor rozjasňují a vnášejí do bytu kousek přímořské atmosféry.

vstavaná skrine

foto: ZOAA

Tyrkysová v hlavní roli

Bez tyrkysové barvy, která prochází celým bytem, by to však nebylo ono. V této barvě je kuchyňská linka, sedáky na bílých židlích, stěna v obývacím pokoji s originálním efektem (dole je nejtmavší tyrkysová, směrem nahoru se zesvětluje až po bílou). Stejná barva dodává punc i ložnici, kde je na čelní stěně a netradičních konzolových nočních stolcích, připevněných přímo ke stěně. Atmosféru ložnice dotvářejí měděné prvky.

ložnice

foto: ZOAA

Působivé detaily a křesla z první republiky

Efekt Provence v kuchyni zvýrazňuje svislé vroubkování na skříňkách a profilovaný obklad za linkou. Celkovou atmosféru této místnosti dodává masivní dřevěný stůl a originální svítidla z českého skla s volitelnou intenzitou osvětlení.

Na žádost majitelů zůstaly v obývacím pokoji i původní kusy nábytku, ale jsou zkombinovány s novými. Křesílka, která pocházejí ještě z dob první republiky, dostala nové čalounění a do prostoru padla jako ulitá. Možná i vás překvapí, jak klidně působí jinak relativně tmavá tyrkysová barva v kombinaci s bílou a hnědou.

detail na noční stolek

foto: ZOAA

I v paneláku může být bezbariérová sprcha

Prostor opticky zvětšili a provzdušnili i skleněné posuvné dveře – uzavírají šatnu, dělí kuchyň od obývacího pokoje bez toho, že by vytvářely stísňující pocit. Někdejší dřevo na podlaze v chodbě nahradila pačvorková dlažba , která je i v koupelně. Pracovnu je možné využít k občasnému přespání vnoučat nebo jiných návštěv. Majitelku speciálně nadchl bezbariérový sprchový kout v koupelně – je důkazem, že i v paneláku může být v jedné rovině s podlahou.

pracovna v byte

foto: ZOAA

Každá změna je krok dopředu

„Milujeme pohyb a každá změna je pro nás krokem vpřed. Navrhování a realizace našich projektů nás baví a nezáleží na tom, zda jde o interiéry, stavby nebo návrhy veřejných prostorů. Podstata tvořivého procesu spočívá ve vyhodnocení konkrétního místa a potřeb budoucích uživatelů. Snažíme se vytvářet prostory pro lidi. Prostory, které budou pozitivně ovlivňovat vnímání světa okolo nás a budou lidem sloužit. Prostory, které budou dělat radost našim klientům, a v neposlední řadě i nám,“ charakterizují svůj přístup k práci, která je na první pohled baví, architekti Jakub Zoula a Lenka Zoulová.

bezbariérový sprchový kout

foto: ZOAA

Byt Stoupající ve zkratce

architektonický ateliér: ZOAA

architekti: Jakub Zoula, Lenka Zoulová

realizace: 2015

užitková plocha: 93 m²

lokalita: Stoupající ulice, Praha

Sabína Zavarská
Zdroj a foto: ZOAA

Reklama

Komentovat