Podkrovní byt plný světla, prostoru a šikovných řešení

Řešit dispozici v podkrovních prostorách vyžaduje mnoho zručnosti a fantazie. V podkroví na Neklanově ulici v Praze se původně nacházely kanceláře, ateliér ZOAA je měl přeměnit v jasný a vzdušný byt.
Reklama

Dalšími požadavky majitelů byla jednoduchost, útulnost, reprezentativnost a dostatek úložných prostor při omezené investici.

foto: ZOAA

Architekti Jakub Zoula a Lenka Zoulová od začátku projektu viděli řešení interiéru v seversky laděném konceptu, který je studiu blízký. Světlé barvy, dubové dřevo, cihly, jednoduchost a přírodní odstínění i motivy podkroví sedly a splnily vícero požadavků majitelů najednou.

Aby finanční investice nepřesáhla stanovený rámec, majitelé vyžadovali ponechat původní podlahu, topení, kuchyň a koupelny, zůstalo i bodové a reflektorové osvětlení v podhledech.

foto: ZOAA

Největší část bytu se třemi funkcemi

Největší část bytu tvoří denní zóna rozdělená do tří funkčních částí. První je koutek na čtení s „fatboyem“, malým stolkem a designovou lampou, druhá část je určena na sledování televize (zde se nachází velká modulární pohovka, která se dá rozložit na menší části). Třetí částí je jídelna s masivním stolem a pohodlnými židlemi. Nad stolem dominuje velké závěsné svítidlo.

Autoři projektu ladili celý prostor do světlých odstínů, které zkombinovali s dubem a černými doplňky. Atmosféru denní zóny dotváří cihlová stěna, která slouží jako domácí galerie.

foto: ZOAA

Jak jsou zařízeny soukromé místnosti?

V ložnici je použita tmavší barva stěn i stropu, která vysoký strop opticky snižuje. Prostor zútulňuje tapeta s přírodním motivem, měkký koberec a pohodlný koutek na čtení. Kromě ložnice se v soukromé zóně bytu nachází pokoj pro hosty, dvě šatny a koupelny. Také v pokoji pro hosty je tapeta s přírodním motivem, nábytek z dubové dýhy a na míru vyrobený koberec. Celý prostor je funkčně i esteticky doladěn výklopnými nástěnnými lampičkami.

foto: ZOAA

Žádná omezení

Navzdory tomu, že jde o podkrovní byt, nenajdete zde ani jednu kolizi střechy s nábytkem, ani nedostatek úložných prostor, jak tomu v podobných bytech bývá. Neexistuje tady místo, kam byste se báli sednout nebo lehnout, abyste se neuhodili do hlavy při změně polohy, nebo kde se musíte skrčit, chcete-li něco udělat. Problémová místa jsou šikovně řešena střešními okny, která znamenají nejen mnoho přirozeného světla, ale i více prostoru.

foto: ZOAA

Byt Neklanova ve zkratce

architektonický ateliér: ZOAA

architekti: Jakub Zoula, Lenka Zoulová

realizace: 2013

užitková plocha: 146 m²

lokalita: Neklanova ulice, Praha

Sabína Zavarská
Zdroj a foto: ZOAA

Reklama

Komentovat