Prosvětlený byt s krásnými výhledy

Byt v jedné z nejatraktivnějších částí Brooklynu měl překrásný výhled do rozlehlého Prospect Parku. Jeho dispozice však za moc nestála.
Reklama

FOTO FRANCIS DZIKOWSIKO/OTTO/V2COM

Majitelé bytu na prestižní adrese se rozhodli přistoupit k rekonstrukci, která měla zásadně zasáhnout do nepříliš povedeného dispozičního řešení. Na pomoc si přizvali architektonické studio Barker Associates Architecture Office v čele s Alexandrou Barker a pustili se do práce.

Základním požadavkem bylo sloučit obytné prostory do jednoho velkého multifunkčního celku s nerušeným výhledem do parku. Protože je paní domu cvičitelkou jógy, chtěla mít možnost využít velkého prostoru i ke cvičení a lekcím jógy.

Nábytek byl tedy navržen tak, že je možné jej kdykoli snadno odsunout ke zdi a místnost od něj rychle „vyčistit“. Obývací pokoj je dominantou s výhledem do zeleně a tomu odpovídá i jeho zařízení. Rostlinstvo viditelné za okny doplňuje množství zavěšených květináčů s pokojovými rostlinami na jedné z na bílo vymalovaných stěn.

Kuchyně je řešena do tvaru písmene U.

Kuchyně je řešena do tvaru písmene U. Linka je kombinací otevřených dubových regálů a skříněk s dvířky z produkce Ikea. Pracovní deka je také dubová, jen část kolem dřezu je obložena umělým kamenem. FOTO FRANCIS DZIKOWSIKO/OTTO/V2COM

Mezi okny je zavěšen gobelín s přírodními motivy a nad jednou z pohovek naproti květinové stěně visí řada různě velkých obrázků. Barevně je prostor vyladěn do světlejších přírodních tónů. Zastoupena je škála béžové, terakotové a šedé, kterou doplňují decentní šedomodré potahy obou pohovek. Prostor působí velice harmonickým a uklidňujícím dojmem, ale přitom není ani trochu nudný.

terakotové dveře

Skrze terakotové dveře, které se posunují po robustním železném pojezdu, se vchází do privátní části bytu, kde je televizní místnost a hlavní ložnice. FOTO FRANCIS DZIKOWSIKO/OTTO/V2COM

TIP

V novém interiéru se dají využít i staré dveře. Tyto kdysi sloužily ve stodole a po renovaci mají novou barvu i novou funkci v bytě.

Kolem jídelního stolu se dostaneme do kuchyně, která byla přemístěna do středu bytu a tvoří srdce domova viditelné ze všech koutů. Zároveň je ale opticky oddělena od obývacího pokoje ostrůvkem se dřezem a barovým pultem zakotveným do nosného sloupu.

V kuchyni se barvy zintenzivňují především v případě sytě zeleného obkladu za pracovní deskou položeného tak, aby tvořil výrazné geometrické tvary. Geometrie je vtipně využita i v obdélníkové nice nápaditým, a přitom jednoduchým způsobem – pomocí vyskládaných knih. Kovové bílé barové židle rozmístěné podél dřevěného barového pultu jsou oděny do bílé kožešiny a dojem z celého prostoru je vesele okouzlující.

V kuchyni do písmene U je dostatek místa, pracovních ploch i úložných možností v otevřených policích z přírodního dubu zkombinovaných se skříňkami v bílém lesku z Ikea. Tato paleta materiálů a barev pak zároveň dodává interiéru vzdušnost.

ozdobná posuvná stěna

Zajímavým prvkem je ozdobná posuvná stěna, za kterou se skrývá velká televize. Svým dekorem odpovídá stylu obou místností, a ač je od sebe odděluje, je společným tmelicím prvkem. FOTO FRANCIS DZIKOWSIKO/OTTO/V2COM

TIP

V interiéru by se mělo opakovat pár výraznějších prvků, které jej pocitově propojí a vytvoří pocit souladu a vyrovnanosti.

Hlavní ložnice byla navržena nalevo od vchodu do bytu. Naprosté soukromí v ní majitelům zaručuje malá místnost, využívaná jako mediální, přes kterou se vchází do spacího prostoru. Ten je od TV pokoje oddělen posuvnou efektně perforovanou stěnou.

Vybavení je inspirováno stylem etno a také zde platí designéry často zmiňované pravidlo – opakování vzorů, barev a materiálů v prostoru celého bytu, aby bylo dosaženo žádoucí komplexnosti. Privátní prostor je od společenské části oddělen posuvnými dveřmi natřenými terakotovou barvou a zavěšenými na masivním kovovém černém pojezdu.

Dětský pokoj je přístupný z obývacího pokoje a je dostatečně velký

Dětský pokoj je přístupný z obývacího pokoje a je dostatečně velký, aby se do něj vešla vysoká postel i psací stůl. FOTO FRANCIS DZIKOWSIKO/OTTO/V2COM

Do dětského pokoje se vstupuje z obývacího prostoru. Je holčičím královstvím s vysokou postelí s úložným prostorem a nezbytným psacím stolem. Díky dvěma oknům je pokoj světlý a je z něj opět výhled do parku, jehož historie sahá do konce 19. století a jehož autory jsou Frederick Law Olmsted a Calvert Vaux, kteří navrhovali i manhattanský Central Park.

televizní místnost

Na televizní místnost nejsme v našich končinách zvyklí, ale pro mnoho západních kultur je typická. Obývací pokoj je zde vysloveně společenskou zónou a sledování televize či poslech hudby patří do soukromí – těmto činnostem je proto vyhrazený jakýsi druhý, menší privátní obývací pokoj. I takové dispoziční členění má z pohledu rodinného života svou logiku. FOTO FRANCIS DZIKOWSIKO/OTTO/V2COM

Ze všech místností bytu je nádherný výhled, který je dnes hodnotnou součástí bydlení. Původní dispozice však nedovolovala tuto výhodu naplno využít.

PROFIL

MAJITELÉ

Manželé s jednou dcerou

NEMOVITOST

Bytový dům v Brooklynu v blízkosti Prospect Parku

Text: Martina Paulová
Foto: Francis Dzikowsiko/otto/v2com
Zdroj: časopis HOME

Reklama

Komentovat