Prvotní nadšení vystřídalo zklamání: koupí prostorného bytu vše jen začalo

Na začátku byl prostorný byt, kterému se nedalo odolat. Majitelku přesvědčil vzdušností a velkorysou terasou na střeše. Koupila ho, ale později vypluly na povrch jeho nedostatky.
Reklama

Proto vyhledala architektonický ateliér Mooza architecture a začala práce na zdokonalení toho, co dokonalé nebylo.

Foto: Robert Žákovič

Po prvním nadšení mírné zklamání

V prvé řadě bylo nutné vyřešit nešťastnou dispozici koupelny, v níž velkou část zabírala přehnaně velká vana. Majitelka bytu si přála mít sprchový kout. Ani kuchyně nebyla prakticky řešená a v celém bytě chyběly úložné prostory. Ložnice se nacházela v nevelkém pokoji se zkosenými stěnami. Architekti tedy měli co řešit.

Nejvýraznějším prvkem v hlavní místnosti je knihovna

Foto: Robert Žákovič

Do koupelny se vešel i sprchový kout

„Dispozici koupelny jsme změnili od základů. Oproti obdélníkové vaně, kterou jsme umístili pod střešní okno, se vešel i sprchový kout. Pračku a kotel jsme posunuli a umístili za posuvnou stěnu, takže nebijí hned do očí. Řešením pro ložnici bylo otočení postele o 180° – hlavou směrem do pokoje, kde je nejvyšší světlá výška. Za postel jsme umístili kombinovaný peřiňák s nočním stolkem, který zároveň vytváří záhlaví postele,“ vysvětluje změny architektka Klára Kuncová (Císařovská).

Za postel jsme umístili kombinovaný peřiňák s nočním stolkem, který zároveň vytváří záhlaví postele

Foto: Robert Žákovič

Nedostatek proměnili v úspěch

Hlavní obytný prostor byl sice původně velký a vzdušný, ale nacházelo se v něm mnoho různých dezénů a barev dřeva – jiná byla podlaha, jiné dveře, jiné zábradlí. Právě proto architekti zvolili koncept koláže i při výběru barevnosti navrženého nábytku. Různé odstíny dýhovaných dvířek se ukázaly jako správné řešení.

V celém interiéru najdeme tři druhy: různě mořená třešeň a ořech. Samozřejmě nejprve měla i majitelka bytu obavy, zda to nebude příliš „divoké“. Nakonec se však ukázal opak, právě díky této koláži se podařilo celý prostor zajímavě sjednotit.

Foto: Robert Žákovič

Úložné prostory od chodby až do kuchyně

Nejvýraznějším prvkem v hlavní místnosti je knihovna, kopírující sklon střechy a kolážově rozdělená na několik boxů. Do nejnižšího místa pod šikminu střechy architekti umístili pohodlnou přestavitelnou sedačku.

Dostatek úložných prostor zabezpečují nové skříně vyrobené na míru, které začínají už při samotném vstupu do bytu. Procházejí pod schody a pokračují v kuchyni. Praktickým řešením v kuchyni je malý pultík sloužící k rychlému občerstvení. Příjemně působí i lavice pro příležitostné sezení pod kuchyňským oknem.

Foto: Robert Žákovič

Dýhované podkroví ve zkratce

architektonický ateliér: Mooza architecture

lokalita: Praha, Strašnice

plocha: 80 m2

Sabína Zavarská
Foto: Robert Žákovič

Reklama

Komentovat