Rekonstrukce bytu roztříštěného do malých segmentů dopadla na jedničku

Rekonstrukce bytu dopadla na jedničku. Prostor je vzdušný, a přitom splňuje důležitý požadavek majitelky na otevřenost a intimitu zároveň.
Reklama
Rekonstrukce bytu

FOTO V2COM

Z prostorového hlediska

Majitelka považovala otevřenost a velkorysost provedení za absolutní prioritu. Aby byla zachovaná požadovaná vzdušnost interiéru, byl nábytek vybírán s maximálním ohledem na jeho funkčnost.

Rekonstrukce bytu

Jednoduchost se projevuje i ve volbě nábytku. Majitelka si přála čisté linie, dekor dřeva a světlé barvy. FOTO V2COM

Z funkčního hlediska

Vzhledem k požadavkům majitelky bytu bylo rozhodnuto zcela předefinovat půdorys prostoru a využít 50 m² plochy tak, aby byt mohl sloužit jako útočiště, pracovní prostor i místo, kde může majitelka přivítat hosty. Majitelka ale toužila po otevřeném všestranném prostoru, který by však zachoval potřebnou intimitu.

Rekonstrukce bytu

Sprcha je oddělená od šatny skleněnými dveřmi, které fungují jako izolace proti vlhku. Celý blok pak vhodně odděluje denní a noční část bytu. FOTO V2COM

Z hlediska dispozice

Půdorys ve tvaru buclatého U nahrával autorům návrhu a jejich záměru. Potřeba volně pokračujícího světlého prostoru, který není nutno oddělovat příčkami ani nábytkem, a který si v určitých zónách přesto zachovává určitou míru soukromí, byla vlastně splněna samotným ohybem.

Rekonstrukce bytu

Toaleta je přístupná z ložnice i z denní zóny, a bez narušení majitelčina soukromí ji tedy mohou používat i hosté. FOTO V2COM

Z hlediska autorů návrhu

Na základě dané situace se návrh snažil odpovědět na následující otázku: Jak lze propojit různé zóny domova, aby bylo dosaženo jednotného prostoru a aby bylo zajištěno soukromí privátní – noční zóny?

Hlavní myšlenkou bylo navrhnout volně tekoucí prostor tak, aby se jeho majitelka mohla volně pohybovat po domě a zároveň měla potřebný pocit intimity pro spánek. Tento požadavek byl v rozporu s myšlenkou vytvoření jediného prostoru, ale existovalo řešení. Byl navržen systém po sobě jdoucích propojených zón a denní a noční zónu oddělila koupelna, respektive šatna se sprchou. Ta je umístěna mezi ložnicí a toaletou, řeší propojení mezi denní a noční zónou, a umožňuje dvojí funkci toalety (jako toaleta pro návštěvníky a vlastní koupelna). Ohyb v jedné z nohou

U zajišťuje intimitu ložnice bez nutnosti dveří. Toto funkční uspořádání umožňuje procházet šatnou se sprchovým koutem kruhovým způsobem, který poskytuje soukromý vstup z ložnice. Skleněné dveře mezi ložnicí a šatní skříní, které brání rozšíření vodní páry ze sprchy, zajistí zároveň to, že koupelna těží z přirozeného světla ložnice. Kuchyně byla navržena lineárně a vybavena velkým úložným prostorem (5 metrů na délku), který je dvakrát přerušen – jednou horizontálně – pracovní deskou s dřezem a sporákem, a jednou vertikálně – oknem orientovaným do vnitrobloku.

Prostorová jednota byla umocněna jednolitou dřevěnou podlahou a souvislou bílou výmalbou stěn.

Architekti ze studia GoKo Studio si pohráli i se světly a navrhli je i do nik, jako například v ložnici.

Text: Martina Paulová
Foto: v2com
Zdroj: časopis HOME

Reklama

Komentovat