Téměr stoletý byt s vysokými stropy a velkými okny neztratil nic ze svého půvabu

Téměř stoletý byt s vysokými stropy a velkými okny zcela okouzlil mladou výtvarnici Miriamu Schniererovou, která se jej rozhodla zrekonstruovat a zařídit tak, aby neztratil nic ze svého starosvětského půvabu.
Reklama
Interiér zařídila mladá výtvarnice restaurovaným autentickým nábytkem – kombinací vybavení, které tu zůstalo po původní majitelce, a kousků zděděných po prarodičích. Tento základ ještě doplnila úlovky z bazarů a z internetu. FOTO NORA A JAKUB ČAPRNKOVI

Interiér zařídila mladá výtvarnice restaurovaným autentickým nábytkem – kombinací vybavení, které tu zůstalo po původní majitelce, a kousků zděděných po prarodičích. Tento základ ještě doplnila úlovky z bazarů a z internetu. FOTO NORA A JAKUB ČAPRNKOVI

Původní prvky bytu, například dřevěné zárubně a dveře, zachovali a opravili. Nábytek vybírala Miriama ve stylu 50. až 70. let minulého století – právě toto zařízení převládalo v bytě v době, kdy ho mladá dvojice koupila.

Reklama

Miriaminy malby vnesly do atmosféry bytu ducha současnosti – ačkoliv jde o moderní umění, perfektně se hodí k historickému zařízení. FOTO NORA A JAKUB ČAPRNKOVI

Miriaminy malby vnesly do atmosféry bytu ducha současnosti – ačkoliv jde o moderní umění, perfektně se hodí k historickému zařízení. FOTO NORA A JAKUB ČAPRNKOVI

Kouzlo klasické dispozice

Miriama a její přítel se rozhodli pro pořádnou změnu – plánovali opustit podnájem v garsonce a přestěhovat se do vlastního, do prostorného bytu z roku 1940. Kreativita byla odjakživa Miriaminou přirozenou součástí, a tak ji historické prostory v centru města inspirovaly k citlivé proměně – zachovala starosvětskou atmosféru, a zároveň všechno přirozeně přizpůsobila potřebám mladé dvojice. Do principu klasické dispozice se rozhodla moc nezasahovat. „Například kuchyň spojená s obývacím pokojem, jak je to dnes moderní, by se do tohoto bytu nehodila. Podle mne je fajn, že jsou pokoje oddělené. Když je třeba, každý tu může mít své soukromí,“ tvrdí.

Kousek dětství. Některé kusy zařízení zdědila Miriama po prarodičích. „Například s tímto rádiem jsme si s bratrancem jako malí hrávali. Možná i díky předmětům, které mi připomínají dětství, se tu tak dobře cítím,“ uvažuje. FOTO NORA A JAKUB ČAPRNKOVI

Kousek dětství. Některé kusy zařízení zdědila Miriama po prarodičích. „Například s tímto rádiem jsme si s bratrancem jako malí hrávali. Možná i díky předmětům, které mi připomínají dětství, se tu tak dobře cítím,“ uvažuje. FOTO NORA A JAKUB ČAPRNKOVI

Za kuchyní se nachází pracovna, která zaujala místo po někdejší koupelně. Atmosféru kuchyně dotvářejí spotřebiče značky Smeg a pracovní deska z masívního dubového dřeva. FOTO NORA A JAKUB ČAPRNKOVI

Za kuchyní se nachází pracovna, která zaujala místo po někdejší koupelně. Atmosféru kuchyně dotvářejí spotřebiče značky Smeg a pracovní deska z masívního dubového dřeva. FOTO NORA A JAKUB ČAPRNKOVI

„Bylo skvělé, že tu zůstal nějaký původní nábytek po staré paní. I když déle trvalo, než nám všechno opravili a přečalounili, bylo fajn, že tím byl základ interiéru přirozeně dán.“

Kuchyňská linka je sladěna s původním nábytkem v bytě. Realizovala ji brněnská firma Le Bon, která navazuje na tradici řemeslné výroby ohýbaného dřevěného nábytku na Moravě. FOTO NORA A JAKUB ČAPRNKOVI

Kuchyňská linka je sladěna s původním nábytkem v bytě. Realizovala ji brněnská firma Le Bon, která navazuje na tradici řemeslné výroby ohýbaného dřevěného nábytku na Moravě. FOTO NORA A JAKUB ČAPRNKOVI

Součástí kuchyně je i sympatický jídelní koutek s modrými pohodlnými židlemi a retro lampou v podobném odstínu. Majitelé však nejraději jedí v prostorném obývacím pokoji. FOTO NORA A JAKUB ČAPRNKOVI

Součástí kuchyně je i sympatický jídelní koutek s modrými pohodlnými židlemi a retro lampou v podobném odstínu. Majitelé však nejraději jedí v prostorném obývacím pokoji. FOTO NORA A JAKUB ČAPRNKOVI

Obývací pokoj, přístupný přímo z velké předsíně, tedy zůstal samostatný a průchozí – na jedné straně s ním sousedí ložnice, na opačné jsou dveře do Miriamina ateliéru. Jediná větší změna se týkala koupelny – z původního místa za kuchyní ji přestěhovali do někdejší komory před kuchyní, kterou proto museli o něco zvětšit na úkor předsíně. Vstupní prostor však byl opravdu velkorysý, takže mu tím nijak neublížili. Za kuchyní tak získali další pokoj – pracovnu, kterou zase rozšířili směrem do kuchyně. Není sice velká, je z ní však nádherný výhled a Miriamin přítel si svého klidného místečka vskutku užívá.

Stanice Zochova. Protože Miriama pochází ze železničářské rodiny, předsíň věnovala tomuto tématu. Použila tu různé „nádražní motivy“ – lampu, hodiny, náznak oken s ocelovými rámy či „název stanice“. Velkou inspirací byla pro ni i návštěva metra v Budapešti, kde jsou ve stanicích podobné nápisy. FOTO NORA A JAKUB ČAPRNKOVI

Stanice Zochova. Protože Miriama pochází ze železničářské rodiny, předsíň věnovala tomuto tématu. Použila tu různé „nádražní motivy“ – lampu, hodiny, náznak oken s ocelovými rámy či „název stanice“. Velkou inspirací byla pro ni i návštěva metra v Budapešti, kde jsou ve stanicích podobné nápisy. FOTO NORA A JAKUB ČAPRNKOVI

Z prostorné předsíně kousek ukrojili, aby mohli zvětšit někdejší komoru a změnit ji v novou koupelnu. Na místě původní koupelny za kuchyní tak získali další pokoj – pracovnu s krásným výhledem na Staré Město.

Originální dotváření. Některé doplňky majitelka sama vyrobila, část zařízení přizpůsobila barevně. „Takovéto úpravy a dekorování mě moc baví,“ říká.

Část ateliéru je věnována pohodové odpočinkové zóně, v případě potřeby tu najdou útočiště i návštěvy. FOTO NORA A JAKUB ČAPRNKOVI

Část ateliéru je věnována pohodové odpočinkové zóně, v případě potřeby tu najdou útočiště i návštěvy. FOTO NORA A JAKUB ČAPRNKOVI

Zařizování ve stylu retro

Paní, jíž byt kdysi patřil, se v něm dožila úžasných sta let. V bytě po ní zůstala atmosféra zašlých časů a starý nábytek. A Miriama nechtěla o nic z toho přijít. „Tyto věci jsou mi velmi blízké, takže jsem se rozhodla je reparovat,“ vysvětluje mladá výtvarnice. Základ zařízení po původní majitelce doplnila kousky zděděnými po prarodičích a dobovými úlovky z druhé ruky. „Mnozí lidé byli rádi, že jejich věci našly nové využití. Zajímali se o ně, což bylo velmi milé,“ vzpomíná. Samozřejmě ne všude se dal zachovat autentický vzhled. Hlavně v kuchyni a v koupelně totiž byly nutné větší změny. Tyto místnosti proto působí současnějším dojmem, i když se majitelka při jejich zařizování inspirovala stylem art déco ze začátku minulého století.

Originální lampy a další doplňky hledala Miriama hlavně na internetu. „Hodně věcí je ze zahraničí. Ne že bych měla nějaké manýry, ale hledala jsem věci, které by mě něčím oslovily, a na našem trhu jsem toho moc nenašla.“ FOTO NORA A JAKUB ČAPRNKOVI

Originální lampy a další doplňky hledala Miriama hlavně na internetu. „Hodně věcí je ze zahraničí. Ne že bych měla nějaké manýry, ale hledala jsem věci, které by mě něčím oslovily, a na našem trhu jsem toho moc nenašla.“ FOTO NORA A JAKUB ČAPRNKOVI

„Nadšení pro interiérový design, který mě úplně chytil za srdce, jsem přetavila do svého prvního projektu, našeho společného bytu s přítelem.“

Rekonstrukce bytu trvala téměř devět měsíců – svůj čas si vyžádala nová podlaha či nové rozvody. FOTO NORA A JAKUB ČAPRNKOVI

Rekonstrukce bytu trvala téměř devět měsíců – svůj čas si vyžádala nová podlaha či nové rozvody. FOTO NORA A JAKUB ČAPRNKOVI

Byt koupili v únoru 2016, v té době však nesehnali vhodné řemeslníky, takže s předěláváním začali až v září. V květnu 2017 se mohli konečně stěhovat. I když šlo především o renovování a jediným zásahem do dispozice bylo přemístění koupelny a posunutí jedné příčky, rekonstrukce trvala poměrně dlouho. Některé procesy se totiž nedaly urychlit. Například koupelna a kuchyň byly v poměrně špatném stavu, bylo třeba vyměnit rozvody, podlahy… Tento čas využila Miriama na náročné a zdlouhavé hledání vhodného zařízení a doplňků, své potřebovala i jejich oprava a restaurování.

Originální šatník v ložnici vznikl ze starých dveří. Původně chtěli domácí takto využít dveře ze skříní, které v bytě zůstaly po původní majitelce, tento nápad se však nedal realizovat. FOTO NORA A JAKUB ČAPRNKOVI

Originální šatník v ložnici vznikl ze starých dveří. Původně chtěli domácí takto využít dveře ze skříní, které v bytě zůstaly po původní majitelce, tento nápad se však nedal realizovat. FOTO NORA A JAKUB ČAPRNKOVI

BYT V KOSTCE

Místo: Bratislava

Realizace: 2017

Dispozice: 4 + 1

Užitná plocha: 92 m2

TEXT: ERIKA KUHNOVÁ
FOTO: NORA A JAKUB ČAPRNKOVI, MIRIAMA SCHNIEREROVÁ
ZDROJ: časopis HOME

Reklama
Reklama

Komentovat