Co víc si přát? Útulný a milý půdní byt v jedné z nejkrásnějších částí Prahy

Malý, milý, útulný. Takový je půdní byt v jedné z nejkrásnějších částí Prahy. Z jedné strany střežen majestátním Pražským hradem, z druhé strany co by kamenem dohodil na Karlův most. Co víc si ještě přát?

Už při vkročení do zádveří domu, který stojí poblíž pražské Kampy, mi bylo jasné, že se nahoře bude ukrývat něco jedinečného. Po zdolání osmdesáti schodů jsme se s bytovým designérem Danielem Melillim konečně dostali k vytouženému cíli a můj prvotní dojem se ukázal jako správný. Před námi se otevřel malý půdní byt, jako malovaný.

Reklama

koberec zase korespondují se šedým houpacím křeslem. foto www.browneyedcouple.com

koberec zase korespondují se šedým houpacím křeslem. foto www.browneyedcouple.com

„Do interiéru bylo potřeba přidat barvu. Protože jsou ale dřevěné nosné trámy dominantou prostoru, nechtěl jsem se pouštět do ničeho divokého. Snažil jsem se tedy najít odstín, který by vzhled dřeva příjemně doplnil, a proto jsem vybral šedozelenou, kterou jsem pak různě aplikoval do celého bytu.“

Kuchyně v jemných pastelových tónech udává charakter celého bytu. foto www.browneyedcouple.com

Kuchyně v jemných pastelových tónech udává charakter celého bytu. foto www.browneyedcouple.com

V centru dění

Lepší adresu bychom v Praze našli jen těžko. Když se podíváme ze střešního okýnka, téměř se můžeme dotknout Pražského hradu. Druhá strana bytu zase nabízí unikátní pohled na další historickou dominantu Prahy – Karlův most a pod okny protéká strouha zvaná Čertovka. Samotné poloze domu, a tedy i bytu, tudíž není co vytknout. Když se sejde pěkná lokalita a k ní je povolán šikovný designér, vznikne místo, ze kterého se jen těžko odtrhuje zrak.

Netradiční stolek je inspirovaný pecí. Šlo o první zednickou stavbu v bytě a chvilku trvalo, než zedník vytvořil přesně to, co majitelé chtěli. Zděné je i sezení. Majitelé plánují výměnu matrací, mrzí je však, že ještě nenašli člověka, který by je ušil ručně. FOTO DANO VESELSKÝ
Přečtěte si také:

Svůj nový domov si zařídili v rustikálním stylu a nyní se cítí jako na dovolené

Mezi krokvemi a vaznými trámy vznikl prostor jako stvořený pro knihovnu. foto www.browneyedcouple.com

Mezi krokvemi a vaznými trámy vznikl prostor jako stvořený pro knihovnu. foto www.browneyedcouple.com

„Všechny konferenční stolky byly do prostoru buď příliš velké, nebo malé, a tak jsem problém vyřešil dvířky z IKEA, dohromady v ceně asi 100 Kč, na které jsem namontoval nožičky a vytvořil tak zátiší dvou menších stolků,“

Za dřevěným portálem se ukrývá malá koupelna se sprchovým koutem. foto www.browneyedcouple.com

Za dřevěným portálem se ukrývá malá koupelna se sprchovým koutem. foto www.browneyedcouple.com

Tři „pokoje“

I když se jedná pouze o jednu větší střešní místnost, parametry bytu splňuje bez problému. Prostor, který je protkaný krokvemi, je navíc pomocí dřevěných vazných trámů rozdělen do tří zón, z nichž každá plní svou danou funkci. První zónou je na malý prostor velkorysá kuchyň. V další – prostřední zóně se původně nacházela pohovka, ale z praktických důvodů Daniele do tohoto prostoru umístil jídelní stůl, který se tím ocitl blíže kuchyni. V poslední zóně se nachází manželská postel, gauč a křesílko. Tím, že je tato část nejvzdálenější od vchodových dveří, nabízí nerušený a za trámy zastrčený prostor k odpočinku.

Každá část má svůj dominantní prvek. V prostřední zóně je to prostorný jídelní stůl. foto www.browneyedcouple.com

Každá část má svůj dominantní prvek. V prostřední zóně je to prostorný jídelní stůl. foto www.browneyedcouple.com

Spousta stejně barevně laděných detailů vytváří jednolitý celek. foto www.browneyedcouple.com

Spousta stejně barevně laděných detailů vytváří jednolitý celek. foto www.browneyedcouple.com

Vybavit, přesunout, předělat a natřít

Část vybavení byla v bytě už původně. Některý nábytek si ale žádal renovaci, doplnění, nebo lepší umístění. Celému místu bylo potřeba vdechnout nový život a sladit jeho jednotlivé prvky. Původní bílá dvířka kuchyňské linky proto designér natřel na pastelovou šedozelenou barvu, kterou aplikoval také do dalších koutů bytu. Postel v ložnicové části sice byla, ale Daniele barevně sladil přehoz a polštáře s dvířky kuchyně, nebo i dekorací na jídelním stole, tak, že spolu všechno koresponduje. Vintage styl smísil s modernou a kombinace dřeva s pastelově šedozelenou barvou vytvořila uklidňující příjemný prostor.

FOTO NORA A JAKUB ČAPRNKOVI
Přečtěte si také:

Dvojice v sobě objevila nadšení pro svépomocnou výrobu nábytku. Takhle to vypadá u nich doma!

Konferenční stolky jsou vyrobené ze starších dvířek, pořízených v IKEA. foto www.browneyedcouple.com

Konferenční stolky jsou vyrobené ze starších dvířek, pořízených v IKEA. foto www.browneyedcouple.com

foto www.browneyedcouple.com

foto www.browneyedcouple.com

Byt v kostce

Bytový designér: Daniele F. Melilli
Studio Stag Pads
www.stagpads.com
Místo: Praha, Malá strana
Plocha: 30 m2
Dispozice: garsoniéra
Cena přeměny: 20 000 Kč

Text: Veronika Slomková
Foto: www.browneyedcouple.com
Zdroj: časopis HOME

Komentovat