Ze staré prádelny se stal stylový ateliér

Na nejvyšším patře činžovního domu v pražském starém městě se nacházela prádelna. Architekti už po první návštěvě tohoto prostoru věděli, že skrývá poklad. Výsledkem jejich práce a přeměny prádelny na obytný prostor je tento umělecký prostor dýchající historií.
Reklama

Každý byt v jiné atmosféře

Prádelna na půdě obytného domu je dost nelogická záležitost, zejména pokud má dům pět pater a nemá výtah. Potenciál, který její prostor nabídl, se však dal skvěle využít k vytvoření nevelkého obytného prostoru – ateliéru pro básníka. Rekonstrukce prostoru pod střechou je součástí projektu The Emerald od Urbanium Concept, podle kterého je každý byt staroměstského bytového domu navržen v jiné atmosféře.

Reklama

Myšlenky vpité do podstaty domu

Prvořadým cílem architektů ze studia COLL COLL bylo vytvořit pohodlné bydlení, přičemž chtěli co nejvíce zachovat historické kvality prostoru, kde jsou myšlenky přímo vpité do podstaty domu. Nezbytností bytu jako budoucího ateliéru pro básníka bylo udržet neopakovatelnou náladu celého prostoru a zajistit, aby se zde dalo pohodlně psát a v případě potřeby také přespat.

Melancholie podle básně

Definitivní podobu přeměněnému prostoru pomohla dát báseň. Jako předlohu architekti dostali báseň Siegfrieda Mortkowitze Incomplete Sentence čerstvě publikovanou v BODY magazínu. Tato jemně melancholická báseň dodala celému interiéru punc poetiky a inspirovala architekty k finální podobě přerodu.

Téma očisty a kontrast

Téma očisty charakteristické pro prádelnu zůstává stále vysoce aktuální: vana stojí přímo naproti vstupním dveřím. Jelikož prostor je relativně malý, postel vytvořená ze dvou starých se nakonec stala největším objektem. Dostala nový brokátový šat a její hladkost a krása výrazně kontrastují se záměrně omšelými stěnami a odhaleným zdivem. Postel má i jinou funkci: dělí prostor na několik pocitových míst.

Nové na pozadí starého

„Na 31 metrech čtverečních najdete obstojné bydlení včetně šatny, kuchyně, koupelny, pracovny i ložnice. Rozvody jsou přiznané v trubkách – byla to přece prádelna. Nábytek, který se ukrýval na vedlejší půdě, bylo třeba oživit a upravit. Skříň jsme museli přeříznout na polovinu, aby prošla dveřmi, do stolku jsme zabudovali elektrický vařič, z kamen prádelny v rohu jsme udělali dres a ze dvou postelí jednu… Do tvrdého prostoru tak vstoupila měkkost a pohodlí. Všechno, čeho se každodenně dotýkáme, je nové, pozadí však tvoří původní stav věcí,“ charakterizují svůj nevšední projekt architekti.

Zrekonstruovaná prádelna ve zkratce

architektonický ateliér: COLL COLL

architekti: Markéta Součková, Krištof Hanzlík, Eliška Martínková, Vavřinec Veselý, Martin Gaberle

projekt: 2017

realizace: 2018

rozloha: 31 m2

Spoluautoři: In-Styl Hořovice, Pohůnek-Hubálovský, Tomáš Margot, Petr Brožek, Josef Andrlík, David Urban, La Fashion, Kolovrat

Sabína Zavarská

Foto: BoysPlayNice

Reklama
Reklama

Komentovat