Dřez – zapomenutý král kuchyně

13. 01. 2013
Diskuze (2)
Sdílet

Dřez se dnes – po invazi myček – už netěší takové vážnosti jako kdysi. Ubylo mu úkolů a mnohdy plní spíš jen dekorativní funkci. Ale právě díky tomu může rozehrát nevšední partii s tradičními i netradičními materiály, experimentovat […]

Dřez se dnes – po invazi myček – už netěší takové vážnosti jako kdysi. Ubylo mu úkolů a mnohdy plní spíš jen dekorativní funkci. Ale právě díky tomu může rozehrát nevšední partii s tradičními i netradičními materiály, experimentovat s tvary nebo barvami a nabídnout pole působnosti zajímavým řešením.

 

NEREZ: Kov působí luxusně a chladně. Dřez v klasickém provedení z nerezové oceli neudělá ostudu žádné kuchyni. Vyžaduje však poctivou, pravidelnou péči a ohleduplné zacházení. Odměnou vám bude dlouhotrvající lesk bez škrábanců.
Nerezový dřez Franke Polar je k dostání u prodejců značky za 2 580 Kč. Otvor pro baterii lze vyříznout na přání. Foto: Franke

GRANIT: Spojuje v sobě tvrdost kamene a barevnou variabilitu umělých materiálů. Pryskyřice je nenasákavá, takže nevyžaduje žádnou impregnaci ani náročnou údržbu.
Granitový rohový dřez Schock Lotus má hedvábně jemný povrch díky materiálu Cristadur (nanogranit). I při minimální údržbě vypadá stále jako nový, bez zaschlých kapek vody, fleků nebo škrábanců. Cena u internetových prodejců je 13 678 Kč. Vybírat můžete z celé škály barev. Foto: Schock

SKLO: Dodá interiéru lesk a nevšednost. Bezpečnostní kalené sklo je pevné a pružné, dobře snáší výkyvy teplot i působení chemikálií. Díky absenci pórů se snadno udržuje.
Skleněné dřezy Alveus jsou vyrobeny z kvalitního nerezu a tvrzeného skla. Tato řada obsahuje 5 modelů vaniček různých rozměrů, které lze kombinovat, jak jen si přejete. Cena začíná na 27 430 Kč. Foto: Alveus

SMALT: Na plech potažený smaltem nedaly dopustit už naše babičky.
Dřezy české značky NORMA se vyrábějí z ocelového hlubokotažného plechu, povrchová úprava se provádí základním a krycím smaltem. Ten dřezu dodává mechanickou i chemickou odolnost. Kruhový dřez s odkapávačem stojí 1 022 Kč. Foto: NORMA

ŽULA: Poctivý materiál, který odolá drsnému zacházení i zubu času. Díky impregnaci nepropouští dovnitř mastnotu ani kyseliny. V matovém provedení se dobře udržuje, lesk zase propůjčí kuchyňské lince exkluzivní vzhled.
Žulové dřezy se vyrábějí na zakázku jako součást pracovních desek. Do výřezu v desce se pod úhlem 45° vlepí dřez ze stejného materiálu jako deska. Prodává se i ve variantě se splavem (skrytý odtok). Cena je cca 25 000 Kč. Foto: Granit Holec

BETON: To, že beton patří do exteriéru, už dávno neplatí. K výrobě dřezů se používá ušlechtilý, dekorativní litý beton a tyto dřezy jsou už integrovány do kuchyňských desek. Mají dlouhou životnost a jsou téměř nezničitelné.
Také betonové desky se vyrábějí na zakázku a jejich cena je individuální. U nás je vyrábí například ŠVEC dekor a jejich průměrná cena je 8 000 Kč. Foto: Sonoma Stone

TEXT: Dominika Záveská 
FOTO: archiv firem
ZDROJ: časopis HOME, JAGA MEDIA, s.r.o. 

Kategorie: Kuchyně
Tagy: drez kuchyňské dřezy
Sdílejte článek

Diskuze

  • Já jsem zastánkyní kvalitního nerezu. Máme už 5 let masivní nerez, starám se o něj, a žádné výrazné škrábance na něm nejsou. Stačí si vybrat nějakou dobrou značku a nešetřit na něm (a přesto oproti granitu ušetříte). Ideálně bych si přála nějakou keramiku, ale to už je moc drahé…

    Klára
  • Souhlasím s Klárou, nerez se nešpiní tak moc a je šetrnější k talířům – talíře se nebijou o nerez tak moc jako o granit.

    Jan Hroudek