Zdroj: Dereck Hard

Rozhovor: V kuchyni s módní návrhářkou Liběnou Rochovou. Co by uvařila, kdyby chtěla udělat dojem?

05. 05. 2024
Diskuze (0)
Sdílet

Liběna Rochová patří již mnoho let k předním českým módním návrhářkám. Je nám proto opravdu velkou ctí, že nám poodhalí své krásné brněnské bydlení právě tato ikona (nejen) fashion designu a zároveň profesorka oděvního designu na pražské UMPRUM. Její estetické cítění na vás dýchne i ze způsobu vaření a stolování. Tak vítejte!

Kde momentálně bydlíte a s kým?

Mám dvě místa… První je dům v Brně, kde jsem se narodila a kde v podstatě trávím svůj osobní život. V posledních letech víkendový… Když děti odrostly a „vyletěly z hnízda“ a profesní život žádal být více v Praze, přestala jsem „dojíždět“ na pár dnů a jsem v Praze přes týden. V Praze mám krásný byt na nábřeží, který je již 20 let mým ateliérem, ale také soukromým prostorem.

Přečtěte si také:
Malý prostor pro kuchyni? Podívejte se, jak chytře se to dá vyřešit!

Jak byste popsala svoje bydlení v jedné krátké větě?

V obou případech vzdušné, čisté, minimalistické s malými detaily jako sošky z cest a obrazy, které prostory zosobní. V interiéru v podstatě nic neměním, všechen nábytek i doplňky jsou vysoké estetické hodnoty a krásné designové „kousky“… V Brně s velkou knihovnou (manželovo království).

Ikonické světlo nad jídelním stolem.

Ikonické světlo nad jídelním stolem. Zdroj: Dereck Hard

Platí u vás doma, že kuchyně je srdcem domu/bytu?

Ano, protože je uprostřed velkého obytného prostoru…

Čeho si na své kuchyni nejvíce považujete a proč?

Velkého pracovního/přípravného stolu, který plní i funkci úložného prostoru.

Když jsem kupovala toto velké ,„prkýnkoʻ“, měla jsem pochybnosti, zdali tak velké využiji. Používám jej nejvíce!

Když jsem kupovala toto velké ,„prkýnkoʻ“, měla jsem pochybnosti, zdali tak velké využiji. Používám jej nejvíce! Zdroj: Dereck Hard

Vyjmenujte věci, bez kterých se v kuchyni neobejdete. 

Wok Woll, ostrý nůž, rychlovarná konvice a kávovar.

Jaká ingredience vám nikdy nesmí v lednici nebo ve spíži chybět?

Zelenina, tvarohy, jogurty, sýry, šunka a špek.

Co jste naposledy uvařila?

Pro rodinu srnčí kýtu na víně s karlovarskými knedlíky a červeným zelím.  Pro sebe dušenou zeleninu s mungo fazolemi.

Považujete se za dobrou kuchařku? Co byste uvařila vzácné návštěvě, kdybyste chtěla udělat opravdu dojem?

To je otázka na strávníky. Tvrdí, že výborná. Vaření mě baví (ne ale každý den), mohu uplatnit kreativitu. Záleží na typu návštěv. Pro někoho mé „vyhlášené“ vepřo knedlo zelo, pro někoho ryby nebo skvěle upečené farmářské kuře.

Srnčí kýta na červeném víně, pečený česnek a pečená cibule. Vždy i se slupkou. Hrníčkové knedlíky, brusinky.. A samozřejmě dobré červené víno.

Srnčí kýta na červeném víně, pečený česnek a pečená cibule. Vždy i se slupkou. Hrníčkové knedlíky, brusinky.. A samozřejmě dobré červené víno. Zdroj: Dereck Hard

Co vy a hudba? Co si ráda pustíte třeba při vaření?

Hudbu si již nepouštím, soustředím se na vaření. Na vymýšlení potřebuji klid.

Která světová kuchyně je vaše nejoblíbenější?

Při cestách po světě jsem objevila a zkusila mnoho jídel a specialit. Brouky v Africe, pečené kobylky, jačí mléko v Tibetu… Vždy jsem chtěla zkusit specialitu dané země. Ale v běžném životě mám ráda spíše lehčí a nekomplikovaná jídla. Miluji pravou vietnamskou kuchyni, některá thajská i japonská jídla. Je lepší zkusit vždy v dané zemi a v dobré restauraci… Nemám ráda těžká a překombinovaná jídla. U moře upečené na ohni čerstvě vylovené ryby nebo „frutti di mare“.

Zátiší u jídelního stolu. Busta z cesty do Afriky.

Zátiší u jídelního stolu. Busta z cesty do Afriky. Zdroj: Dereck Hard

Máte oblíbený nějaký originální pokrm, u kterého byste se podělila o recept s našimi čtenáři? 

Srnčí kýtu vložím do hrnce Cocotte, což je absolutně nejlepší „nástroj“ na pomalé pečení. Přidám bobkový list, nové koření, jalovec. Česnek a cibuli rozpůlím a dám na maso (se slupkou). Zaleji ¼ l vývaru, ¾ l červeného vína.

Peču na 130 stupňů cca 5 hodin.

Karlovarské knedlíky připravuji z polotovaru „knedlíky v prášku“, místo vody dávám ¼ l mléka, vejce a na kostičky nakrájený 1 ks rohlíku a drobně nasekanou petržel. Zamíchám a nechám cca 10 minut uležet. Vymažu vysloužilé hrníčky máslem a naplním těstem. Vložím hrníčky do vodní lázně a vařím cca 45 minut.

Červené zelí v sáčku. Zpěním cibuli, přidám 1–2 lžíce hladké mouky. Když cibule zesklovatí, přidám zelí a dusím. Lehce osolím a přidám 1 kostku cukru. Občas také dusím zelí s jablkem.

Pro ty strávníky, kteří nechtějí karlovarské knedlíky a milují šťouchané brambory. Tyto pánve mám tři… Jjsou velmi frekventované. Musím poukázat na geniální ,„lopatku.“

Pro ty strávníky, kteří nechtějí karlovarské knedlíky a milují šťouchané brambory.
Tyto pánve mám tři… Jjsou velmi frekventované. Musím poukázat na geniální ,„lopatku.“
Zdroj: Dereck Hard

Preferujete sladké, nebo slané?

Preferuji slané.

Hranolky, nebo salát?

Salát.

Kávu, nebo čaj?

Čaj.

Kdybyste si mohla vybrat kohokoliv na světě (žijící i nežijící osobnost), s kým povečeříte, byl by to:

Hana Hegerová. Stolování s ní byl vždy velký zážitek…

Dáváte přednost velkým hostinám, kdy se sejde hodně lidí u jednoho stolu, nebo jste spíš pro komornější stolování?

Preferuji komornější stolování… I když jsem zažila nádhernou velkou svatební hostinu. Vždy jde o to, s kým ten čas trávíte.

Chvíle mezi vařením…

Chvíle mezi vařením… Zdroj: Dereck Hard

Patří k výjimečným okamžikům u vašeho stolu i nějaký slavnostní jídelní servis?

Slavnostní jídelní servis Rosenthal Gropius používám běžně. Jsem velmi zaměřená na krásné a estetické stolování. Miluji přípravu slavnostních rodinných tabulí.

K jídlu patří nedomyslitelně i pití. Povíte nám, jaké máte ráda alko a nealko?

Piji teplou vodu a k večeři skleničku dobého bílého vína.

FOTOGALERIE

Odpovědná redaktorka: Lucia Blažiová
Foto: Dereck Hard

Kategorie: Kuchyně
Tagy: kuchyň rozhovor vareni
Sdílejte článek

Diskuze