Jak vybrat kuchyňský dřez

Kuchyně je místem vzájemného setkávání, hodování, ale také nenucené konverzace. Kromě kuchyňské linky, která vám bude svými parametry maximálně vyhovovat, je potřeba doplnit ji také o kvalitní dřez. Rady, jak takový dřez vybrat, jsou součástí následujících řádků.
Reklama

Konstrukce dřezu

Jedním z nejdůležitějších parametrů dřezu je jistě jeho konstrukce. Ta by se měla primárně odvíjet od místa, které jste pro dřez vyčlenili. Vybírat můžete mezi samostatným dřezem, který se hodí zejména do kuchyně s menší pracovní plochou anebo tam, kde je přítomna myčka, či rozšířeným dřezem s praktickým odkapem. Tento typ dřezu se hodí zejména do kuchyní s častým mytím surovin nebo permanentním mytím nádobí.

Ideální hloubkové rozpětí se pohybuje od 19-20 cm a více. K dispozici jsou samozřejmě i levnější mělčí dřezy, které vás ale budou zbytečně omezovat ať už při samotném mytí, tak následném odkládání nádobí.

zdroj Hornbach

zdroj Hornbach

Materiál kuchyňského dřezu

Na trhu se setkáte s nerezovými dřezy, granitovými, ale i méně známějšími typy, mezi které patří dřezy skleněné, keramické anebo plastové. Který z materiálů zvolit a proč?

Nerezový dřez je vysoce odolný, snadno omyvatelný a praktický – takový je nejrozšířenější typ dřezů v tuzemských kuchyních. Odolává korozi i působení chemických prostředků. Při výběru je ale dobré sázet na dřezy, které jsou vyrobeny z plechu o minimální tloušťce 0,6 mm.

Mezi největší výhody granitového dřezu patří širší výběr barev, které tak můžete sladit se zbytkem kuchyňské plochy, ale také nenáročnost na údržbu, pevnost a odolnost. Vzhledem připomíná přírodní kámen. Při výběru se zajímejte o složení dřezu. Kvalitní granitové dřezy by měly obsahovat zhruba 80 % křemenných písků a 20 % pojiv a barviv.

Keramický dřez se vyznačuje pevnou strukturou a odolností vůči chemikáliím, vyžaduje také minimální údržbu. Jeho barva si udržuje svou sytost a nebledne ani v rámci několika let. U méně kvalitních výrobků ale může dojít k poškození povrchu vlivem nárazu.

zdroj Hornbach

zdroj Hornbach

Skleněné dřezy jsou určeny zejména do moderních kuchyní vyšší kategorie. Už na první pohled jsou známkou luxusu. Stejně jako u keramického dřezu je ale potřeba vybírat kvalitní výrobky, které odolají případným nárazům.

Plastový dřez je vhodný pro všestranné použití v každém typu kuchyně. I tady ale dbejte na to, z jakého materiálu je dřez vyroben. Převládat by mělo kvalitní PVC. Jenom to zaručuje, že bude dřez snadno omyvatelný a stohovatelný.

zdroj Hornbach

zdroj Hornbach

Montáž dřezu

Kvalitní montáž kuchyňského dřezu zaručí dokonalou funkčnost a rovněž dlouhou životnost. Pozor ale na zapuštění do kuchyňské linky. Deska musí být chráněná proti zatečení vody. Na základě montáže rozlišujeme pět typů dřezů:

• Horní (na desku): Jedná se o nejčastější a nejběžnější instalaci kuchyňského dřezu. Montáž dřezu je provedena za použití silikonu.

• Spodní (pod desku): Velmi efektivní a účinný způsob instalace dřezu zaručí, že na jeho okrajích už nebudou ulpívat žádné drobky a nečistoty.

• Do roviny – integrovaný (s pracovní deskou): Vhodný způsob montáže pro desky z přírodního kamene nebo kompozitu. Do desky se vyfrézuje drážka, do které se dřez zapustí a vytvoří tak s pracovní deskou jednu linii.

• Přesahový (na desku): Dřez je zasazený do předem vyfrézované drážky, ale není usazený přímo do roviny. Přesahuje tak plochu pracovní desky pouze svou tloušťkou plechu, případně granitu.

• Celoplošný: Velice efektivní a účinná instalace spočívá v tom, že dřez zcela nebo zčásti nahrazuje část pracovní desky.

zdroj Hornbach

zdroj Hornbach

Pravidel pro výběr kvalitního dřezu je samozřejmě nespočet. Jako ve všech odvětvích, i v oblasti dřezů je ale moudré spoléhat na zdravý úsudek a nechat si poradit od zkušených profesionálů. Další rady a tipy čtěte na našem HORNBACH blogu.

Zdroj: PR článek společnosti HORNBACH

Reklama
Reklama

Komentovat