Jak udělat z kuchyně prostor, ve kterém se budete cítit dobře a příprava jídla vás bude těšit? K důležitým podmínkám patří i praktické zařízení.
Dnes jsou trendem otevřené dispozice, kuchyň je tedy obvykle plnohodnotnou součástí obytného prostoru, v němž trávíme čas s rodinou i přáteli. Zdroj: Möbelix
Dnes jsou trendem otevřené dispozice, kuchyň je tedy obvykle plnohodnotnou součástí obytného prostoru, v němž trávíme čas s rodinou i přáteli. Tomu by se měly přizpůsobit nejen její vzhled či barevnost, ale i uspořádání – tak, abyste například při přípravě jídla mohli konverzovat s hosty sedícími za barovým pultem, aby kuchyňský nábytek plynule přecházel do jídelního či obývákového apod.
Centrem kuchyňského prostoru je přirozeně kuchyňská linka. U ní je potřebné dobře promyslet nejen rozmístění tří hlavních zón, kterému jsme se věnovali minule, ale i praktické řešení jednotlivých prvků zařízení. Pokud je linka navržená a vyrobená na míru, může se danému prostoru a vašim požadavkům (případně i proporcím) přizpůsobit dokonale.
I standardizované linky však nabízejí jistou míru variability. V každém případě se přitom vyplatí investovat do kvalitních a odolných materiálů, což se vám vrátí v dlouhé životnosti a bezproblémové funkčnosti linky. Je to přece jen „výrobní“ zóna, která musí něco vydržet.
Zóna vaření bývá často rozdělená na dvě části – varná deska je umístěná na ostrově a trouba je zabudovaná ve vysoké části linky. Praktickou dvojici s klasickou troubou tvoří mikrovlnná trouba – tyto dva spotřebiče by měly být blízko sebe, aby se při práci v kuchyni zachovala ergonomická logika. V případě mycího centra je ideální umístit myčku nádobí v blízkosti dřezu. Zdroj: BLUM
Základem efektivního návrhu kuchyně jsou rozumně zorganizované a dobře dostupné odkládací prostory. Ve spodní části linky jsou proto vhodnější skříňky se zásuvkami, které jsou dostupnější a přehlednější než klasické skříňky s dvířky a policemi.
Větší pozornost je potřebné věnovat řešením na hůř přístupných místech, jako jsou kouty linky nebo horní skříňky – i zde jde o úložné prostory, proto je důležité zabezpečit k nim co nejlepší a co nejjednodušší přístup. Pokud nemáte na skladování potravin k dispozici komoru, v kuchyni byste měli mít kromě chladničky i potravinovou skříň – ideálně vybavenou výsuvnými policemi.
U spodních skříněk s policemi je často potřebné si kleknout, když chcete vyndat to, co je v nich uložené. To může být nepohodlné a pro někoho i problematické. Vhodnější jsou proto zásuvky, kde je celý obsah viditelný a přístupný.
Zdroj: Lucia Meszarova
Zdroj: abimis
V kuchyni je v první řadě potřebné hlavní, centrální osvětlení. Jelikož si však při práci obvykle stíníme vlastním tělem a kuchyňská pracovní plocha musí být dobře osvětlená, optimálním řešením je doplnit k němu i osvětlení zabudované v horních skříňkách nebo policích.
Zdroj: Lucia Meszarova
Praktické tipy
Výška soklu kuchyňské linky by měla být 5 až 10 cm. Sokl zbytečně nezvyšujte, přicházíte tak o úložný prostor.
Zdroj: Lucia Meszarova
Rohové části linky je nutné vyřešit co nejefektivněji – důležité je jednoduché otevírání a zpřístupnění celého prostoru v koutě (bez záslepek).
Zdroj: Lucia Meszarova
Prostor pod dřezem je praktické využít na umístění odpadových nádob – nezapomeňte, že na separování odpadu jich budete potřebovat víc.
Zdroj: Lucia Meszarova
Většina spotřebičů bývá dnes zabudovaná v lince, ale klidně sáhněte i po samostatně stojících typech — například chladničky mají často zajímavý design, který může kuchyň zatraktivnit. Už při návrhu však pamatujte na to, že tzv. americké chladničky jsou nejen širší, ale i hlubší než klasické. Hloubka samostatně stojící klasické chladničky je 60 cm, tedy stejná jako hloubka běžné linky, americké chladničky mívají hloubku asi 72 cm.
-
-
Dnes jsou trendem otevřené dispozice, kuchyň je tedy obvykle plnohodnotnou součástí obytného prostoru, v němž trávíme čas s rodinou i přáteli.
-
-
V kuchyni je v první řadě potřebné hlavní, centrální osvětlení. Jelikož si však při práci obvykle stíníme vlastním tělem a kuchyňská pracovní plocha musí být dobře osvětlená, optimálním řešením je doplnit k němu i osvětlení zabudované v horních skříňkách nebo policích.
-
-
Zóna vaření bývá často rozdělená na dvě části – varná deska je umístěná na ostrově a trouba je zabudovaná ve vysoké části linky. Praktickou dvojici s klasickou troubou tvoří mikrovlnná trouba – tyto dva spotřebiče by měly být blízko sebe, aby se při práci v kuchyni zachovala ergonomická logika. V případě mycího centra je ideální umístit myčku nádobí v blízkosti dřezu.
-
-
U spodních skříněk s policemi je často potřebné si kleknout, když chcete vyndat to, co je v nich uložené. To může být nepohodlné a pro někoho i problematické. Vhodnější jsou proto zásuvky, kde je celý obsah viditelný a přístupný.
-
-
V kuchyni je v první řadě potřebné hlavní, centrální osvětlení. Jelikož si však při práci obvykle stíníme vlastním tělem a kuchyňská pracovní plocha musí být dobře osvětlená, optimálním řešením je doplnit k němu i osvětlení zabudované v horních skříňkách nebo policích.
-
-
Rohové části linky je nutné vyřešit co nejefektivněji – důležité je jednoduché otevírání a zpřístupnění celého prostoru v koutě (bez záslepek).
-
-
Prostor pod dřezem je praktické využít na umístění odpadových nádob – nezapomeňte, že na separování odpadu jich budete potřebovat víc.
-
-
Většina spotřebičů bývá dnes zabudovaná v lince, ale klidně sáhněte i po samostatně stojících typech — například chladničky mají často zajímavý design, který může kuchyň zatraktivnit. Už při návrhu však pamatujte na to, že tzv. americké chladničky jsou nejen širší, ale i hlubší než klasické. Hloubka samostatně stojící klasické chladničky je 60 cm, tedy stejná jako hloubka běžné linky, americké chladničky mívají hloubku asi 72 cm.
Text a schémata: Ing. arch. Lucia Mészárová, architektka, zakladatelka a lektorka školy interiérového designu Design Academy
Redakčně upravila: Erika Kuhnová
Foto: abimis, Blum, Möbelix
Zdroj: časopis HOME