Více světla vpustila do půdního bytu okna a světlovody

„Více světla“ znělo přání jedné brněnské rodiny při projektování půdní vestavby a výsledný efekt větších a četnějších prosklených ploch ve střeše je opravdu záviděníhodný.

„Když do bytu vstoupíte a svítí sluníčko, je nádherně prosluněný, a to i chodba uprostřed,“ spokojeně konstatuje investor. Kromě osmi střešních oken VELUX, navíc v nadstandardně větších rozměrech, prosvětlily interiér i  světlovody.

„Více oken si v podstatě prosadila manželka, miluje světlo a prostor. Nedala na původní doporučení projektanta ani na předpisové normy, kdy v původním návrhu bylo navrženo jedno střešní okno, ale trvala na dvou střešních oknech. V dětských pokojích chtěla nakonec vždy okna dvě a v obývacím pokoji s kuchyní dokonce tři, a to vždy ve větších rozměrech. Výsledek se dostavil a nedá se popsat,“ s úsměvem vzpomíná na původní plány investor.

obývací pokoj s modrou pohovkou

FOTO JAROSLAV HEJZLAR

Rodina bydlela v padesáti metrovém bytě v témže domě, a když se jí podařilo půdní prostor získat, velmi rychle začal vznikat projekt prosvětleného půdního bytu. Díky špatnému stavu bylo nutné celou střechu včetně krovů vyměnit a tím vznikla úplně nová konstrukce. Strana směřující do vnitrobloku byla zvednuta tak, že pokoje mají plnohodnotnou výšku, strana do ulice je po celé délce sešikmená. Nejvhodnější dispoziční řešení vznikalo několik měsíců a finální úpravy doladil architekt Radek Sládeček.

Jako velmi důležité se ukázalo řešení oken a světlovodů. V uliční části byla navržena střešní okna VELUX GLU. Původně zamýšlené menší plochy byly nahrazeny většími okny s výškou 160 cm, aby byl světelný efekt co nejlepší. Přirozené denní světlo se jim nakonec podařilo přivézt do všech koutů bytu, a to nejen díky střešním oknům.

„Když už jsme byli spokojeni s dispozicí, tak nás napadla otázka, zda chodba, která vede středem téměř přes celý byt, nebude tmavá. Dostali jsme radu na světlovody VELUX a moc se nám toto řešení líbilo. Z původně navrhovaných dvou, jsme zrealizovali hned čtyři o průměru 35 cm, tři na chodbě a jeden v koupelně, která neměla přístup k dennímu světlu. Dnes tohoto rozhodnutí rozhodně nelitujeme a kladně je hodnotí celá rodina, “ dodává investor.

drevene tramy

FOTO JAROSLAV HEJZLAR

Základním konceptem půdní vestavby bylo propojení celého bytu tak, aby byl vnímán od vstupu jako celek.

„Ve vstupní hale se tak objevuje několik materiálově pojatých hmot, které jsou vložené do společného prostoru propojeného až do obytného prostoru s kuchyní, jídelnou, obytnou částí a vstupem na terasu. Šatna, spížní skříň a knihovna jsou vloženy do kubusu obloženého dubovou dýhou, u schodiště je v původní podobě zachováno komínové těleso z pohledových cihel, do chodby je vložená šedá plocha stěny s dveřmi. Vše je pak propojeno dubovou podlahou. Kuchyňská linka probíhá dále celým obytným prostorem ve formě parapetních skříněk a lavice jídelního stolu,“ popsal interiér autor návrhu ing. arch. Radek Sládeček.

Zdroj: Velux

Foto: Jaroslav Hejzlar

Komentovat