Absolutní soukromí? Rozsáhlý dům na samotě se ukrývá pod zelenou střechou

Zaujal nás osamělý dům v blízkosti jezera, který je dokonale začleněný do terénu. Za světla uvidíte jen kopec, za tmy trojúhelník světla se zatravněnou střechou. Je řešen tak, aby odolal i silným větrům, které tu jsou obvyklé.
Reklama
Green Line House

Foto: Paweł Ulatowski

Historický region v severní části Polska, známý jako Warmsko-mazurské vojvodství, je jedním z šestnácti polských vojvodství. Navzdory bohaté historii i v těchto oblastech vznikají nové domy.

Green Line House

Foto: Paweł Ulatowski

Bydlení bez sousedů a rušivého prostředí

Investoři stavby si přáli pohodlné bydlení na odlehlém místě, v tichu a v blízkosti přírody. Green Line House, jak projekt v angličtině nazývají jeho tvůrci, čerpá z tradice regionální architektury, ale zároveň ji kombinuje s moderním, a hlavně diskrétním splynutím s prostředím.

Nenajdete tu žádné sousedy, žádné okolní budovy. Samozřejmě ani dostupnost ke stavbě nebyla jednoduchá. Je až neuvěřitelné, jak velkou užitnou plochu se podařilo architektovi takto dokonale zamaskovat. Věřili byste, že dům má pět set čtverečních metrů?

Green Line House

Foto: Paweł Ulatowski

Poloha a tvar domu vyplynuly z jedinečnosti pozemku

Všechny zmíněné faktory přiměly autora projektu architekta Przemka Olczyka, aby použil transparentní a čitelnou tektoniku. Díky ní budovu ideálně včlenil do tvaru pozemku. Pozemek má přirozený záhyb, právě ten byl výchozím bodem pro návrh těla stavby.

Vyztužená betonová deska silná 90 cm dává stavbě charakter, zároveň určuje zónování domu. Z jedné strany vidíte jen částečně zatravněnou sedlovou střechu, z opačné efektně využitý snižující se terén. Dům se otvírá směrem k jezeru.

Green Line House

Foto: Paweł Ulatowski

Schody jako na veřejných prostranstvích

Exteriérové betonové schody s atmosférickým osvětlením vás přivedou na níže položenou terasu s posezením a do přízemní části domu. Jsou výrazné a masivní – připomínají spíše schody určené na veřejná prostranství než k rodinným domům. V přízemí je umístěn obývací pokoj s kuchyní a jídelnou, v poschodí jsou ložnice. Denní zóna je uložena pod masivní betonovou deskou a architekt ji výrazně prosklil. Z obývacího pokoje, kuchyně i prostorů pro wellness můžete vyjít na terasu.

Green Line House

Foto: Paweł Ulatowski

Moderní řešení i odkazy na minulost

Střecha přízemní části domu je též zelená a vytváří loučku dostupnou z vyššího podlaží. Fasády architekt řešil většinou jako skleněné, doplněné hliníkovými deskami a keramikou. Dřevěné lamelové detaily odkazují na štíty místních chat. Zjednodušená podoba střechy se sklonem pětačtyřicet stupňů se zase odvolává na tradiční venkovské budovy.

Green Line House

Foto: Paweł Ulatowski

Green Line House ve zkratce

architektonické studio: Mobius Architekci, mobius.pl

architekt: Przemek Olczyk

lokalita: Warmia, Polsko

projekt: 2017

realizace: 2019

užitná plocha: 500 m2

Sabína Zavarská
Foto: Paweł Ulatowski

Reklama

Komentovat