Co je lepší než rodinný dům? Malá usedlost!

V nové čtvrti rodinných domů v blízkosti historického parku v Budměřicích vyrostl projekt, který jeho autoři označují „mladá rodinná usedlost“. Je to v podstatě rodinný dům pro čtyřčlennou rodinu, jen je koncipován odlišně než většina domů.
Reklama
Foto: Katarína Príkopská

Foto: Katarína Príkopská

Reklama

Proč usedlost?

V první řadě proto, že prostor domu sestává z několika objektů se samostatnými funkcemi. Zřetelné jsou zejména dva větší celky: obytný prostor domu a ateliér. To však není zdaleka vše. Otevřené, prostorově složitější řešení dotváří garáž, domeček pro děti a zahradní sklad. Jednotlivé bloky, které tvoří celou rodinnou usedlost, se neliší pouze funkcí, ale i velikostí a tvarem.

Foto: Katarína Príkopská

Foto: Katarína Príkopská

Živelný vnitřek v nudném obalu

Hlavní dům je vlastně jednoduchým hranolem s pultovou střechou. Do obvodových zdí architekti vsadili těleso z cihel a masivního dřeva. Takto vznikl prostor pro ložnici, hygienické zázemí, schodiště, čítárna a komoru. Kolem tohoto vsazení jsou další prostory.

Foto: Katarína Príkopská

Foto: Katarína Príkopská

„V otevřeném kruhu kolem vestavby se odvíjejí ostatní aktivity: nachází se zde vstup, kuchyň, denní část, noční část rodičů, šatník. Patro patří dětem. Živelný objekt vložený do nudného obalu dává do pohybu události dne,“ charakterizují svou ideu architekti.

Foto: Katarína Príkopská

Foto: Katarína Príkopská

Obal lže

Zatímco zvenku působí stavba stroze, minimalisticky až chladně, uvnitř se dočkáte pravého opaku. Je to zejména kvůli použití masivního dřeva a cihel, ale i vtipným detailům a řešením, která architekti včlenili do každé místnosti. Kromě toho, že jsou praktické, jsou i hravé, a určitě z nich mají děti velkou radost.

Foto: Katarína Príkopská

Foto: Katarína Príkopská

Speciality, které jinde nenajdete

Kuchyň je řešena jinak než ty, na které jsme zvyklí. Linka je umístěna přímo pod velkým oknem, což umožňuje využití přirozeného světla při přípravě jídel. I prostory obýváku vyzařují úplně jinou energii než většina moderních. Kamna, obnažena zděná cihla, síťka mezi prvním podlažím a přízemím, díky níž mohou děti komunikovat s rodiči, i když jsou v ložnici, houpačka a žebřík jsou součástí obývacího pokoje.

Foto: Katarína Príkopská

Foto: Katarína Príkopská

Přechod mezi jednotlivými budovami spojuje dřevěná terasa, na kterou se otevírají prostory denní části – obývacího pokoje a jídelny. Zároveň se zde děti mohou bezpečně hrát, dospělí trávit volný čas.

Foto: Katarína Príkopská

Foto: Katarína Príkopská

Foto: Katarína Príkopská

Foto: Katarína Príkopská

Mladá rodinná usedlost ve zkratce

Architektonické studio: TOITO architekti

Autoři: Ing. arch. Katarína Príkopská, Ing. arch. Ivan Príkopský, Ing. arch. Tomáš Szőke

Lokalita: Budměřice

Projekt: 2013

Realizace: 2014 až 2018

Užitková plocha: rodinný dům: 95 m2, garáž: 29 m2, ateliér: 24 m2

Sabína Zavarská
Foto: Katarína Príkopská

Reklama
Reklama

Komentovat