Dům v Praze otočili o 180 stupňů: Nepotřebovali na to ani hydrauliku, ani magii!

I když to vypadá absurdně, je to skutečně možné. Podařilo se to architektům z ateliéru edit!, a to bez toho, aby samotným domem pohnuli, a též bez rozsáhlého bourání. Co se skrývá za tímto tajuplným projektem?
foto: Julie Hrnčířová

foto: Julie Hrnčířová

Opačné myšlení?

180° house – jak projekt nazvali samotní architekti – byl projektem omlazení, či doslova faceliftu rodinného domu z padesátých let, který stojí v Praze-západ. Problém původní stavby byl sice zcela nelogický, ale o to víc reálný – není jasné, co vedlo socialistické stavitele orientovat dům umístěný na velkorysé parcele obráceně, ale stalo se to. Hlavní vstup byl umístěn na západ do zahrady, obytné místnosti zase do frekventované ulice. Toto na hlavu postavené původní řešení bylo nezbytné změnit a otočit přesně naopak. Pouze tak může dům využít potenciál, který díky pozemku může mít.

Reklama

foto: Julie Hrnčířová

foto: Julie Hrnčířová

foto: Julie Hrnčířová

foto: Julie Hrnčířová

Kontakt s přírodou

Velmi důležitým momentem změny bylo propojení zahrady s obytnými místnostmi domu. V tom zase bránilo schodiště, které zejména z finančních důvodů nechtěl majitel domu bourat. Architekti však vymysleli další chytré řešení – tím, že přesunuli hlavní vstup do suterénu ve směru ulice, bylo možné schodišťový tubus připojit k obytným místnostem. Perforací schodišťového prostoru vytvořili nové možnosti výhledu do krásné zahrady. Dokonce i z ložnice je nyní možno skrz schodišťový prostor vidět zeleň ze zahrady.

2 v 1. Na pozemku pod lesem s rozlohou 660 m2 a s působivým výhledem na Bratislavu navrhli architekti ze studia Compass dva rodinné domy. Dvě stavby stojící těsně vedle sebe na jediné parcele byly šikovným tahem i z finančního hlediska. FOTO BORIS MELUŠ
Přečtěte si také:

Chytrý tah! Dva rodinné domy postavili na společné parcele a ušetřili

foto: Julie Hrnčířová

foto: Julie Hrnčířová

Konečně výhled, který potěší oko

Nové řešení přineslo řadu dalších výhod. V první řadě to jsou nové velké asymetricky rozmístěné výhledy z obytných místností, ne do rušné ulice, ale do zelené zahrady. Tak mají domácí možnost konečně se kochat pohledem na příjemnou zeleň, a ne na kolemjdoucí chodce a auta. Otočení domu o 180 stupňů umožnilo také vznik terasy v zahradě s dostatečným soukromím. Výstup na terasu se nachází v místě původního hlavního vchodu do domu, čímž se minimalizovaly bourací práce.

foto: Julie Hrnčířová

foto: Julie Hrnčířová

foto: Julie Hrnčířová

foto: Julie Hrnčířová

Logika a praktičnost kralují i v interiéru

Zcela novou podobu dostala kuchyň s jídelnou řešená v elegantní bílé barvě kombinované se stříbrnou. V patře se nachází elegantní prostorná koupelna se sprchovým koutem. Jiná menší koupelna je přímo u ložnice v přízemí domu. Dnes tedy konečně, po dlouhých desetiletích panuje domu i jeho dispozičnímu řešení logika a praktičnost.

Přečtěte si také:

Dvoupodlažní dřevostavbu nedaleko Prahy navrhli obráceně

foto: Julie Hrnčířová

foto: Julie Hrnčířová

foto: Julie Hrnčířová

foto: Julie Hrnčířová

180° house v kostce

Druh prací: „facelift“ rodinného domu z 50. let
Architekti: edit!, Ivan Boroš, Juraj Calaj, Vítězslav Danda
Rok projektu: 2013
Rok realizace: 2014
Lokalita: Praha-západ
Užitná plocha: 240 m2

Sabína Zavarská
foto: Julie Hrnčířová

Komentovat