Dům s těžkým osudem: Zeleň jako náplast na rány

Tento dom je spíše palácem než domem. Přesto vznikl ze stavby, která měla těžký a smutný příběh.
Reklama
Foto: Joe Kesrouani, Geraldine Bruneel, Richard Saad, Nabil Gholam

Foto: Joe Kesrouani, Geraldine Bruneel, Richard Saad, Nabil Gholam

Neruší, stromy najdeme naznačené i na jeho fasádě, velká část jeho zdí je pokryta popínavou zelení, podobně jako střecha. Zahradě kralují majestátní stromy. Jako z moderní pohádky. A to byl kdysi starý nepoužitelný dům, který přežil bombardování.

Foto: Joe Kesrouani, Geraldine Bruneel, Richard Saad, Nabil Gholam

Foto: Joe Kesrouani, Geraldine Bruneel, Richard Saad, Nabil Gholam

Luxus ze zříceniny

Nechceme poukazovat na luxus, který tento libanonský dům jednoznačně poskytuje. Za povšimnutí však stojí jeho propojení s přírodou a zejména s bolavou minulostí. Stavba má mnoho detailů, kterými se dá inspirovat i u podstatně menších domů, a charisma, kterou jí lze závidět. Prostorná vila se nachází v krásném prostředí obklopeném borovým lesem u libanonské vesnice Bois de Boulogne. Celý projekt doprovázelo několik komplikací.

Foto: Joe Kesrouani, Geraldine Bruneel, Richard Saad, Nabil Gholam

Foto: Joe Kesrouani, Geraldine Bruneel, Richard Saad, Nabil Gholam

Foto: Joe Kesrouani, Geraldine Bruneel, Richard Saad, Nabil Gholam

Foto: Joe Kesrouani, Geraldine Bruneel, Richard Saad, Nabil Gholam

Dědictví po dědečkovi

Původní dům byl postaven spolu s okolní výstavbou v 30. letech minulého století a byl majetkem dědečka dnešního majitele. Ve válce byl těžce poškozen střelbou i bombardováním a vojenské síly ho 28 let používali nejen jako úkryt, ale i jako mučírnu a zadržovací centrum. Poradit si s takovou těžkou minulostí nebylo rozhodně jednoduché, zejména pokud chtěli zachovat cosi z původního domu. Majitel si totiž i navzdory negativním událostem přál zachovat souvislost s domem, ve kterém žil jeho dědeček. Ale na druhé straně chtěl začít znovu.

Foto: Joe Kesrouani, Geraldine Bruneel, Richard Saad, Nabil Gholam

Foto: Joe Kesrouani, Geraldine Bruneel, Richard Saad, Nabil Gholam

Foto: Joe Kesrouani, Geraldine Bruneel, Richard Saad, Nabil Gholam

Foto: Joe Kesrouani, Geraldine Bruneel, Richard Saad, Nabil Gholam

Nový dům v historické skořápce

Obé bylo architekty z ateliéru nabil gholam architects vyslyšeno. Zbytky starého domu byly doslova vykuchány, následně vyztužené a opětovně použity jako historická skořepina, do které byl vložen zcela nový dům. K původnímu domu přibylo více než 2 000 metrů čtverečních. Dům je však navržen tak, aby se vešel do svého původního prostředí – využívá terasování. Plazivé rostliny zjemňují rány původní stavby a její krutou minulost.

Foto: Joe Kesrouani, Geraldine Bruneel, Richard Saad, Nabil Gholam

Foto: Joe Kesrouani, Geraldine Bruneel, Richard Saad, Nabil Gholam

Foto: Joe Kesrouani, Geraldine Bruneel, Richard Saad, Nabil Gholam

Foto: Joe Kesrouani, Geraldine Bruneel, Richard Saad, Nabil Gholam

Vysadili více než 1 000 stromů

Jádrem rekonstrukce byl udržitelný design domu. „Na zimní vytápění dům využívá sluneční energii, sběrna dešťové vody a stěny jsou chráněny dvojitou izolační vrstvou. Vila pasivně využívá přirozené světlo i teplo. Součástí domu je bazén a umělecká galerie,“ popisují neobvyklý projekt architekti.

Celý dům se táhne přes háj borovic a sune se do svahu směrem k zasněženým horám v dálce. Na zahradě, která k domu přiléhá, bylo vysazeno více než 1 000 stromů různých druhů.

Foto: Joe Kesrouani, Geraldine Bruneel, Richard Saad, Nabil Gholam

Foto: Joe Kesrouani, Geraldine Bruneel, Richard Saad, Nabil Gholam

Dům se dvěma životy ve zkratce

Architektonické studio: nabil gholam architects

Hlavní architekt: Nabil Gholam

Lokalita: Ghābat Būlūnyā, Libanon

Plocha domu: 2 000 m2

Plocha přístavby a strážní chaty: 850 m2

Pozemek: 40 000 m2

Rok realizace: 2017

Sabína Zavarská
Foto: Joe Kesrouani, Geraldine Bruneel, Richard Saad, Nabil Gholam

Reklama

Komentovat