Elegantní rekonstrukce prvorepublikového domu

Při rekonstrukci domu z třicátých let minulého století můžete natrefit na cokoliv. Obvykle bývá samotný dům zevnitř zakrytý znehodnocujícími nánosy desetiletí.
Reklama

Ty často znamenají nesmyslné předělení místností, zakrývání původních prvků, a tedy znevážení samotné hodnoty stavby. Tento prvorepublikový dům v Brně rekonstruovali architekti Jan Vojtíšek a Jakub Staník.

Modernistický dům z roku 1936 byl původně navržen jako bydlení v malometrážních bytech. Cílem architektů bylo zvýraznit historickou hodnotu stavby, samotný charakter původního prvorepublikového domu. Všechny nové stavební úkony a použité materiály podtrhují jeho dobovou hodnotu. V interiéru najdete teraco, parketové podlahy a kovová zábradlí, přesně jak tomu bylo kdysi. Efektní je použití rovných i oblých linií.

rekonstrukce prvorepublikového domu

foto: Martin Zeman

Otevřená dispozice s vloženými funkčními celky

To, co se výrazně změnilo, je dispoziční členění domu. Malometrážní byty jsou dnes již hudbou minulosti. Stavba po rekonstrukci nabízí i kancelářské prostory. Jako ideální řešení dispozice pracovních prostor architekti navrhli vytvoření jednoho velkého celku, do kterého vložili samostatné objemy. V každém z nich je něco jiného: rokovací místnost, kuchyňka, šatna, WC, sklad.

foto: Martin Zeman

Zahrada a plně využitá střecha

Pestré využití nabízí i zahrada. Z kuchyňky můžete vyjít přímo do venkovního prostoru. Funkčně i opticky je členěn na zatravněné plochy a pódia určená k sezení. Unikátní využití čeká plochou střechu.

„Výhledově počítáme s několika zónami na střeše: s relaxační zónou s venkovní saunou, ochlazovacím bazénem a lehátky; se společenskou zónou s venkovním grilem a posezením a s odpočinkovou zónou s houpacími sítěmi. Po obvodu střešní terasy vyroste zeleň,“ uvádějí autoři projektu.

koupelna

foto: Martin Zeman

Čtyři byty v horních podlažích

Dvě další podlaží domu nezměnila původní účel – slouží k bydlení. Najdete v nich čtyři byty kategorií 1+kk a 2+kk. Autoři proměny částečně vyšli z původní dispozice, samozřejmě ji upravili, aby byla praktická a příjemná pro moderní obyvatele. Díky převaze bílé barvy působí interiéry svěže a vzdušně. Sterilitu bílé osvěžují barevné doplňky, například cihlový odstín nábytku, světle modrá barva a dřevo. Eleganci podtrhuje červená barva na některých detailech. Najdete ji na fasádě, ale i v interiéru.

obývací čast bytu

foto: Martin Zeman

Rekonstrukce prvorepublikového domu

architektonický ateliér: studio AEIOU
autoři: Jan Vojtíšek, Jakub Staník
spolupracovali: Tamara Bemerová, Tomáš Pevný
lokalita: Brno, ČR
projekt: 2017
realizace: 2019
užitková plocha: 218 m2
zastavěná plocha: 923 m2

Sabína Zavarská
foto: Martin Zeman

Reklama

Komentovat