Hlavním motivem stavby rodinného domu v Bašti se stala garáž

Popisují-li klienti své sny o bydlení, zpravidla jejich zájmy a hobby ovlivní i podobu budoucího domu. Ostatně proniknutí do těchto snů (záměrně říkáme snů, a ne požadavků) je cesta k úspěšnému návrhu rodinného domu pro konkrétního člověka. Nebývá však časté, aby byl dopad na podobu domu tak radikální, jako tomu bylo u rodinného domu v Bašti. A navíc se jedná o hobby pouze jednoho z manželů.
Reklama

Hlavním motivem stavby se stala garáž, která definovala objem i dispozici celého rodinného domu. Stavět „obývací pokoj“ pro automobil – tedy garáž – zpravidla klientům rozmlouváme. Dá se lehce spočítat, že se jedná o nenávratnou investici, která navíc zvyšuje i provozní náklady domu. Zde však garáž slouží jako dílna pro automobilového závodníka! Garáž je součástí objemu domu proto, abychom minimalizovali zastavěnou plochu na poměrně malém pozemku a současně dosáhli jednoduché a kompaktní stavby, která je úsporná na výstavbu i provoz. Navíc dílnu je potřeba v zimních měsících vytápět, nikoli pouze temperovat.

V tomto domě hrají auta prim – díky šikovným architektům dostává pojem „bydlení nad garáží“ zcela nový význam. FOTO FILIP ŠLAPAL

V tomto domě hrají auta prim – díky šikovným architektům dostává pojem „bydlení nad garáží“ zcela nový význam. FOTO FILIP ŠLAPAL

Velkorysá terasa vytváří kryté stání pro auta – o tepelný komfort v horním patře se starají kontrastně zbarvené plachty. FOTO FILIP ŠLAPAL

Velkorysá terasa vytváří kryté stání pro auta – o tepelný komfort v horním patře se starají kontrastně zbarvené plachty. FOTO FILIP ŠLAPAL

Vertikální komunikaci zajišťuje venkovní schodiště – zde pojato téměř jako umělecké dílo. FOTO FILIP ŠLAPAL

Vertikální komunikaci zajišťuje venkovní schodiště – zde pojato téměř jako umělecké dílo. FOTO FILIP ŠLAPAL

Obytné místnosti tak musely být přesunuty do patra. Tuto dispoziční anomálii a požadavek venkovního krytého stání pro auta řeší ocelová konstrukce u jižní fasády. Zajišťuje navíc propojení se zahradou přes točité schodiště, vytváří velkorysou terasu stíněnou plachtami a zajišťuje tak i stínění pokojů v letních měsících. Navíc konstrukce tvoří krytý vstup do domu a v neposlední řadě díky ocelové síti i konstrukci pro popínavé rostliny.

Obytnému prostoru dominuje velká knihovna, která působí svou barevností jako velkoformátové moderní plátno. FOTO FILIP ŠLAPAL

Obytnému prostoru dominuje velká knihovna, která působí svou barevností jako velkoformátové moderní plátno. FOTO FILIP ŠLAPAL

Zařízení interiéru se nese v duchu barevného řešení celého domu – střídání černé a bílé, doplněno šedivou. FOTO FILIP ŠLAPAL

Zařízení interiéru se nese v duchu barevného řešení celého domu – střídání černé a bílé, doplněno šedivou. FOTO FILIP ŠLAPAL

Proporce a úrovně

Ačkoli byla láska majitelky domu k zahradě a rostlinám v pozadí velkého snu o dílně na závodní auta, celkové řešení domu, jeho uspořádání a propojení se zahradou tuto lásku neupozadily. Naopak pozice obývacího pokoje v patře opticky zvětšuje zahradu díky výhledu přes střechy sousedních nižších domů na přírodní rezervaci.

Síť na ochozu a zábradlí terasy zaroste popínavými rostlinami – spodní, garážové patro tak bude při pohledu od zahrady ukryto. FOTO FILIP ŠLAPAL

Síť na ochozu a zábradlí terasy zaroste popínavými rostlinami – spodní, garážové patro tak bude při pohledu od zahrady ukryto. FOTO FILIP ŠLAPAL

Od ulice je dům jednoduchý a strohý, nepoutá zbytečně pozornost. Již tradičně architekti navrhli i detaily, třeba betonovou dlažbu. FOTO FILIP ŠLAPAL

Od ulice je dům jednoduchý a strohý, nepoutá zbytečně pozornost. Již tradičně architekti navrhli i detaily, třeba betonovou dlažbu. FOTO FILIP ŠLAPAL

Uvnitř domu jsou různé výšky podlah a stropů. Požadavek na vysoký strop v dílně vyvažuje běžná výška ložnic, a naopak převýšený obývací prostor dorovnává výšku stropu kanceláře v přízemí. Samotné proporce a průhledy z obývacího pokoje byly dostatečně zajímavé na to, aby byl dům ponechán střídmý v bílé barvě v kombinaci s pohledovým betonem stropu. Prostoru dominuje velká knihovna, která působí svou barevností jako velkoformátové moderní plátno.

U rodinného domu v Bašti se podařilo proniknut do snů o bydlení jeho nových majitelů. Všechny prvky, které dávají domu unikátní tvář, jsou výsledkem promyšlených řešení, jejichž primárním cílem bylo splnění všech potřeb uživatelů.

Ještě jeden pohled do opravdové kuchyně automobilového závodníka. FOTO FILIP ŠLAPAL

Ještě jeden pohled do opravdové kuchyně automobilového závodníka. FOTO FILIP ŠLAPAL

Litá hladká podlaha v kontrastu s drsným povrchem pohledového betonu. FOTO FILIP ŠLAPAL

Litá hladká podlaha v kontrastu s drsným povrchem pohledového betonu. FOTO FILIP ŠLAPAL

V koupelně vás čeká barevné překvapení – tradiční bílou doplňuje oranžová. FOTO FILIP ŠLAPAL

V koupelně vás čeká barevné překvapení – tradiční bílou doplňuje oranžová. FOTO FILIP ŠLAPAL

Půdorys přízemí

Půdorys přízemí

Půdorys obytného patra

Půdorys obytného patra

V KOSTCE

Místo: Bašť
Architekt: Stempel & Tesar architekti – Ján Stempel, Jan Jakub Tesař
Klient: soukromá osoba
Projekt a výstavba: 2012–2015
Pozemek: 791 m2
Zastavěná plocha: 113 m2
Užitná plocha: 178 m2

TEXT RED
FOTO FILIP ŠLAPAL
ZDROJ časopis HOME 10/2015, JAGA MEDIA, s.r.o.

Reklama

Komentovat