Jednopodlažní bezbariérový dům zasazen do krásného prostředí

Pozemek v českých Milovicích, na němž stojí tato novostavba, se nachází u málo frekventované silnice a je celý obklopen lesoparkem. Díky tomu se cítíte jako uprostřed lesa. Tuto atmosféru se snažili architekti přenést i do novostavby rodinného domu. Podařilo se jim to?
Reklama
Foto: Filip Šlapal

Foto: Filip Šlapal

Reklama

Jasné zadání usnadnilo práci

Představy majitelů a architektů nebyly tím jediným, co tvarovalo finální podobu domu. Zásadnější byly lokální regulativy, které bylo nutné vzhledem k prostředí dodržet. Díky citlivému přístupu a porozumění mezi architekty a klientem se podařilo všechny představy o vysněném domově vložit hned do prvního návrhu.

Foto: Filip Šlapal

Foto: Filip Šlapal

S bazénem a pokojem pro mladší generace

Pro majitele domu bylo důležité, aby byl dům jednopodlažní a bezbariérový. Hlavní obytný prostor měl splňovat kritéria otevřenosti a vzdušnosti, zároveň měl být bezprostředně napojen na zahradu s bazénem. V noční části kromě hlavní ložnice pro domácí nesměla chybět šatna, dvě koupelny a pokoj pro děti a vnoučata. Majitelé nevyžadovali garáž – pro auto stačilo kryté stání. Nezbytností pro ně však byl sklad dostupný ze zahrady.

Foto: Filip Šlapal

Foto: Filip Šlapal

Od střechy se odvozovalo mnohé

Šikmá střecha novostavby vyplynula z platných regulativů: sklon měl být mírný, okolo 30 stupňů. „To nakonec určilo základní proporce domu včetně jeho konstrukce. Na jednoduché zděné stavbě jsou uloženy příhradové (sbíjené) vazníky. Tvar střechy pronikl i do interiéru, kde stropy místností kopírují sklon vazníků. To celému interiéru, společně s otevřením na zahradu, dodává nezaměnitelný charakter,“ vysvětlují autoři projektu.

Foto: Filip Šlapal

Foto: Filip Šlapal

Aby splynul se stromy

Nejen domácí, ale také architekti upřednostňovali při návrhu stavby přírodní materiály. K dominantnímu modřínu na fasádě byly zvoleny kontrastní antracitové okenní rámy hliníkových oken a antracitová plechová střecha. Vše je navrženo tak, aby dům splynul s okolními odrostlými stromy.

Foto: Filip Šlapal

Foto: Filip Šlapal

Rodinný dom Milovice ve zkratce

Architektonický ateliér: Stempel & Tesar architekti

Architekti: Ján Stempel, Jan Jakub Tesař

Lokalita: Milovice, ČR

Pozemek: 840 m2

Zastavěná plocha: 234 m2

Užitková plocha: 115 m2

Projekt a výstavba: 2015 až 2017

Sabína Zavarská
Foto: Filip Šlapal

Reklama
Reklama

Komentovat