Krátká doba na stavbu rodinného domu a nízký rozpočet? I takto může vypadat výsledek!

V prostředí rodinných domů v těsné blízkosti města Basileje ve Švýcarsku vyrostl dům s tmavou fasádou a zajímavými křivkami. Hlavními požadavky majitelů domu, z nichž architekti vycházeli, byly nízký rozpočet a krátký čas realizace.
Reklama

Aby ladil k domu rodičů

Novostavba se nachází na pozemku, který patří rodičům klienta, a kteří zde již mají také postavený dům. Nejprve bylo třeba pochopit, jak funguje tento hlavní dům rodičů, na který museli architekti navázat, a to nejen z hlediska orientace a využití společné zahrady. Původní velký dům je realizován ve tvaru půlkruhu a navrhl ho v osmdesátých letech architekt Max Schnetz.

Reklama

Skloubení dvou myšlenek

Architekti se rozhodli navázat na řeč geometrie, kterou mluví hlavní dům. Jejich snahou byla prostorová celistvost – tedy, aby si oba domy se sebou „povídaly“ a vytvářely jeden působivý celek. Jako výsledek hledání společné řeči z hlediska tvarového řešení vznikl zakřivený objekt. Definují ho jako spojení dvou myšlenek: myšlenky „švýcarské krabice“ a zakřivení.

Nečekaná expresivnost

„Minimální deformace vnějších stěn zvýrazňují rohy domu a dávají mu nečekanou expresivnost, která charakterizuje a identifikuje objekt,“ vysvětlují své uvažování autoři projektu. Dům je řešen ze dvou hlavních materiálů: na kamenný sklep je postavena dřevostavba. Toto spojení má svůj význam – navazuje na tradiční švýcarské stavby v této lokalitě. Zároveň zvýrazňuje kontrast mezi moderním způsobem staveb a konstruktivní tradicí.

Spojené soukromým chodníkem

Původní a nový dům jsou propojeny obezdění pěšinkou, a tak vytvářejí soukromý prostor. V interiéru nového domu kraluje světlé dřevo. Prostor je prosvětlený velkými okny. V přízemí se nachází kuchyň, obývací místnost s jídelním koutem – tuto část lze spojit s druhou venkovní terasou. Je zde také hygienické zázemí a pracovna. Po schodech se vychází do prvního patra se čtyřmi pokoji a dvěma koupelnami. Ve sklepě jsou technické místnosti, prádelna a hobby místnost.

Casa Curved

Architektonický ateliér: Daluz Gonzalez Architekten

Lokalita: Basilej, Švýcarsko

Plocha: 280 m2

Rok realizace: 2017

Sabína Zavarská

Foto: Alexandra Kreja, Daluz Gonzalez Architekten, www.daluzgonzalez.ch

Reklama
Reklama

Komentovat