Hezká interpretace lidové architektury: Štíhlý rodinný dům propojen s přírodou

Moderní prázdninový dům intenzivně propojený s přírodou v podobě starých farmářských budov vytvořil architektonický ateliér Scott Posno Design v kanadském Claringtone, hodinu cesty od Toronta. Překvapuje svým příliš dlouhým a úzkým tvarem a vyzývá k rekreaci – dali byste si říct?
Reklama

Odpočinek daleko od shonu velkoměsta

Na pozemku o rozloze 65 akrů uprostřed zelených polí kousek od lesa stojí víkendový dům, který architekti nazvali „The Farm“. Vzhledem připomíná staré farmy. Moderní dům je určen pro rodiče s dospělými dětmi a celou řadu rodinných přátel, kteří zde – daleko od shonu velkoměsta – hledají klidný odpočinek a uvolnění během celého roku. Hlavní budova je umístěna na vyvýšené části pozemku, orientovaná tak, aby zachycovala ranní sluneční paprsky a poskytovala výhled na kopce, husté háje, rybník a les.

Reklama

Moderní interpretace lidové architektury

Celý areál „farmy“ sestává z několika budov rozmístěných po pozemku. Cílem architektů bylo do projektu zapracovat historii a charakter lokality s důrazem na propojení interiéru s vnějším prostředím. Přehnaně dlouhá štíhlá budova hlavního domu naznačuje moderní interpretaci lidové typologie. Vysoká sedlová kovová střecha je dokonale přizpůsobena tmavé barvě fasád. Na obou stranách vytváří hluboké přesahy, poskytující příjemné stínění před příliš silný sluncem.

 

Jak je řešen interiér?

Dlouhý tvar domu nahrává logickému a funkčnímu členění místností. Luxusní dvoulůžková ložnice domácích má výsadní postavení s jižní orientací a patří k ní menší terasa. Ostatní dvě ložnice se nacházejí na druhém podlaží domu. Součástí budovy je i garáž. Ta se nachází na opačné – severní – straně dlouhého domu a nad ní najdete umělecké studio a samostatný apartmán pro hosty.

Obytný prostor domu se nachází v přízemí uprostřed mezi garáží a hlavní ložnicí. Je spojen s velkorysou terasou, která nabízí krásný výhled na okolní přírodu. Jídelna, umístěná na severním konci a řešena na celou šířku domu nabízí několik flexibilní funkce. Zavřením posuvných skleněných dveří na každé straně místnosti se dá vytvořit teplý harmonický soukromý prostor, otevřením dveří zase spojíte jídelnu s okolními prostorami a exteriérem. Ve společných prostorách je otevřený strop až po střechu.

Zenová zahrada

Bezprostředně vedle garáže na severním konci domu se nachází zenová zahrada. Působí jako čtvercová poloprůhledná struktura, která má za cíl podporovat skupinové nebo sólové oddechové aktivity: domácí a hosté zde mohou cvičit jógu, meditovat, číst si nebo prostě relaxovat.

Sekundární zóna: bazén, lehátka, sauna

Padesát metrů od hlavního domu se nachází sekundární zóna, kterou tvoří venkovní bazén, horká vana a několik jiných relaxačních možností. V malých přístřešcích se nachází sauna a technické místnosti. Všude kolem je krásná příroda, rybník, les, listnaté háje, které doslova vyzývají k procházkám.

Důraz na jednoduchost

Dramatičnost stavby potvrzuje skromný výběr materiálů. Zdůrazňují jednoduchost formy, hru světla a stínu v interiéru. Podlahy z leštěného betonu ve společenských prostorách vyvažuje bílý dub, ze kterého jsou schody a podlahy v druhém podlaží.

 

 „The Farm“ ve zkratce

architektonický ateliér: Scott Posno Design

lokalita: Clarington, Canada

interiér: &Daughters

rozloha: 372 m2

rok realizace: 2017

Sabína Zavarská

Foto: Double Space Photography

Reklama
Reklama

Komentovat