Nezvyklá, a přitom tradiční chalupa v Moravskoslezských Beskydech

V idylickém prostředí Moravskoslezských Beskyd vyrostl víkendový dům z dílny architekta Pavla Míčka. Jeho tvorbu charakterizuje slogan: „Není nutné vytvářet důkazy o současné době, jsme jí stvořeni. Je třeba hledat něco jiného.“
Reklama

Přísné předpisy opět potrápily

Pozemek se nachází na výjimečném místě v jižní části Moravskoslezských Beskyd. Krajina je nezastavěná, s výjimkou pár volně roztroušených usedlostí. Místo výstavby je vlastně horská louka směřující až k zalesněnému žlabu s potokem, z horní strany přiléhá ke zpevněné cestě.

 Víkendový dům v Beskydech

foto BoysPlayNice

Autor projektu přiznává, že proces návrhu chalupy vůbec nebyl jednoduchý. Nejen kvůli samotnému pozemku, ale především kvůli přísným stavebním předpisům, které v Chráněné krajinné oblasti Beskydy platí a komplikují inovativní přístup.

 Víkendový dům v Beskydech

foto BoysPlayNice

Kontrast materiálů: beton a modřínové dřevo

Základem projektu byl výběr materiálu. Ten totiž vyjadřuje kontext stavby a zároveň je klíčovým z koncepčního hlediska. Díky svým vlastnostem zvítězil beton v kombinaci s modřínovým dřevem. Jsou to kontrastní materiály, nejen vzhledem, ale i vlastnostmi.

„Beton ztělesňuje těžkou, dutou platformu, částečně zanořenou do zemského povrchu s téměř jeskynní atmosférou. Ukrývá modřínové kabiny ložnic a servisní prostory domu. Na tomto kusu skály jsme potom o sebe zapřeli dvě lehké modřínové desky, které mezi sebou svírají volně plynoucí prostor s otevřenými výhledy do horské scenérie,“ popisuje základní rys projektu Pavel Míček.

 Víkendový dům v Beskydech

foto BoysPlayNice

Chalupa splyne s přírodou

Na obou materiálech je pozitivní, že se léty mění, přizpůsobují prostředí. Beton zšedne, poroste mechem, modřínové dřevo získá šedostříbrnou patinu. Přístupová cestička je také přírodní – z pískovcových kamenů, které se ztratí v luční trávě.

V betonovém základu jsou ložnice. Je úplně fascinující, že z nich můžete vyjít přímo k potoku a stromům. Horní podlaží interiéru tvoří jedna velká otevřená místnost, která zahrnuje kuchyň, jídelnu i obývací pokoj. Použité dřevo a šikminy střechy vynikají v plné kráse. Obě štítové stěny jsou prosklené, z obou je východ na terasu.

 Víkendový dům v Beskydech

foto BoysPlayNice

Víkendový dům v Beskydech

architektonický ateliér: Pavel Míček Architects

architekt: Ing. arch. Pavel Míček

lokalita: Beskydy, ČR

projekt: 2011 – 2013

realizace: 2014 – 2019

zastavěná plocha: 154 m2

užitná plocha: 185 m2

obestavěný prostor: 937 m3

Sabína Zavarská
foto: BoysPlayNice, info@boysplaynice.com, www.boysplaynice.com

Reklama

Komentáře

  • Myslím si, že pan Míček by udělal dobře, kdyby se na to vys.al.

    K.
  • Také si to myslím.

    Anonym
  • Tragické, neútulné jak na hajzl…ku D1.

    Martin

Komentovat